Indicatoarele rutiere din Republica Moldova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Indicatoarele rutiere din Republica Moldova asigură ca vehiculele de transport să se deplasează în siguranță.

Designul indicatoarelor rutiere este cel mai asemănător cu țările care cuprindeau fosta URSS. Spre deosebire de unele țări post-sovietice, Moldova și-a modificat designul semnelor rutiere puțin mai mult decât standardul de semne rutiere care a fost aplicat pentru întreaga URSS înainte de dizolvare la începutul anilor 1990. Proiectarea indicatoarelor rutiere în Moldova are multe asemănări cu proiectarea indicatoarelor rutiere din România.

1) Indicatoarele de avertizare atenționează participanții la trafic asupra existenței unui pericol pe drum, indicîndule și natura acestuia. Deplasarea pe acest sector de drum necesită luarea măsurilor corespunzătoare situației rutiere.

2) Indicatoarele de prioritate reglementează ordinea de trecere la intersecțiile cu circulația nedirijată sau pe sectoarele de drum unde este imposibilă trecerea simultană a două vehicule care se deplasează din sensuri opuse.

3) Indicatoarele de interzicere și restricție stabilesc ori suspendă interdicțiile sau restricțiile participanților la trafic.

4) Indicatoarele de sens obligatoriu prescriu direcțiile de deplasare, permit pe unele sectoare de drum circulația numai anumitor participanți, precum și obligă să se circule cu viteza prescrisă sau mai mare.

5) Indicatoarele de informare și orientare stabilesc sau suspendă anumite reglementări de circulație, furnizează informații despre dislocarea localităților, a anumitor puncte de servicii, precum și indică conducătorilor direcțiile de urmat în intersecții.

6) Panourile adiționale precizează sau limitează acțiunea indicatoarelor rutiere, precum și precizează semnificația semnalelor semafoarelor.

Indicatoare de avertizare:[modificare | modificare sursă]

Numărul

semnului

Indicatorul Semnificația Explicația
1.1 Trecere la nivel cu o cale ferată cu bariere Presemnalizează o trecere la nivel cu calea ferată, cu bariere.
1.2 Trecere la nivel cu o cale ferată fără bariere Presemnalizează o trecere la nivel cu calea ferată, fără bariere.
1.3.1 Cale ferată fără bariere cu o singură linie
1.3.2 Cale ferată fără bariere cu două sau mai multe linii
1.4.1 Apropiere de trecerea la nivel cu calea ferată în afara localităților.
1.4.2
1.4.3
1.4.4
1.4.5
1.4.6
1.5 Trecere la nivel cu liniile de tramvai
1.6 Intersecție a drumurilor de semnificație echivalentă
1.7.1 Intersecție cu un drum fără prioritate
1.7.2 Intersecție cu un drum fără prioritate (dreapta)
1.7.3 Intersecție cu un drum fără prioritate (stânga)
1.7.4 Intersecție cu un drum fără prioritate (decalare)
1.7.5
1.8 Intersecție cu sens giratoriu
1.9 Semafor Intersecție, trecere pentru pietoni sau sector de drum unde circulația este dirijată de un semafor.
1.10 Pod basculant sau bac de transbordare
1.11 Ieșire spre chei
1.12.1 Curbă periculoasă Cotitură periculoasă a drumului cu rază mică sau cîmp vizual limitat.
1.12.2
1.13.1 Curbe periculoase
1.13.2
1.14.1 Pantă cu declivitate mare
1.14.2 Rampă cu declivitate mare
1.15 Drum lunecos Sector de drum cu pericol de alunecare sporită a carosabilului.
1.16.1 Drum cu denivelări Sector de drum deteriorat (gropi, deformări ale carosabilului etc.).
1.16.2 Denivelare artificială Sector de drum pe care, pentru impunerea vitezei reduse de deplasare, este aplicată pe suprafața carosabilului o denivelare.
1.17.1 Împroșcare cu pietriș Sector de drum cu pericol de împroșcare cu pietriș sau prund de sub roțile vehiculelor.
1.17.2 Acostament periculos Sector de drum pe care ieșirea de pe carosabil prezintă pericol sporit.
1.18.1 Îngustarea drumului din ambele sensuri
1.18.2 Îngustarea drumului din dreapta
1.18.3 Îngustarea drumului din stânga
1.19 Circulație în dublu sens Sector de drum cu circulație în ambele sensuri.
1.20 Trecere pentru pietoni Porțiunea drumului destinată pentru traversarea carosabilului de către pietoni, semnalizată ca atare prin instalarea indicatoarelor 5.50.1 - 5.50.2 și/sau prin aplicarea marcajului rutier 1.14.1, 1.14.2.
1.21 Copii Sector de drum în apropierea școlilor, instituțiilor preșcolare etc., unde persistă pericolul apariției copiilor pe carosabil.
1.22 Bicicliști Locul intersectării cu pista pentru bicicliști în afara intersecției.
1.23 Lucrări pe drum
1.24.1 Animale Sector de drum pe care este posibilă apariția animalelor.
1.24.2
1.25.1 Căderi de pietre Sector de drum pe care sînt posibile avalanșe, alunecări de teren sau căderi de pietre, respectiv: 1.25.1 - din partea stîngă, 1.25.2 - din partea dreaptă.
1.25.2
1.26 Vînt lateral Sector de drum care trece pe un rambleu înalt, pod, viaduct, de-a lungul malului abrupt ale unui rezervor de apă etc., pe care este posibil un vînt lateral puternic sau rafale de vînt inopinate.
1.27 Aerodrom Sector de drum deasupra căruia zboară la înălțime mică aparate de zbor (avioane, elicoptere).
1.28 Tunel Construcție artificială neiluminată sau cu vizibilitatea limitată a portalului de intrare.
1.29 Drum aglomerat Sector de drum pe care persistă ambuteiaje în trafic.
1.30 Alte pericole Sector de drum pe care există vreun pericol dintre cele neprevăzute prin alte indicatoare de avertizare.
1.31.1 Accident Apariția pe drum a unui obstacol sau a unei situații (accident în traficul rutier) de natură să facă trecerea dificilă sau chiar imposibilă.
1.31.2 Punct negru Sector de drum cu o lungime de maximum un km, pe care într-o perioadă de 5 ani s-au înregistrat minimum 5 accidente grave, soldate cu minimum 5 victime. La începutul sectorului de drum în cauză indicatorul trebuie să fie însoțit de panoul adițional 6.3.1 «Zonă de acțiune», iar la sfîrșitul sectorului – de panoul 6.3.2 «Sfîrșitul zonei de acțiune».
1.32.1 Direcția curbei periculoase Direcția de urmat într-o curbă semnalizată prin indicatoarele 1.12.1 - 1.13.2 sau ocolirea sectoarelor de drum în reparație.
1.32.2
1.33 Direcția curbelor periculoase la stânga și la dreapta Direcție de urmat într-o intersecție cu configurația literei «T», la ramificare de drumuri sau la ocolirea sectoarelor de drum în reparație.
1.34.1 Curbă deosebit de periculoasă
1.34.2

