Institutul de Iudaistică și Istorie Evreiască „Dr. Moshe Carmilly”

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Institutul de Iudaistică și Istorie Evreiască „Dr. Moshe Carmilly” a fost înființat în anul 1991, ca parte a Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și funcționează în cadrul departamentului de Istorie Medievală și Istoriografie. În momentul înființării sale după căderea comunismului, institutul era singurul centru academic din România dedicat exclusiv studiilor iudaice și preocupat de recâștigarea unui prestigiu științific pentru acest domeniu. Acest institut a avut drept obiectiv cercetări privind istoria evreilor din spațiul transilvănean și, în general, din spațiul românesc și promovarea unor cursuri de învățare a limbii ebraice, istoriei evreilor, culturii, civilizației și filosofiei iudaice.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Chiar de la început, programul institutului a urmat două direcții, o direcție didactică și una de cercetare. Între 1991 - 1999, programul didactic a avut un caracter facultativ, iar curicula sa cuprindea cursuri de limba ebraică modernă, istoria evreilor, cultură și civilizație evreiască, artă și arhitectură evreiască, filosofie evreiască, arheologie biblică, literatură evreiască, cursuri susținute atât de profesori ai Universității "Babeș-Bolyai", cât și de profesori invitați de la mari universități din lume - Ierusalim, Pittsburgh, Tel Aviv, din Germania, Franța sau Belgia.

Între anii 1998 - 2002, departamentul de Istorie Medievală și Istoriografie al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității "Babeș-Bolyai" obține acreditarea de la Ministerul Educației Naționale pentru introducerea unor programe universitare de formare în studii iudaice la nivel licență, masterat și doctorat. În cadrul Facultății de Istorie și Filosofie, programul la nivel masterat și doctorat funcționează începând cu anul 1998, iar cel la nivel licență oferă, începând cu anul 2002, posibilitatea de formare în specializarea Istorie - Studii Iudaice. Din anul 2000, există posibilitatea urmării programului didactic nivel licență oferit de institutul de iudaistică și în cadrul Facultății de Litere, în specializarea limbă modernă - limba ebraică și studii iudaice.

Începând cu anul 2009, în conformitate cu Procesul Bologna, specializarea Istorie - Studii Iudaice s-a transformat în Studii Culturale - Studii Iudaice. Între anii 2009 - 2012, specializarea Studii Culturale - Studii Iudaice este mutată de la Facultatea de Istorie și Filosofie la Facultatea de Studii Europene. Programul de studii iudaice al institutului a fost continuat la Facultatea de Litere, la Facultatea de Filosofie și la facultățile de teologie din cadrul Universității "Babeș-Bolyai". Specializarea Studii Culturale - Studii Iudaice este reintrodusă ca program academic la nivel de masterat în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie începând cu anul 2013.

Activitate[modificare | modificare sursă]

Direcția didactică din cadrul institutului de iudaistică, care presupune învățarea limbii ebraice și formarea unor competențe în domeniul studiilor iudaice a atras și atrage studenți și dinspre alte facultăți și departamente, precum Facultatea de Stiințe Economice, Facultatea de Chimie, Facultatea de Geografie, Facultatea de Fizică, Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca și alte instituții de învățământ superior.

Direcția de cercetare urmată de programul institutului vizează descoperirea, inventarierea, microfilmarea și cercetarea tuturor documentelor de arhivă referitoare la evreii din România precum și a cărților evreiești în ebraică, idiș, română, germană, latină sau maghiară existente în arhivele și bibliotecile din România. Până la ora actuală câteva zeci de mii de documente de acest gen au fost prelucrate la arhivele statului din Satu-Mare, Oradea, Arad, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, Iași, Suceava, Botoșani, Bacău, etc. De asemenea, s-au făcut studii a peste 200 de cimitire evreiești din Transilvania și Moldova.

Cooperare internațională[modificare | modificare sursă]

Institutul cooperează în plan academic cu universități din Israel, Statele Unite ale Americii, Franța, Germania, Ungaria, Austria, Olanda. În urma unor parteneriate încheiate între Universitatea "Babeș-Bolyai" și Ambasada Statului Israel în România, au fost trimiși la Cluj-Napoca lectori de limbă ebraică din Israel, finanțați în primii ani de către ambasada israeliană, iar după aceea, aceștia au fost finanțați integral de către Universitatea "Babeș-Bolyai". Alături de acești profesori din Israel, având la bază schimburi inter-universitare internaționale, au venit și alți profesori din domeniul studiilor iudaice la Cluj-Napoca, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, de la Universitatea din Tel Aviv, de la Universitatea din Pittsburgh, de la Universitatea din Viena și din alte centre academice prestigioase. Acordurile și parteneriatele încheiate între Universitatea "Babeș-Bolyai" și alte universități sau centre academice se referă și la stagii de schimb bilaterale pentru studenți, programe desfășurate în parteneriat, schimb de informații și de publicații, organizarea de conferințe și ateliere pe teme științifice.

Biblioteca[modificare | modificare sursă]

Biblioteca de Studii Iudaice s-a constituit în octombrie 1999 ca filială specială a Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca. Fondul bibliotecii provine din donații, achiziții, abonamente, schimb internațional și acoperă următoarele domenii de interes: istorie evreiască antică și medievală, istorie evreiască modernă și contemporană, istoria evreilor din diaspora, istoria evreilor din România, holocaust, antisemitism, politică, sionism, religie, iudaism, cultură și civilizație, filosofie, literatură, artă, biografii, memorii, corespondență, publicistică, bibliografii, materiale de referință. Publicațiile sunt în limba engleză, română, maghiară, germană, franceză, ebraică, idiș și sunt aranjate pe domenii, cu acces liber la raft. Colecțiile bibliotecii cuprind 4000 de cărți, 300 volume de periodice, 400 de extrase (documente audio-vizuale, albume, planșe, mape cu materiale și hărți despre holocaust și Israel). Catalogul online al bibliotecii îl puteți consulta aici, precum și offline într-o bază de date proprie a Bibliotecii de Studii Iudaice.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Moshe Carmilly-Weinberger

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]