Iasnaia Poliana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la moșia lui Lev Tolstoi. Pentru parcul omonim din Republica Moldova, vedeți Parcul „Iasnaia Poleana”.
Iasnaia Poliana
Ясная Поляна
—  moșie, osobo ohraneaemaia prirodnaia territoria Rossii[*][[osobo ohraneaemaia prirodnaia territoria Rossii |​]], site istoric[*] și muzeu  —

Map
Iasnaia Poliana (Rusia)
Poziția geografică în Rusia
Coordonate: 54°04′30″N 37°31′35″E ({{PAGENAME}}) / 54.075127°N 37.526385°E

Țară Rusia
Așezare rurală[*]Munițipalnoe obrazovanie Iasnopoleanskoe[*][[Munițipalnoe obrazovanie Iasnopoleanskoe (human settlement in Shchyokinsky District, Tula Oblast, Russia)|​]]
CătunIasnaia Poleana[*][[Iasnaia Poleana (human settlement in Shchyokinsky District, Tula Oblast, Russia)|​]]
Regiune Regiunea Tula
Raion municipal[*] Șciiokinski raion[*][[Șciiokinski raion (district in Tula Oblast, Russia)|​]]
Atestare Modificați la Wikidata

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
Casa de la Iasnaia Poliana - locul unde scriitorul și-a trăit cea mai mare parte a vieții
Mormântul lui Lev Tolstoi de la Iasnaia Poliana

Iasnaia Poliana (în rusă Ясная Поляна, lit. Poiana Luminoasă) a fost casa și moșia scriitorului rus Lev Tolstoi, aflată la 12 kilometri sud-vest de orașul Tula în Rusia. Lev Tolstoi s-a născut, a trăit și a fost îngropat la Iasnaia Poliana.

Istoric[modificare | modificare sursă]

După moartea lui Tolstoi, casa de la Iasnaia Poliana a fost declarată casă memorială. La început, a fost administrată de Alexandra Tolstaia, fiica scriitorului. În prezent, director al muzeului este tot unul din urmașii lui Tolstoi. Muzeul conține obiecte personale care au aparținut scriitorului, precum și biblioteca sa personală cu 22.000 de volume. Acolo, Tolstoi a scris celebrele romane Război și pace și Anna Karenina.

Muzeu[modificare | modificare sursă]

În cadrul muzeului se află atât casa scriitorului, cât și școala fondată de acesta pentru copiii țăranilor, și un parc în care se află mormântul lui Tolstoi. În timpul celui de-al doilea război mondial, moșia a fost ocupată de trupe naziste și avariată,[1] dar cele mai valoroase obiecte fuseseră anterior evacuate de guvernul sovietic. După război, moșia și casa au fost restaurate și aduse la aceeași formă pe care o aveau pe când Tolstoi trăia acolo. Astăzi, Iasnaia Poliana rămâne o atracție turistică foarte populară în Rusia.

Camera de zi de la Iasnaia Poliana.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Au distrus moșia și muzeul lui Lev Tolstoi, "Iasnaia Poliana" și au pângărit mormântul marelui scriitor", a spus Robert H. Jackson în timpul proceselor de la Nürnberg (vezi "The Case Against the Nazi War Criminals: Opening Statement for the United States of America", A.A. Knopf, 1946, pagina 164).

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Iasnaia Poliana la Wikimedia Commons