Imperial Theatre

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Imperial Theatre
Înființat  Modificați la Wikidata
LocațiaManhattan  Modificați la Wikidata
Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Capacitate1.417  Modificați la Wikidata
ArhitectHerbert J. Krapp[*][[Herbert J. Krapp (arhitect american)|​]]  Modificați la Wikidata
ProprietarThe Shubert Organization[*][[The Shubert Organization (American theatre company)|​]]  Modificați la Wikidata

Imperial Theatre este un teatru de pe Broadway situat în 249 West 45th Street (George Abbott Way) în mijlocul Manhattan-ului. Teatrul are o capacitate de 1.417 de locuri.

Clădirea teatrului a fost construită la New York pentru a înlocui vechiul Lyric Theatre. Proiectat de Herbert J. Krapp special pentru a găzdui producții de teatru muzical, ea a fost inaugurată pe 25 decembrie 1923 cu producția Mary Jane McKane a lui Oscar Hammerstein II-Vincent Youmans. De atunci, a găzduit numeroase musicaluri, inclusiv Annie Get Your Gun (1946), Scripcarul de pe acoperiș (1964), Dreamgirls (1981), Misterul lui Edwin Drood (1985) și Les Misérables (1990), care s-a jucat la teatru până în 2003. Billy Elliot the Musical s-a jucat pe scena teatrului din noiembrie 2008 până în ianuarie 2012.

Printre cei mai renumiți compozitori și textieri din secolul al XX-lea, ale căror piese dramatice sau muzicale au fost reprezentate aici se numără Cole Porter, Richard Rodgers, Lorenz Hart, Irving Berlin, Harold Roma, Frank Loesser, Lionel Bart, Bob Merrill, Stephen Sondheim, Jule Styne, E. Y. Harburg, Harold Arlen și George și Ira Gershwin. Pe scena teatrului au apărut personalități preum Ethel Merman, Gertrude Lawrence, John Gielgud, Clifton Webb, Montgomery Clift, Mary Boland, Ray Bolger, Desi Arnaz, Lucie Arnaz, Mike Tyson, Mary Martin, Zero Mostel, Danny Kaye, Davy Jones, Jerry Orbach, Shelley Winters, Bernadette Peters, Ben Vereen, George Rose, Hugh Jackman și John Lithgow. Aici a avut loc, de asemenea, primul concurs Ms. Globe Pageant în 1951.

Producții importante[modificare | modificare sursă]

Recordul de încasări[modificare | modificare sursă]

Câștigător a 10 premii Tony, musicalul West End Billy Elliot a atins recordul de încasări la box-office pentru Teatrul Imperial. Producția a avut încasări de 1.663.895 $ în opt spectacole, pentru săptămâna încheiată la data de 3 ianuarie 2010.

Legături externe[modificare | modificare sursă]