Ilan Ghilon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ilan Ghilon
Ilan Gilon1.jpg
Date personale
Născut (61 de ani)[1] Modificați la Wikidata
România[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
În funcție
 – 
În funcție
 – 
În funcție
 – 

Partid politic Meretz[*]
Alma mater Universitatea Ebraică din Ierusalim
Prezență online

Ilan Ghilon (în ebraică אילן גילאון) (n. 12 mai 1956, Galați, România) este un politician socialist israelian originar din România, care îndeplinește în prezent funcția de deputat în Knesset-ul (Parlamentul) statului Israel.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ilan Ghilon s-a născut la data de 12 mai 1956 în Galați. A suferit din copilărie de poliomelită, fiind țintuit într-un cărucior cu rotile. A emigrat împreună cu familia sa în Israel. La început, a lucrat, în ciuda handicapului său fizic, ca lăcătuș și ca instalator de antene de satelit. Ulterior a absolvit Facultatea de Relații Internaționale și Științe Politice din cadrul Universității Ebraice din Ierusalim.

În anul 1986 a devenit președinte al Organizației de Tineret a Partidului socialist Mapam (desprins în anul 1984 din coaliția cu Partidul Muncii). În anul 1992, Mapam a fuzionat cu alte două partide laice de stânga formând Partidul Meretz. În anul 1995 a fost ales ca președinte al Asociației pentru Educație Tamach. În perioada 1993-1999, Ilan Ghilon a fost viceprimar al orașului Ashdod.

Între anii 1999-2003, Ghilon a fost deputat în Knesset-ul (Parlamentul) statului Israel, din partea Partidului Meretz. În calitate de membru al Knesset-ului, el a făcut parte din Comisia Economică, Comisia pentru Afaceri Interne și Mediul Înconjurător, Comisia pentru Muncitorii Străini, Comisia pentru Drepturile Copilului etc. A promovat cauza egalității în drepturi pentru populația cu dizabilități fizice și a susținut drepturile șomerilor. A luptat pentru îmbunătățirea serviciilor medicale. În alegerile pentru Knesset din 10 februarie 2009, a fost reales ca deputat din partea partidului Meretz.

Ilan Ghilon a publicat în mod regulat articole în ziarul ”Kan Darom” (Aici e Sudul) între anii 1988-1993. De asemenea a participat la realizarea unor programe de televiziune.

În prezent, locuiește în orașul Ashdod (unde fusese viceprimar). Este căsătorit și are patru copii. Pe lângă limba ebraică, el vorbește fluent engleza, franceza și româna.

Funcții publice în Israel[modificare | modificare sursă]

Ilan Ghilon a deținut următoarele funcții publice:

  • deputat în Knesset din partea Partidului Meretz (1999-2003 și 2009-prezent)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]