Iacob Gorski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Iacob Gorski
Date personale
Născut1867 Modificați la Wikidata
Lipcani, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat1935 (68 de ani) Modificați la Wikidata
Paris, Franța Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreț de operă Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiConservatorul din Sankt Petersburg[*]  Modificați la Wikidata
Tipul de vocetenor  Modificați la Wikidata
Instrument(e)voce[*]  Modificați la Wikidata

Iacob Gorski (născut Feinberg; în rusă Яков Горский, transliterat: Iakov Gorski, n. 1867, Lipcani, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. 1935, Paris, Franța) a fost un evreu basarabean, cântăreț de operă (tenor liric, apoi bariton) și regizor de operă rus, ulterior român.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în târgul Lipcani (acum oraș din raionul Briceni, Republica Moldova) din ținutul Hotin, gubernia Basarabia a Imperiului Rus. A luat lecții de canto la Milano cu profesorul Bradillo, a studiat la Conservatorul din Viena între anii 1882-1885 în clasa lui Viktor von Rokitansky și la Conservatorul din Sankt Petersburg. A urmat un curs de regie sub conducerea lui Ioachim Tartakov⁠(ru)[traduceți] la Teatrul Mariinski din Moscova în 1895. A debutat pe 12 aprilie 1880 cu opera Fra Diavolo de Auber la Teatrul Mondoni Breo.

În 1886, Gorski a interpretat rolul lui Faust în opera omonimă de Charles Gounod la Teatrul Mariinski. A predat la școala de muzică a Societății Muzicale Ruse (1905-1908). Mai târziu a concertat la Iași (1891), Moscova (1908), Odesa (1916), Kazan, Minsk (1917), Chișinău (1918-1923), în acesta din urmă, a condus un studio de operă privat („Opera basarabeană din Chișinău”).

Începând cu anul 1930 a cântat la Paris la Théâtre des Champs-Élysées, inclusiv opere de Țereteli⁠(ru)[traduceți] și Voskresenski⁠(ru)[traduceți]. De asemenea, a făcut turnee la Roma (1932) și Viena (1934).

Unul dintre cele mai faimoase roluri ale lui Gorski este Tannhäuser în opera cu același nume de Richard Wagner.

Printre studenții lui Iakov Gorski a fost cântăreața (soprana) română Lidia Babici.

Legături externe[modificare | modificare sursă]