Indicatoare de prioritate:[modificare | modificare sursă]

Numărul

semnului

Indicator Semnificația Explicația
2.1 Cedează trecerea Conducătorul trebuie să cedeze trecerea vehiculelor care se apropie de intersecție pe drumul ce urmează a fi intersectat, iar în cazul în care indicatorul este însoțit de panoul adițional  6.15.1  sau  6.15.2  - celor care se apropie pe drumul cu prioritate. În caz de necesitate, el trebuie să oprească la marcajul  1.13 , iar în lipsa acestuia – înaintea intersecției.
2.2 Trecerea fără oprire interzisă este interzisă deplasarea fără a opri la marcajul  1.12 , iar în lipsa acestuia – la marginea carosabilului ce urmează a fi intersectat. Conducătorul trebuie să cedeze trecerea vehiculelor care se apropie de intersecție pe drumul ce urmează a fi intersectat, iar în cazul în care indicatorul este însoțit de panoul adițional  6.15.1  sau  6.15.2  - celor care se apropie pe drumul cu prioritate.
2.3 Drum cu prioritate Acordă conducătorului prioritate în trecerea intersecțiilor cu circulație nedirijat
2.4 Sfârșitul drumului cu prioritate
2.5 Prioritate pentru circulația din sens opus Este interzis accesul pe sectorul de drum îngustat, unde trecerea concomitentă în sensuri opuse a două vehicule este dificilă sau chiar imposibilă. Conducătorul trebuie să cedeze trecerea vehiculelor care vin din sens opus și se află pe acest sector sau sînt în apropiere de el.
2.6 Prioritate în raport cu circulația din sens opus Conducătorul profită de prioritate în trecere pe sectorul de drum îngustat, în raport cu vehiculele care circulă din sens opus.

Indicatoare de interzicere și restricție:[modificare | modificare sursă]

