Sari la conținut

Indiile de Est Spaniole

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Indiile de Est Spaniole
Indias orientales españolas
—  Colonie spaniolă  —
 – 
DrapelStemă
DrapelStemă
Harta Indiilor de Est Spaniole în secolul al XIX-lea
Harta Indiilor de Est Spaniole în secolul al XIX-lea
Harta Indiilor de Est Spaniole în secolul al XIX-lea
Capitală
  • Cebu (1565–1571)
  • Manila (1571–1898)
  • Iloilo (13 august 1898 – 10 decembrie 1898)
LimbăSpaniola și limbile bătinașe
ReligieRomano-catolicism
Guvernare
Monarh 
 - 1565–1598 (primul)Filip al II-lea
 - 1896–1898 (ultimul)Alfonso al XIII-lea
Guvernator-General 
 - 1565–1572 (primul)Miguel López de Legazpi
 - 1898 (ultimul)Diego de los Ríos
Istorie
Colonizarea
Tratatul de la Paris
Date statistice
Suprafață 
 - 1877301.707 km²
Populație 
 - 18775.567.685 loc.
     Densitate18,5 loc./km²
Economie
MonedăPeso fuerte
Precedat deSuccedat de
 Noua Spanie
 Regatul Tondo
 Regatul Namayan
 Regatul Butuan
 Sultanatul Maguindanao
 Sultanatul Sulu
 Republica Negros
 Republica Zamboanga
 Prima Republică Filipineză
 Statele Unite
 Conducerea militară a Statelor Unite în Insulele Filipine
 Noua Guinee Germană
În prezent parte din

Indiile de Est Spaniole (în spaniolă Indias orientales españolas) au fost teritoriile coloniale spaniole din Pacificul asiatic, între 1565 și 1898. Cu sediul conducerii locale în Manila, teritoriul cuprindea Insulele Filipine, Guam, Insulele Mariane, Insulele Caroline (Palau și Micronezia) și părți ale insulelor Formosa (Taiwan) și Moluccas. Între 1565 și 1821 aceste teritorii, împreună cu Indiile de Vest Spaniole, s-au aflat sub conducerea Viceregatului Noua Spanie bazat în Ciudad de México. După titlul complet, Regele Spaniei este tradițional numit și "Rege al Indiilor de Est și de Vest" (Rey de las Indias orientales y occidentales).[a] După obținerea independenței Mexicului, trgiunea a fost condusă direct de la Madrid.

Afacerile administrative ale Indiilor de Est Spaniole au fost gestionate de către Căpitănia Generală a Filipinelor și de Real Audiencia Manila. În urma războiului Hispano-American din 1898, majoritatea insulelor au fost ocupate de Statele Unite, iar teritorile rămase au fost vândute Germaniei prin tratatul germano–spaniol din 1899.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Formula tradițională este: "Majestatea sa, Don/Doña [numele monarhului regent] prin harul lui Dumnezeu Rege/Regină al/a Spaniei, Rege/Regină de Castilia, León, Aragón, Cele două Sicilii, Ierusalim, Navarra, Granada, Sevilla, Toledo, Valencia, Galicia, Sardinia, Córdoba, Corsica, Murcia, Jaén, Algarves, Algeciras, Gibraltar, Insulele Canare, Indiile de East și de Vest, Arhiduce de Austria, Duce de Burgundia, Brabant, Milano, Atena și Neopatria; Conte de Habsburg, Flanders, Tyrol, Roussillon și Barcelona; Lord de Vizcaya și Molina; Căpitan-General și Șef Suprem al Forțelor armate regale; Mare Maestru Suveran al Ordinului Lâna de Aur și a ordinelor conferite de statul spaniol." Aceste titluri, desigur, nu sunt utilizate de către regele actual, dar sunt adesea date onorific celor "istorici". Constituția actuală lasă chestiunea deschisă și pur și simplu îl descrie pe rege ca "Regele Spaniei": "Titlul lui este Regele Spaniei, dar el poate folosi celelalte titluri ca aparțin Coroanei" (Su título es el de Rey de España y podrá utilizar los demás que correspondan a la Corona). [2] and the Royal Household of His Majesty the King.[3] De notat de asemenea că, în urma constituției din 1837, Isabela a II-a (care a domnit între 1843-1868) a fost stilizată Por la gracia de Dios y la Constitución de la Monarquía española, Reina de las Españas (Prin harul lui Dumnezeu și a Constituției monarhiei spaniole, Regină a Spaniilor).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Population of the Philippines Census Years 1799 to 2007 Arhivat în , la Wayback Machine.. National Statistical Coordination Board.
  2. ^ Velde, François. „Royal Styles”. Accesat în . 
  3. ^ „The Crown”. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • PHELAN, John Leddy (). The Hispanization of the Philippines: Spanish Aims and Filipino Responses, 1565–1700. Madison: University of Wisconsin Press. ASIN B0007DMLSE. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Indiile de Est Spaniole