Institutul Nuclear Vinča

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Institutul de Științe Nucleare Vinča este un institut de cercetare a fizicii nucleare situat în apropiere de Belgrad, Serbia. [1] De la înființarea sa, institutul a efectuat cercetări în domeniile fizicii, chimiei și biologiei. Institutul face parte din Universitatea din Belgrad.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Institutul a fost înființat în 1948 ca Institut pentru Fizică. Mai multe grupuri diferite de cercetare au început activitatea în anii '50, timp în care s-au construit și doi reactori de cercetare.[2]

Institutul operează doi reactori de cercetare; RA și RB. Reactorii de cercetare au fost furnizate de către URSS. Cel mai mare dintre cei doi reactori a fost evaluat la 6,5 ​​MW și a folosit combustibil de uraniu îmbogățit 80% furnizat de sovietici. [3] La 15 octombrie 1958, a existat un accident critic la unul dintre reactorii de cercetare. Șase muncitori au primit doze mari de radiații; unul a murit la scurt timp după aceea. [4] Ceilalți cinci au primit primul transplant de măduvă osoasă vreodată în Europa. [5] Programul de cercetare nucleară s-a încheiat în 1968, iar reactorii au fost opriți în 1984.

Îndepărtarea deșeurilor radioactive[modificare | modificare sursă]

În anul 2009 s-a raportat că fondul de stocare a combustibilului nuclear, care conținea cantități mari de deșeuri radioactive, era în stare proastă. În anul 2010 2,5 tone de deșeuri, inclusiv 13 kg de uraniu îmbogățit 80%, au fost transportate de la Vinča la o instalație de reprocesare de la Mayak, Rusia. [6] Acesta a fost cel mai mare proiect de cooperare tehnic al AIEA, mii de polițiști protejând convoaiele.

Departamente[modificare | modificare sursă]

Astăzi centrul de cercetarea include mai multe departamente[7] :

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Facilitățile speciale de la Vinča - Serbia”. Accesat în . 
  2. ^ „Facilitățile speciale de la Vinča - Serbia”. Accesat în . 
  3. ^ „Q&A: Proiectul de repatriere a combustibilului de la Institutul de la Vinča”. Accesat în . 
  4. ^ „1958-01-01”. Accesat în . 
  5. ^ Accident la reactorul Vinča, 1958, compiled by Wm. Robert Johnston
  6. ^ „NTI se angajează să ofer 5 milioane de dolari pentru a ajuta la securizarea materialului nuclear vulnerabil” (PDF). Accesat în . 
  7. ^ „Departamente”. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]