India antică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la India straveche)
Salt la: Navigare, căutare

Civilizația Indusului a apărut în mileniul III î.Hr., pe valea fluviului Indus. Au luat naștere orașele Mohenjo-daro și Harappa. Timp de o mie de ani triburile arienilor dinspre nord au cucerit India, formând pe valea fluviului Gange numeroase state. În India, Manu a fost al doilea conducător după Hammurabi care a creat un cod de legi. În sec. al III-lea î.Hr., regele Așoka (273-235 i.Hr.) a unit întreg teritoriul Indiei, întemeind dinastia Maurya. După moartea sa, Imperiul Maurya s-a destrămat.

Valea Indusului[modificare | modificare sursă]

În India primii oameni s-au așezat în nord, între fluviul Indus, de la care se trage numele țării, și fluviul Gange. Acolo s-a dezvoltat o civilizație la fel de străveche și înfloritoare ca cele din Egipt sau Mesopotamia. India antică acoperea teritoriile pe care se află în prezent India, Pakistan și Bangladesh. Mai multe civilizații s-au dezvoltat în antichitate, fără să reușească să stăpânească acest ansamblu care, fiind atât de vast, este desemnat adesea sub numele de „Subcontinentul Indian”. Cotropită cu regularitate prin frontiera ei nordică, India nu a construit aproape niciodată un imperiu unificat; numai două dinastii Maurya și apoi Gupta, au ajuns să domnească aproape în întreaga țară.

Orașele de pe Indus[modificare | modificare sursă]

Orașul Lothal

Orașul Lothal în antichitate

Începând cu anul 7000 î.Hr., primii indieni se grupează în state în nordul Indiei antice (Pakistanul actual). Crescători de animale, ei erau totodată meșteșugari îndemânatici; utilizând roata olarului ei produceau ceramică. Prin anul 2400 î. Hr., își clǎdesc de-a lungul fluviului Indus, mari orașe înconjurate de metereze, ca: Mohenjo-Daro și Harappa. Clădirile lor din cărămizi erau aliniate de-a lungul unor străzi care se întretaie în unghi drept. Un sistem perfecționat de canalizare permitea alimentarea lor cu apă curentă. Datorită săpăturilor arheologice efectuate în aceste orașe, se cunoaște destul de bine viața locuitorilor lor. Se știe că făceau negoț cu Mesopotamia și foloseau un sistem de scriere. În schimb nu se cunosc motivele dispariției aceste civilizații numita "Civilizația Indusului" în anul 1500 î.Hr.

Arienii și sistemul castelor[modificare | modificare sursă]

În momentul în care dispare civilizația Indusului, niște triburi venite din Persia (Iranul actual), arienii, cotropesc nordul Indiei, unde se stabilesc. Aceste populații cu pielea mai deschisă la culoare decât a dravindienilor, au o civilizație pe care majoritatea popoarelor Indiei o adopta treptat. Dravindienii rămân însă majoritari în sudul Indiei până în zilele noastre. Odată cu arienii se impune și sistemul de împărțire a societății pe caste. Prin naștere fiecare om aparține unei caste, grup social pe care n-o poate părăsi. Există peste 100 de caste care corespund unor meserii. Ele pot fi grupate în trei categorii:casta brahmanilor cei care se roagă și propovăduiesc învățătura, Kșatriya, casta războinicilor, Vaisya si Sudra, castele celor care muncesc cu mâinile.Timp de peste 1000 de ani, arienii își întind stăpânirea spre sud și spre vest. La nord, ei nu pot totuși ține piept unor noi cuceritori.

Imperiul lui Așoka[modificare | modificare sursă]

Nordul Indiei este cucerit de regele Persiei, Darius în sec. al VI-lea î. Hr., apoi de imparatul grec, Alexandru Macedon, la începutul sec. al IV-lea î.Hr. Câțiva ani mai târziu, grecii sunt alungați la rândul lor de un suveran indian, Ceandragupta Maurya. Acum se întemeiază dinastia Maurya (prin anul 320 î.Hr.), prima mare dinastie indiană. Treptat, membrii dinastiei Maurya își întind dominația asupra întregii Indii, cu excepția Sudului. Cel mai renumit dintre regii Maurya este Așoka, rege care urcă pe tron în anul 269 i Hr. El se convertește la budism, religie fondata în India în sec. al V-lea i Hr., încurajând expansiunea ei. Contribuie la dezvoltarea țării, poruncește să se construiască drumuri și „spitale”. Domnia sa este mult mai bine cunoscută decât a celorlalți regi, întrucât el a pus sa se graveze textul hotărârilor sale (edicte) pe stânci ori pe stâlpi mari de piatră care au fost descoperiți în întreaga Indie.

Așoka, suveran al imperiului Maurya

Regatele războinice[modificare | modificare sursă]

După moartea lui Așoka în anul 232 î.Hr., urmașii săi nu au putut împiedica împărțirea imperiului sau. Dinastia Maurya se răstoarnă prin anul 185 î.Hr. India va rămâne divizată în mai multe regate timp de aproape 5 veacuri. Nordul țării este cotropit în mai multe rânduri, întâi de sciți, apoi de nomazii Kusani veniți din Asia Centrala. Abia în sec. al IV-lea d.Hr., un nou rege din Nordul Indiei, Candragupta I, întemeiază dinastia Gupta. Aceasta unifică India până la năvălirea hunilor, popor venit din Asia Centrala în secolul următor.

Știința și moartea[modificare | modificare sursă]

Indienii credeau că după moarte sufletul omului renaște într-un alt trup. Aceasta se numește reîncarnare sau samsara. Indienii studiau astronomia, matematica, geometria, știința și medicina.

Legile lui Manu[modificare | modificare sursă]

Societatea indiană era împărțită în patru caste, conform legilor lui Manu: preoții (brahmanii), războinicii (kșatriya), producătorii (vaisya) și servitorii (sudra).

Legături externe[modificare | modificare sursă]