Numărul

semnului

Indicator Semnificația Explicația
3.1 Acces interzis Interzice accesul tuturor vehiculelor.
3.2 Circulație interzisă Interzice circulația tuturor vehiculelor.
3.3 Circulație interzisă autovehiculelor
3.4 Circulație interzisă autocamioanelor Interzice circulația autocamioanelor și ansamblurilor de vehicule a căror masă maximă autorizată depășește 3500 kg (în cazul în care masa nu este menționată pe indicator) sau a celor cu masa mai mare decît cea indicată, precum și a mașinilor autopropulsate.
3.5.1 Circulație interzisă motocicletelor
3.5.2 Circulație interzisă ciclomotoarelor
3.6 Circulație interzisă mașinilor autopropulsate
3.7 Circulație interzisă ansamblurilor de vehicule Interzice circulația autocamioanelor și mașinilor autopropulsate cu remorci de orice tip, precum și remorcarea autovehiculelor.
3.8 Circulație interzisă vehiculelor care transportă substanțe explozive sau ușor inflamabile
3.9 Circulație interzisă vehiculelor care transportă încărcături periculoase
3.10 Circulație interzisă vehiculelor cu tracțiune animală Interzice circulația vehiculelor cu tracțiunea animală, animalelor de călărie, povară, izolate sau în turmă, cireadă.
3.11 Circulație interzisă bicicletelor Interzice circulația bicicletelor și a ciclomotoarelor.
3.12 Circulație interzisă pietonilor cu cărucioare de marfă
3.13 Circulație interzisă pietonilor
3.14 Masă limitată Interzice circulația autovehiculelor și ansamblurilor de vehicule a căror masă reală este mai mare decît cea menționată pe indicator.
3.15 Masă limitată pe axă Interzice circulația vehiculelor a căror masă pe oricare dintre axe o depășește pe cea menționată pe indicator.
3.16 Înălțime limitată Interzice circulația vehiculelor a căror înălțime de la suprafața carosabilului (cu sau fără încărcătură) este mai mare decît cea menționată pe indicator.
3.17 Lățime limitată Interzice circulația vehiculelor a căror lățime (cu sau fără încărcătură) este mai mare decît cea menționată pe indicator.
3.18 Lungime limitată Interzice circulația vehiculelor, inclusiv a ansamblurilor de vehicule, a căror lungime (cu sau fără încărcătură) este mai mare decît cea menționată pe indicator.
3.19.1 Vama Oprire obligatorie, după caz, la indicator.
3.19.2 Poliția
3.20,1 Viraj la dreapta interzis
3.20.2 Viraj la stânga interzis
3.21 Întoarcere interzisă
3.22 Spațiu minim limitat Interzice circulația vehiculelor dacă spațiul dintre ele este mai mic decît cel menționat pe indicator.
3.23 Depășire interzisă Interzice depășirea tuturor vehiculelor, cu excepția celor solitare care se deplasează cu o viteză mai mică de 30 km/h.
3.24 Sfârșitul zonei de interzicere a depășirii
3.25 Depășire interzisă autocamioanelor Interzice autocamioanelor a căror masă maximă autorizată este mai mare de 3500 kg depășirea tuturor vehiculelor, cu excepția celor solitare care se deplasează cu o viteză mai mică de 30 km/h. Mașinilor autopropulsate li se interzice depășirea tuturor vehiculelor, cu excepția celor cu tracțiune animală și bicicletelor.
3.26 Sfârșitul zonei de interzicere a depășirii pentru autocamioane
3.27 Viteză maximă limitată Interzice circulația vehiculelor cu o viteză mai mare decît cea menționată pe indicator.
3.28 Sfârșitul zonei cu viteză maximă limitată
3.29 Viteză maximă limitată pe categorii de autovehicule
3.30 Claxonat interzis Interzice folosirea dispozitivului de avertizare sonoră, cu excepția cazurilor necesare prevenirii accidentelor în traficul rutier.
3.31 Oprire interzisă Interzice oprirea și staționarea vehiculelor.
3.32.1 Staționare interzisă Interzice staționarea vehiculelor.
3.23.2 Staționare interzisă în zilele impare ale lunii
3.23.3 Staționare interzisă în zilele pare ale lunii
3.33 Sfârșitul tuturor restricțiilor Semnalizează sfîrșitul zonei de acțiune a unuia sau a cîtorva indicatoare dintre cele ce urmează:  3.22 ,  3.23 ,  3.25 ,  3.27 , 3.29 - 3.32.3.
3.34 Acces interzis autovehiculelor utilate cu sistem de alimentare cu gaze Interzice accesul autovehiculelor utilate cu sistem de alimentare cu gaze naturale comprimate sau gaze petroliere lichefiate.

Indicatoare de sens obligatoriu:[modificare | modificare sursă]

Numărul

semnului

Indicator Semnificația Explicația
4.1.1 Înainte Direcție obligatorie de deplasare
4.1.2 La dreapta
4.1.3 La stânga
4.1.4 Înainte sau la dreapta
4.1.5 Înainte sau la stânga
4.1.6 La dreapta sau stânga
4.2.1 Ocolire la dreapta Direcție obligatorie de ocolire a obstacolului
4.2.2 Ocolire la stânga
4.2.3 Ocolire la dreapta și stânga
4.3 Sens giratoriu Circulație permisă numai în direcția indicată pe indicator.
4.4.1 Pistă pentru bicicliști Circulația este permisă numai bicicletelor și ciclomotoarelor. În cazul în care lipsesc trotuarele sau pistele pentru pietoni, este permisă și circulația pietonilor.
4.4.2 Sfârșitul pistei pentru bicicliști
4.4.3 Pistă comună pentru pietoni și bicicliști
4.4.4 Sfârșitul pistei comune pentru pietoni și bicicliști
4.4.5 Piste delimitate pentru bicicliști și pietoni
4.4.6 Sfârșitul pistelor delimitate pentru bicicliști și pietoni
4.4.7 Piste delimitate pentru pietoni și bicicliști
4.4.8 Sfârșitul pistelor delimitate pentru pietoni și bicicliști
4.5.1 Pistă pentru pietoni Circulația este permisă numai pietonilor.
4.5.2 Sfîrșitul pistei pentru pietoni
4.6 Viteză minimă limitată
4.7 Sfârșitul zonei cu viteză minimă limitată
4.8 Lanțuri antiderapante obligatorii În caz de zăpadă sau polei, pe sectorul de drum la începutul căruia este instalat acest indicator, deplasarea vehiculului este permisă numai dacă toate roțile acestuia sînt dotate cu anvelope de iarnă sau cel puțin două dintre roțile motoare ale acestuia sînt echipate cu lanțuri antiderapante.
4.9 Sfîrșitul obligației de a folosi lanțuri antiderapante
4.10.1 Direcție obligatorie pentru vehiculele care transportă încărcături periculoase
4.10.2
4.10.3

