Imperiul Toucouleur

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Imperiul Toucouleur
 – Flag of France.svg
Imperiul toucouleur în jurul anului 1864.
Imperiul toucouleur în jurul anului 1864.
CapitalăSégou
Limbălimba fula
Guvernare
Formă de guvernaremonarhie
Istorie
În prezent parte din
Imperiul Toucouleur

Imperiul Toucouleur a fost fondat în secolul 19 de El Hadj Oumar Tall, etnic toucouleur, într-o regiune din actualul Mali.

Umar Tall se întoarce dintr-un pelerinaj la Mecca, în anul 1836, cu titlurile de El Hadj și Calif al confreriei Tidjania pentru Sudan. După ce a stat în Fouta-Djallon (actuala Guineea), își începe jihadul (războiul sfânt) în 1850 din țara sa natală, Fouta-Toro (în prezent Senegal).

Nereușind să învingă armata colonială franceză, după eșecul asediului fortului Médine în iulie 1857, își mută imperiului la est, prin atacarea regatelor bambara. Cucerind Ségou în 10 martie 1861, el a făcut din el capitala imperiului său, lăsând conducerea, un an mai târziu, fiului său, Ahmadou Tall pentru a cuceri Hamdallaye, capitala Imperiului peul (fula) Macina. El se refugiază în Deguembéré, aproape de Bandiagara. În 1864, el dispare în mod misterios în munții Bandiagara.[1]

Nepotul său, Tidjani Tall, îi succede și își mută capitala Imperiului toucouleur în Bandiagara.

În Ségou, continuă să conducă Amadou Tall, dar intră în conflict cu frații lui. În 1890, francezii vin în Ségou, în alianță cu triburile bambara. Ahmadou este forțat să fugă la Sokoto, în nordul Nigeriei.

Referințe[modificare | modificare sursă]