Iepure alb

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Iepure alb
Lepus timidus in Volgograd Oblast.jpg
Exemplar fotografiat la Volgograd, Rusia
Stare de conservare
Status iucn3.1 LC ro.svg
risc minim de dispariție[1]
Clasificare științifică
Supradomeniu[*]Biota
Supraregn[*]Eukaryota
RegnAnimalia
SubregnBilateria
Infraregn[*]Deuterostomia
ÎncrengăturăChordata
SubîncrengăturăVertebrata
Infraîncrengătură[*]Gnathostomata
Supraclasă[*]Tetrapoda
ClasăSarcopterygii
Subclasă[*]Dipnotetrapodomorpha
Infraclasă[*]Placentalia
Supraordin[*]Euarchontoglires
OrdinLagomorpha
Magnordin[*]Boreoeutheria
FamilieLeporidae
GenLepus
Subgen[*]Lepus
Nume binomial
Lepus timidus[2][3][4]
L., 1758
Mountain Hare area.png
Areal de răspândire

Iepurele alb[5] (Lepus timidus), cunoscut și sub numele de iepurele de munte sau iepurele zăpezilor, este o specie de iepuri, adaptată la condițiile din zonele montane și cele cu climă rece.

Este răspândit în Irlanda, Scoția, Peninsula Scandinavă, țările baltice, Belarus și Rusia. În Alpi nu coboară sub altitudinea de 700 m.[6]

Denumirea i se datorează calității de a-și schimba colorația blănii din cenușiu-brună vara în albă iarna, doar vârfurile urechilor rămânând negre. Populația irlandeză nu își schimbă blana. Este întrucâtva mai mic decât iepurele de câmp (Lepus europaeus), răspândit în România și Republica Moldova, masa medie a corpului fiind doar 3 kg.[7] O adaptare la temperaturile scăzute sunt și urechile mai mici. Labele sunt relativ late, iar tălpile sunt acoperite cu un păr foarte des, ceea ce îi permite să se deplaseze cu ușurință chiar și prin zăpada proaspătă.

În general este un animal sedentar, dar în condiții nefavorabile poate efectua și migrații sezoniere – din câmpuri în pădure sau din tundră către sud. În timpul gerurilor puternice își sapă ascunzișuri în zăpadă cu lungime de până la 1,5 m.

Mult timp s-a crezut că două specii nord-americane, iepurele de Alaska și iepurele polar (poate fi întâlnit în Groenlanda și Canada), sunt subspecii ale iepurelui alb.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The IUCN Red List of Threatened Species 2020.3[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  2. ^ Integrated Taxonomic Information System, , accesat în  
  3. ^ Mammal Species of the World, accesat în  
  4. ^ A Guide to the Mammals of China[*], p. 291  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ Lozan, Mina (1971). Enciclopedia Sovietică Moldovenească. Vol. II. Redacția principală a Enciclopediei Sovietice Moldovenești. p. 476, art. Iepure.
  6. ^ Rehnus, M.: Der Schneehase in den Alpen. Ein Überlebenskünstler mit ungewisser Zukunft, Haupt Verlag, Bern 2013, ISBN 978-3-258-07846-5, p. 21
  7. ^ Macdonald, D.W.; Barrett , P. (1993). Mammals of Europe. New Jersey: Princeton University Press.ISBN 978-0-691-09160-0.