Indicatoare de informare și orientare:[modificare | modificare sursă]

a) de informare:[modificare | modificare sursă]

Numărul

semnului

Indicator Semnificația Explicația
5.1 Limite generale de viteză Furnizează informație cu privire la limitele vitezei de circulație în localități, în afara lor, precum și pe drumurile pentru automobile. Indicatorul se instalează la intrare în țară.
5.2 Autostradă Indică reglementări speciale prevăzute de prezentul Regulament pentru circulația pe acest drum.
5.3 Sfârșit de autostradă
5.4 Drum pentru automobile Drum destinat numai circulației automobilelor, autobuzelor și motocicletelor.
5.5 Sfârșitul drumului pentru automobile
5.6.1 Stație pentru vehiculele de rută
5.6.2 Pavilion de așteptare a vehiculelor de rută Semnalizează stațiile vehiculelor de rută în localitățile rurale și din afara localităților.
5.7 Stație de tramvai
5.8 Stație de taxi
5.9 Închirieri de automobile
5.10 Gară auto
5.11 Gară de trenuri
5.12 Port
5.13 Punct de asistență medicală
5.14 Spital
5.15 Stație de alimentare cu combustibil
5.16.1 Autoservice
5.16.2 Stație de testare tehnică
5.16.3 Vulcanizare
5.16.4 Refugiu rezervat depanării
5.17 Cântar autovehicule
5.18 Spălătorie
5.19 Telefon
5.20 Restaurant
5.21 Centru comercial
5.22 Apă potabilă
5.23 Hotel sau motel
5.24 Loc de intersectare a carosabilelor
5.25 Camping
5.26 Loc pentru popas
5.27 Poșta
5.28 Poliția
5.29 Atenție, radar
5.30.1 Monitorizare trafic Se instalează la intrarea în zona în care se efectuează monitorizarea electronică a traficului.
5.30.2 Vinietă Loc unde poate fi procurată vinieta.
5.30.3 Control vinietă Post de control al vinietei.
5.30.4 Control video al vinietei Monitorizarea video a vinietei.
5.31 WC
5.32 Plajă sau piscină
5.33 Punct de informare turistică
5.34 Drum cu sens unic Drum sau carosabil pe care circulația vehiculelor, pe toată lățimea, este permisă numai într-o singură direcție.
5.35 Sfârșitul drumului cu sens unic
5.36 Intrare pe drumul cu sens unic Întrarea pe drumul sau carosabilul pe care circulația vehiculelor este permisă numai în direcția indicată de săgeată.
5.37.1 Direcțiile de deplasare pe benzi Direcțiile de deplasare pe benzi și variantele lor determină numărul benzilor și direcțiile permise de deplasare prin intersecție pe fiecare dintre acestea.
5.37.2
5.37.3 Se amplasează la începutul sectorului de drum pe care se impun anumite limite maxime de viteză. Pentru determinarea limitelor maxime a vitezelor de deplasare pe benzile carosabilului din afara intersecțiilor, pe fundalul indicatorului 5.37.3 se aplică simbolul indicatorului 3.27, de semnificație corespunzătoare.
5.37.4 Variantele acestuia se amplasează la o distanță de 50 – 150 m față de accesul la punctele de trecere a frontierei de stat și determină direcțiile permise de deplasare pentru autocamioanele și ansamblurile de vehicule ce aparțin agentului economic autorizat (AEO) sau care transportă încărcături însoțite de predeclarație vamală în format electronic TIR EPD, respectiv încărcături însoțite de carnet TIR sau în lipsa acestuia.
5.38.1 Direcția de deplasare pe bandă
5.38.2
5.38.3
5.38.4
5.39.1 Bandă suplimentară Indicatoarele 5.39.1, 5.39.2, respectiv, determină începutul benzii de decelerare sau al benzii suplimentare de circulație în rampă. În cazul în care pe fundalul indicatorului 5.39.2 este aplicat indicatorul  4.6 , conducătorul de vehicul care nu poate respecta viteza de deplasare indicată trebuie să preselecteze banda suplimentară de deplasare în rampă.
5.39.2
5.39.3 Indicatorul 5.39.3 determină începutul sectorului benzii din mijloc destinat circulației în direcția de mers pe carosabilul cu trei benzi sau începutul benzii de stocare de pe care se efectuează virarea la stînga ori întoarcerea.
5.40.1 Sfârșitul benzii Respectiv, indicatorul 5.40.1 indică sfîrșitul benzii suplimentare de circulație în rampă sau a celei de accelerare, iar indicatorul 5.40.2 - sfîrșitul sectorului de bandă destinat circulației în direcția de mers pe carosabilul cu trei benzi.
