Incognito (formație românească)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Incognito (formație))
Incognito

Incognito, în anul 1985, în formula cu Anton Hașiaș, Dan Bittman, Nicky Dinescu și Adrian George Ilie.
Date personale
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Origine București, România
Gen muzicalrock clasic · hard rock · pop rock · new wave
Data formării  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1983–1984 · 1985 · 1987–1988 · 1989–1993
Foști membri
Adrian Ilie · Anton Hașiaș · Dan Bittman · Liviu Pop · Nicky Dinescu · Bogdan Cristea · Mircea Preda „Burete” · Amedeo Bolohoi

Incognito a fost o formație românească de muzică rock, înființată în anul 1983 la București de chitaristul și compozitorul Adrian Ilie.

Istoria formației[modificare | modificare sursă]

Perioada 1983–1984[modificare | modificare sursă]

Grupul Incognito este înființat de Adrian George Ilie în anul 1983, care la acea vreme, plecase din Iris, împreună cu basistul Anton Hașiaș.[1] La început, cu o formulă creată din doar doi membrii plus o mașină de ritm (drum machine), Incognito apare în concerte prin licee și la festivaluri. Este înregistrată prima piesă a formației, trasă la Radio România și intitulată „Lumini și umbre”. După scurta perioadă în formula cu Adi Ilie și Anton Hașiaș, urmează perioada de glorie pentru Incognito, care începe în momentul în care Ilie îi cooptează pe Dan Bittman (ex-Blitz, ex-Domino) la voce și pe Liviu Pop la tobe.

Următoarele înregistrări realizate sunt „Vine din inima mea”, „Ochi de cer”, „O viață de om”, plus alte câteva compoziții, reluate din repertoriile trupelor Iris și Voltaj. Toate compozițiile aparțin lui Adrian Ilie. Au loc concerte, participări la festivaluri și difuzări radiofonice.

Perioada 1985[modificare | modificare sursă]

În 1984 Incognito se destramă, iar Adrian Ilie revine la Iris, luându-l cu el și pe Dan Bittman. Însă în scurt timp cei doi părăsesc Iris-ul, iar Adrian Ilie reformează în primăvara lui 1985 Incognito, alături de Bittman. De data aceasta postul de baterist este ocupat de Nicky Dinescu, care îl înlocuiește astfel pe Liviu Pop.[2] Sunt produse câteva compoziții noi, unele dintre ele înregistrate și difuzate la Radio, cu textele scrise de Dan Bittman, precum „Zorile”, „De vei veni”, „Albina”, cea din urmă fiind inițial compusă în Iris, însă înregistrată cu alte versuri și difuzată sub numele „Daruri omului bun”. Alte melodii compuse, care însă nu au fost înregistrate cu Incognito sunt „Lumina” și „Mimi (parodie în Re major)” (înregistrate ulterior cu Voltaj, înainte ca trupa să se reformeze). De asemenea a fost reluată „Lumini și umbre”. Este realizată unica filmare cu Incognito, difuzată la Televiziunea Română de câteva ori, în perioada martie-iunie 1985 (în același timp cu filmările cu Iris, avându-i ca membri pe Bittman și Ilie) a melodiei „Albina”. În cadrul emisiunii Remix, realizată de Doru Ionescu pentru TVR, a fost difuzată o filmare cu Incognito a piesei „Albina”, dar cu altă „coloană sonoră”, fiind adăugată „Vine din inima mea”.[3] Trupa s-a destrămat din nou în vara lui 1985. Dan Bittman se alătură grupului Holograf, iar Adrian Ilie cântă cu Compania de Sunet a lui Valeriu Sterian.

Perioada 1987–1988[modificare | modificare sursă]

În anul 1986, Adrian Ilie reînființează Voltaj-ul împreună cu bateristul Doru Istudor.[4] Însă la scurt timp se retrage din Voltaj și începe să înregistreze melodii folosind titulatura Incognito, de data aceasta mai mult ca pseudonim decât ca nume de formație, deoarece el era singurul membru. Melodiile sunt înregistrate în 1987 și au parte de puține difuzări, iar filmări nu au existat. Toate noile piese sunt compozițiile lui: „Te regăsesc, copilărie”, „De ce nu-mi vii” (pe versurile lui Mihai Eminescu), „Timpul sunt eu” și probabil altele, ultimele două menționate figurând de câteva ori în topuri. Ulterior sunt interpretate și în concerte, însă împreună cu Voltaj, inclusiv în concertul de bun-rămas al lui Ilie, din 1988. Chitaristul emigrează în Statele Unite ale Americii la data de 28 martie 1988.

Perioada 1989–1993[modificare | modificare sursă]

Ultima perioadă Incognito este cea mai lungă, dar și cea mai întortocheată, avându-i ca membri pe Amedeo Bolohoi, Nicky Dinescu, și alții, necunoscuți. Formația are pseudonimul „trupa celor dați afară”. Pe lângă piesele reluate din perioadele anterioare, au existat câteva compoziții noi, însă acestea nu au fost înregistrate. Trupa activează până în anul 1993, când Amedeo Bolohoi decide să reformeze Quartz.

Membrii formației[modificare | modificare sursă]

Discografie[modificare | modificare sursă]

  • „Lumini și umbre” – piesă înregistrată în vara lui 1983
  • „Vine din inima mea”, „Ochi de cer”, „O viață de om” – piese înregistrate pe bandă de magnetofon, noiembrie 1983
  • „Zorile”, „Pacea florilor”, „Albina” – piese înregistrate pe bandă de magnetofon, septembrie 1985
  • „Te regăsesc, copilărie”, „De ce nu-mi vii”, „Timpul sunt eu” – piese înregistrate pe bandă de magnetofon, 1987

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ziua, 7 aprilie 2008 - „Spovedania lui Ilie". Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Nelu Stratone, Rock sub seceră și ciocan - Interviu cu Adrian Ilie
  3. ^ YouTube - Incognito - „Vine din inima mea”
  4. ^ MS Metal, Doru Istudor, septembrie 2000 - Articol despre experiența rock-ului românesc

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]