Incendiul de la biserica din Costești, Argeș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Incendiul de la biserica din Costești
Timpîn jur de 18:00 (EET)
Dată  (1930-04-18)
LocațieCostești, România
Cunoscut și caPaștele Negru
TipIncendiu
CauzăLumânările aprinse
Decese116
Răniți12
Pagube materialeBiserica de lemn distrusă

Incendiul de la biserica din Costești a fost un eveniment dramatic ce a avut loc la 18 aprilie 1930, în localitatea Costești, când, în urma unui incendiu izbucnit în biserica din sat, au murit 116 persoane, majoritatea copii.

Se sărbătorea Vinerea Mare dinainte de Paști și membrii comunității locale se întruneau în biserica de lemn de mici dimensiuni. Copiii erau înăuntru, împreună cu câțiva bătrâni și cântăreții, iar părinții erau afară. O lumânare atinge panglica unei coroane care se aprinde. Focul este stins imediat, dar o scânteie aprinde coroanele aflate în podul bisericii. Dar ușa era de mici dimensiuni și - detaliu care avea să fie cu efecte catastrofale - se deschidea spre interior.[1] Din acest ultim motiv, părinții s-au străduit inutil să împingă ușa care a rămas blocată de presiunea copiilor cuprinși de panică.

Știrea a făcut înconjurul lumii și de peste hotare (Europa, SUA) au venit tone de ajutoare. La înmormântarea celor peste o sută de copii a venit Regina Maria și regele copil Mihai.

O lungă perioadă de timp, în sat nu au mai avut loc nunți, botezuri, cumetrii sau alte petreceri. Cele 116 suflete care au pierit în flăcări sunt pomenite anual în Săptămâna Luminată.[2]

Pe locul bisericii arse a fost ridicat un monument în memoria locuitorilor care și-au pierdut viața în urma tragicului eveniment. Dramatica întâmplare a constituit subiectul filmului documentar Focul, care a primit Marele Premiu la Festivalul-Concurs al filmului cu tematică religioasă ”Lumină din lumină”.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Acest eveniment tragic a confirmat necesitatea ca ușile încăperilor cu destinație publică să se deschidă spre exterior.
  2. ^ Săptămâna ce urmează sărbătorii Paștelui.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]