5.40.2
5.41.1 Direcțiile de deplasare pe benzi Determină direcțiile de deplasare pe carosabilul cu trei benzi. În cazul în care pe fundalul indicatorului 5.41.2 este aplicat simbolul unui indicator care interzice circulația anumitor vehicule, acestea nu vor circula pe banda respectivă.
5.41.2
5.41.3
5.42.1 Bandă rezervată vehiculelor de rută Bandă destinată exclusiv circulației vehiculelor de rută, care se deplasează în aceeași direcție cu fluxul de transport. Acest indicator poate fi suspendat deasupra benzii respective sau instalat pe marginea dreaptă a drumului. În cazul în care această bandă este rezervată la marginea dreaptă a carosabilului, în locurile în care banda nu este delimitată prin marcajul  1.2 b ), vehiculele care efectuează manevra de virare la dreapta pentru a ieși de pe acest drum trebuie să preselecteze această bandă. Astfel trebuie să procedeze și vehiculele care intră cu viraj la dreapta pe acest drum. Această bandă, în locurile de delimitare prin linia discontinuă, poate fi utilizată și pentru a opri pe ea, în scopul de a îmbarca sau a debarca pasageri, necreîndu-se prin aceasta obstacole vehiculelor de rută.
5.42.2 Sfârșitul benzii rezervate vehiculelor de rută
5.43 Drum cu bandă rezervată vehiculelor de rută Drumul pe care vehiculele de rută circulă pe banda special rezervată lor, în sensul opus de circulație. Circulația, precum și oprirea altor vehicule pe această bandă sînt interzise.
5.44 Sfârșitul drumului cu bandă rezervată vehiculelor de rută
5.45.1 Intrare pe drumul cu bandă rezervată vehiculelor de rută Respectiv: spre dreapta, spre stînga.
5.45.2
5.46 Loc de întoarcere Determină locul unde este permisă întoarcerea vehiculelor. Virarea la stînga este interzisă.
5.47 Zonă de întoarcere Determină limitele sectorului pentru întoarcerea vehiculelor. Virarea la stînga este interzisă.
5.48.1 Parcare Semnalizează parcarea terestră.
5.48.2 Parcare rezervată Semnalizează locurile pe care se permite parcarea doar a autovehiculelor ce aparțin întreprinderilor sau organizațiilor respective, precum și angajaților acestora.
5.48.3 Parcare subterană sau terestră etajată Semnalizează parcarea subterană sau terestră etajată.
5.49 Denivelare artificială Indicatorul trebuie să fie amplasat imediat înaintea fiecărei denivelări de acest gen.
5.50.1 Trecere pentru pieton În lipsa marcajelor rutiere 1.14.1, 1.14.2 indicatorul 5.50.1 se instalează în sensul de mers pe partea dreaptă a drumului, pe marginea cea mai apropiată a trecerii, iar indicatorul 5.50.2 – pe partea stîngă a drumului, pe marginea cea mai îndepărtată a trecerii.
5.50.2
5.51.1 Trecere denivelată pentru pietoni Respectiv subterană sau deasupra drumului.
5.51.2
5.51.3
5.51.4
5.52 Viteză recomandată Viteza de deplasare recomandată pe sectorul de drum în cauză. Indicatorul își extinde acțiunea pînă la următoarea intersecție. Devierea de la viteza recomandată nu se consideră încălcare a prezentului Regulament.
5.53.1 Drum fără ieșire
5.53.2
5.53.3
5.54.1 Zonă rezidențială
5.54.2 Sfârșitul zonei rezidențiale
5.55,1 Întrare în zona de parcare Semnalizează perimetrul zonei de parcare a vehiculelor. Indicatorul trebuie instalat pe toate drumurile de intrare pe perimetrul zonei, iar zona trebuie să cuprindă drumuri cu caracteristici aproximativ identice. Atunci cînd parcarea zonală este cu plată, indicatorul se completează cu panoul 6.10.1. Aplicarea în cîmpul indicatorului a simbolului parcomatului sau în cazul în care indicatorul este complementat cu panoul 6.10.2, semnifică automatizarea procesului de taxare, iar în cazul asocierii indicatorului cu panoul 6.7.8, suplimentar este determinat și timpul de taxare automatizată.
5.55.2 Ieșire din zona de parcare Determină ieșirea de pe perimetrul zonei de parcare și se instalează pe verso indicatorului 5.55.1.
5.56.1 Zonă cu viteză maximă limitată
5.56.2 Sfârșitul zonei cu viteză maximă limitată
5.57.1 Zonă pietonală
5.57.2 Sfârșitul zonei pietonale

