Ileana Constantinescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ileana Constantinescu
Date personale
Născută (88 de ani) Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzical populară
Ani de activitate 1951-prezent
Case de discuri Electrecord

Ileana Constantinescu (n. 30 mai 1929, loc. Comani, jud. Olt) este o cântăreață română de muzică populară.

Debutul și activitatea artistică[modificare | modificare sursă]

În 1951 o echipă de specialiști de la Institutul de Folclor din București ajunge în satul artistei cu scopul de a identifica noi talente artistice din mediul rural pentru concursurile inter-comunale, inter-raionale și inter-regionale din acel an. Este remarcată de folcloristul Constantin Prichici. Interpreta câștigă premiul I pe regiune (Regiunea Teleorman) și premiul al II-lea pe țară.


În vara anului 1952 efectuează primele înregistrări la Societatea Română de Radiodifuziune, în număr de 5: „Busuioc, floare cătată”, „Dunăre, Dunăre”, „I-auzi, mândro, pițigoiul”, „Marioară de la munte”, „Plin e codrul de voinici”.[1] A avut drept acompaniament orchestra condusă de Ionel Banu. Pe 3 august 1952 i se difuzează pentru prima dată piesele, dată ce semnifică debutul radiofonic al artistei.

În perioada 1951-1956 înregistrează peste 200 de cântece la Institutul de Folclor.

Urmează cursurile Liceului de Muzică din București, în perioada 1954-1958, la clasa de canto popular, unde le are profesoare pe Elisabeta Moldoveanu și Maria Tănase. I-au fost colegi Victoria Darvai, Natalia Șerbănescu, Natalia Gliga și Benone Sinulescu.

A efectuat numeroase turnee în țară și a colaborat cu orchestrele și ansamblurile: „Taraful Gorjului” – Târgu-Jiu („Doina Gorjului” de mai târziu), „Doina Argeșului” – Pitești, „Doina Olteniei” – Craiova, „Doina Ilfovului” – București, „Brâulețul” – Constanța, „Rapsodia Română” – București, „Flacăra Prahovei” – Ploiești.

Pe 23 septembrie 2004 a avut loc, la Studioul de concerte „Mihail Jora”, spectacolul Ileana Constantinescu la 75 de ani, în cadrul căruia au fost invitați să cânte colegii de scenă ai artistei: Angela Moldovan, Petre Săbădeanu, Tita Bărbulescu, Natalia Șerbănescu, Angela Buciu, Floarea Calotă, Florentina Vlad etc.

Distincții[modificare | modificare sursă]

  • 2002 – Medalia Națională „Serviciul Credincios”, clasa a III-a
  • 2004 – Ordinul „Meritul Cultural”, grad de Cavaler

Recunoaștere[modificare | modificare sursă]

Din 2002 Casa de Cultură din Drăgănești-Olt poartă numele artistei. Pe lângă multe alte festivități, aici se desfășoară în fiecare an Festivalul-concurs național de doine și balade „De la Drăgănești la Vale”. Denumirea festivalului reprezintă titlul unui cântec din repertoriul interpretei.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  1. Turbăceanu, Mariana: Ileana Constantinescu la timpul amintirilor, Ed. Vergiliu, București, 2007
  2. Stancu, Constantin: Interpreți îndrăgiți ai muzicii populare românești, Ed. Tip-Naste, Pitești, 1995 – p. 35

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ jurnalul.ro: Ileana Constantinescu, vocea care l-a fascinat pe Mihail Sadoveanu, de Luminița Ciobanu, 20 decembrie 2011. Accesat la 16.02.2013