b) De orientare:[modificare | modificare sursă]

Numărul

semnului

Indicator Semnificația Explicația
5.58.1 Presemnalizarea direcțiilor de deplasare Presemnalizarea direcțiilor de deplasare». În cîmpul lor pot fi imaginile altor indicatoare de interzicere, de informare-orientare, simbolul aeroportului, pictograme etc.
5.58.1
5.58.2
5.58.3
5.58.4
5.59.1 Schema de ocolire Indică direcția de ocolire a unor sectoare de drum, înaintea cărora este instalat unul dintre indicatoarele 3.14 - 3.18.
5.59.2 Presemnalizarea traseului de ocolire a localității
5.60 Traseul de urmat pentru schimbarea direcției de mers Determină traseul de deplasare în intersecție, în cazul în care există anumite restricții de manevrare, sau direcțiile permise de deplasare într-o intersecție complexă.
5.61.1 Direcțiile de deplasare spre anumite localități sau obiective
5.61.2
5.62 Distanțele pînă la localitățile indicate Informează despre distanța în kilometri pînă la localitățile dislocate pe itinerar.
5.63 Intrare în localitate Denumirea și începutul localității în care intră în vigoare regulile ce determină circulația prin localități. Poziția indicatorului nu coincide cu limita administrativă a localității, dar cu prima clădire din grupul compact de locuințe.
5.64 Ieșire din localitate
5.65 Intrare în localitate Denumirea și începutul localității în care pe drumul în cauză nu intră în vigoare regulile ce determină circulația prin localități, dar prin aplicarea pe fundalul lui a indicatorului 3.27 de semnificație corespunzătoare, se impune pe acest drum o limită de viteză maximă. Poziția indicatorului nu coincide cu limita administrativă a localității, dar cu prima clădire din grupul compact de locuințe.
5.66 Ieșire din localitate
5.67 Denumirea râului sau altui obiectiv
5.68 Denumirea străzii
5.69 Direcția spre stradă
5.70.1 Indicator kilometric pentru autostrăzi Distanța în kilometri pînă la începutul sau sfârșitul drumului.
5.70.2 Indicator kilometric pentru drumuri locale distanța în kilometri pînă la începutul sau sfârșitul drumului.
5.71.1 Numărul itinerarului
5.71.2
5.71.3
5.71.4
5.71.5
5.71.6
5.71.7
5.72.1 Direcțiile de circulație recomandate pentru autocamioane Indică direcția recomandată pentru circulație autocamioanelor și mașinilor autopropulsate, în cazul în care în intersecție deplasarea lor, într-o direcție oarecare, este interzisă.
5.72.2
5.72.3
5.73 Loc de oprire Indică locul de oprire a vehiculelor la semnalul de interzicere al semaforului sau agentului de circulație.
Avertizare Interzicere sau restricție pe un drum lateral
5.75 Circulație reversibilă
5.76 Sfârșit de circulație reversibilă
5.77 intrare pe drumul cu circulație reversibilă
5.78.1 Bornă kilometrică Borna 5.78.1 semnalizează drumurile publice naționale de semnificație magistrală, borna 5.78.2 – drumurile publice naționale de semnificație republicană, iar borna 5.78.3 – drumurile publice naționale de semnificație regională. Pe partea laterală a bornei orientată spre drum se înscrie emblema specifică a categoriei drumului.

Pe partea frontală: pe capătul de formă semicirculară se înscrie numărul ce reprezintă poziția kilometrică; pe centru, începînd de sus, se înscriu: localitatea principală (oraș, municipiu sau nod rutier), care urmează pe traseu, urmată de distanța în kilometri întregi pînă la centrul civic al localității; prima localitate de pe traseu, urmată de distanța în kilometri întregi pînă la centrul civic al acesteia. Cînd localitatea cea mai apropiată este și localitatea principală, se înscrie numai denumirea acesteia cu distanța respectivă. Pe sectoarele de drum care traversează localitățile, între indicatoarele de început și sfîrșit de localitate se înscrie doar denumirea localității.

5.78.2
5.78,3

Indicatoare de informare suplimentară (panouri adiționale)[modificare | modificare sursă]

Numărul

semnului

Indicator Semnificația Explicația
6.1.1 Distanța pînă la locul intrării în vigoare a indicatorului Indică distanța de la locul instalării indicatorului pînă la începutul sectorului de drum periculos, locul intrării în vigoare a interzicerii sau restricției corespunzătoare, precum și distanța pînă la anumite obiective care se află în direcția de mers
6.1.2 Indică distanța de la indicatorul  2.1  pînă la intersecție, în cazul în care înaintea acesteia este instalat indicatorul  2.2 .
6.2.1 Direcția și distanța Determină direcția și distanța pînă la anumite obiective îndepărtate de la drum.
6.2.2
6.3.1 Zonă de acțiune Indică lungimea sectorului de drum periculos semnalizat prin unul dintre următoarele indicatoare de avertizare 1.13.1 - 1.16.1,  1.17.1 ,  1.17.2 ,  1.21 ,  1.23 , 1.24.2 - 1.28,  1.30 ,  1.31.2  determină zona de acțiune a indicatoarelor de interzicere  3.22 ,  3.23 ,  3.25 ,  3.27 ,  3.29  și  3.30 , determină spațiile rezervate stațiilor pentru vehiculele de rută și parcărilor adiacente trotuarelor, semnalizate prin indicatoarele de informare și orientare  5.6.1 ,  5.6.2 ,  5.48.1 ,  5.48.2 , precum și zona de acțiune a indicatorului  5.52 .
6.3.2 Sfârșitul zonei de acțiune Determină sfârșitul sectorului de drum periculos semnalizat prin unul dintre indicatoarele de avertizare 1.13.1 - 1.16.1,  1.17.1 ,  1.17.2 ,  1.21 ,  1.23 , 1.24.2 - 1.28,  1.30 ,  1.31.2 ;, suspendă acțiunea indicatoarelor de interzicere  3.22 ,  3.29 ,  3.30 , determină sfîrșitul spațiilor rezervate stațiilor pentru vehiculele de rută și parcărilor adiacente trotuarelor, semnalizate prin indicatoarele de informare și orientare  5.6.1 ,  5.6.2 ,  5.48.1 ,  5.48.2 , precum și sfîrșitul zonei de acțiune a indicatorului  5.52 .
6.4.1 Zonă de acțiune Respectiv: 6.4.1 - reduce; 6.4.2 - confirmă; 6.4.3 - suspendă zona de acțiune a indicatoarelor 3.31 - 3.32.3; 6.4.4 și 6.4.5 - determină direcția și zona de acțiune a indicatoarelor  3.31  și  3.32.1 , în cazul în care oprirea sau staționarea sînt interzise de-a lungul fațadei unui edificiu, marginii pieței etc.
6.4.2
6.4.3
6.4.4
6.4.5
6.5.1 Direcție de acțiune Indică direcția de acțiune a indicatoarelor de interzicere 3.2 - 3.11 instalate înaintea intersecției, iar panourile 6.5.1 și 6.5.3 - și direcția de mers spre unele obiective semnalizate care se află în imediata apropierea drumului.
6.5.2
6.5.3
6.6.1 Categoria de vehicul Determină categoria vehiculului la care se referă indicatorul pe care îl completează. Panou 6.6.1 extinde acțiunea indicatorului asupra autoturismelor, precum și autocamioanelor a căror masă maximă autorizată nu depășește 3500 kg, panoul 6.6.2 - asupra autocamioanelor, inclusiv ansamblurilor de vehicule a căror masă maximă autorizată depășește 3500 kg, precum și asupra mașinilor autopropulsate, panoul 6.6.9 - asupra autovehiculelor semnalizate prin semnul distinctiv «Încărcătura periculoasă».
6.6.2
6.6.3
6.6.4
6.6.5
6.6.6
6.6.7
6.6.8
6.6.9
6.7.1 Zile de odihnă sau de sărbătoare 6.7.2 «Zile de lucru»; 6.7.3 «Zilele săptămânii» - specifică zilele săptămânii în care acționează indicatorul.
6.7.2 Zile de lucru
6.7.3 Zilele săptămânii
6.7.4 Timp de acțiune Intervalul de timp și zilele săptămînii în care acționează indicatorul.
6.7.5
6.7.6
6.7.7
6.7.8 Timp de acțiune Determină timpul de taxare automatizată a parcării.
6.7.9 Temperatura de intrare în acțiune a indicatorului Temperatură atmosferică la care se impun restricții în circulație vehiculelor ce depășesc limita de masă menționată pe indicator. Se instalează în asociere cu indicatorul  3.14  de semnificație corespunzătoare.
6.8.1 Modul de amplasare a vehiculului în staționare 6.8.1 - permite staționarea, respectiv pe partea dreaptă sau stîngă a carosabilului paralel cu marginea lui, tuturor vehiculelor; 6.8.2 - 6.8.9 - determină modul de staționare a autoturismelor și motocicletelor, respectiv pe partea dreaptă sau stîngă a carosabilului, la parcarea adiacentă trotuarelor.
6.8.2
6.8.3
6.8.4
6.8.5
6.8.6
6.8.7
6.8.8
6.8.9
6.9 Parcare cu motorul oprit Arată că staționarea se efectuează numai cu motorul oprit.
6.10.1 Servicii cu plată
6.10.2 Parcare cu plată
6.11 Restricția duratei de staționare
6.12 Loc pentru verificarea autovehiculelor
6.13 Restricție la masa maximă Indicatorul însoțit de acest panou se referă numai la vehiculele cu masa maximă autorizată mai mare decît cea indicată.
6.14 Acostament periculos Avertizează că ieșirea pe acostament este periculoasă din cauza lucrărilor pe el. Însoțește indicatoarele  1.23 ,  1.30 .
6.15.1 Direcția drumului cu prioritate Determină direcția drumului cu prioritate în intersecție.
6.15.2
6.16
6.17
6.18.1
6.18.2
6.19 Loc de staționare rezervat persoanelor cu dizabilități
6.20 Cu excepția persoanelor cu dizabilități
6.21 Folosiți lumina de întîlnire
6.22 Evacuarea forțată a autovehiculelor Informează despre evacuarea forțată a vehiculelor oprite sau staționate neregulamentar.
6.23.1 Direcție de circulație Panourile 6.23.1 – 6.23.5 – indică direcția de deplasare la semnalul verde, atunci cînd pe semnalele semaforului lipsesc săgețile conturate direcționale și se amplasează sub semafor. Panourile 6.23.3 și 6.23.5 permit întoarcerea.
6.23.2
6.23.3
6.23.4
6.23.5
6.23.6 Direcție de circulație Panourile 6.23.6 - indică direcția de deplasare permisă la semnalul roșu al semaforului și se amplasează la nivelul semnalului roșu, după caz, din stînga și/sau din dreapta acestuia, ori deasupra lui.
6.24.1 Semnalizarea obstacolului Semnalizează obstacolul și direcția de ocolire a acestuia. Se utilizează în asociere cu indicatoarele 4.2.1 - 4.2.3.
6.24.2
6.24.3
6.25 Benzi rezonatoare Semnalizează fîșiile de zgomot aplicate transversal la axa drumului. Se utilizează în asociere cu indicatorul  1.30 .
6.26 Denivelare artificială Atenționează și informează respectiv, în cazul asocierii cu indicatorul  1.20  și cu indicatoarele 5.50.1 - 5.50.2 despre prezența trecerii pentru pietoni supraînălțată.

Indicatoare rutiere temporare[modificare | modificare sursă]

Indicator Semnificația
Drum îngustat
Acostament periculos
Drum cu denivelări
Drum alunecos
Împroșcare cu pietriș
Lucrari de drum
Semafor
Circulație în ambele sensuri
Alte pericole
Prioritate pentru circulație in sens opus
Depașire interzisa
Viteză maximă limitată
Sfârșitul tuturor restricțiilor
Sfârșitul zonei de interzicere a depășirii
Schemă provizorie de ocolire
Presemnalizarea rutei de ocolire
Presemnalizarea lucrărilor de drum
Direcția de ocolire
Deviere temporară
Drum în lucru
Lucrări de tratament a suprafaței carosabilului
Denivelare fața de banda alăturată
Drum înzăpezit

Mijloace de identificare a unor vehicule. Semne distinctive.[modificare | modificare sursă]

Indicator Semnificația Explicația
Ansamblu de vehicule Trei lanterne de culoare portocalie, amplasate orizontal deasupra cabinei, avînd spații egale între ele de 150 - 300 mm - se instalează pe autocamioanele și tractoarele cu roți (de categoria 1400 kg și mai mare) care tractează remorci, precum și pe autobuzele și troleibuzele care sînt articulate.
Vehicul lung Dreptunghi cu suprafața reflectorizantă, avînd dimensiunea de 560 x 200 mm, de culoare galbenă, cu conturul de culoare roșie (lățimea conturului 40 mm) - se instalează în spatele autovehiculului, în partea de jos a caroseriei, pe ambele părți la cel mult 0,40 m de la extremitățile laterale ale vehiculului.
Semnul statului Elipsă (oval) cu suprafața reflectorizantă, avînd dimensiunea axei mari de 165 mm, axei mici de 105 mm, de culoare albă, cu conturul de culoare neagră (lățimea conturului 5 mm), pe fondul căreia este aplicată inscripția «MD» de culoare neagră - se instalează în spatele autovehiculelor înmatriculate în Republica Moldova care participă în traficul internațional.
Pneuri antiderapante Triunghi echilateral cu vîrful în sus, de culoare albă, cu conturul de culoare roșie, pe fondul căruia este aplicat simbolul unui pneu cu lanțuri de culoare neagră (latura triunghiului 200 - 300 mm, în funcție de tipul vehiculului, lățimea conturului 1/10 din latură) - se instalează în spate pe partea stîngă a autovehiculelor echipate cu pneuri care au elemente antiderapante.
Copii Pătrat de culoare galbenă, cu conturul de culoare roșie (latura 250 - 300 mm, în funcție de tipul microbuzului sau autobuzului, lățimea conturului 1/10 din latură), pe fondul căruia este aplicat simbolul indicatorului rutier  1.21  de culoare neagră - se instalează în fața și în spatele microbuzelor și autobuzelor care efectuează transportarea în grup a copiilor.
Vehicul lent Triunghi echilateral cu vîrful în sus și cu suprafața reflectorizantă, de culoare galbenă, cu conturul necomplet de culoare roșie (latura triunghiului 200 - 300 mm, în funcție de tipul vehiculului, lățimea conturului 1/10 din latură) - se instalează în spatele autovehiculului lent, în partea de jos a caroseriei, pe ambele părți la cel mult 0,40 m de la extremitățile laterale ale vehiculului.
Conducător surdomut Cerc (diametrul 160 mm) de culoare galbenă, cu conturul de culoare roșie (lățimea conturului 5 mm), în care sînt înscrise trei cerculețe de culoare neagră (diametrul 40 mm) dispuse în unghiurile unui triunghi echilateral imaginar, al cărui vîrf este îndreptat în jos - se instalează în fața și în spatele autovehiculelor ai căror conducători sînt surzi sau surdomuți.
Conducător cu dizabilități Pătrat (latura 140 mm) de culoare galbenă, cu conturul de culoare roșie (lățimea conturului 5 mm), pe fondul căruia este aplicat simbolul persoanei cu dizabilități de culoare neagră - se instalează în fața și în spatele autovehiculului condus de persoană cu dizabilități sau care transportă aceste persoane.
Conducător medic Pătrat (latura 140 mm) de culoare albastră care are înscris în el un cerc (diametrul 125 mm) de culoare albă, pe care este aplicată o cruce de culoare roșie (lungimea liniei 90 mm, lățimea liniei 25 mm) - poate fi amplasat în fața și în spatele autovehiculelor, la dorința conducătorului medic.
Școală
Limitare de viteză
Încărcătură periculoasă
Triunghi de presemnalizare
Conducător începător
Coloană militară Dreptunghi cu suprafață reflectorizantă de culoare galbenă, cu conturul de culoare roșie pe fundalul căruia se aplică inscripția «ATENȚIE! COLOANĂ MILITARĂ» de culoare neagră. Se instalează pe partea frontală a primului și partea dorsală a ultimului vehicul din coloană.
Vehicul alimentat cu gaze