IU

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acesta este un nume coreean; numele de familie este „Lee”.
IU

IU la Love Poem Concert - Noiembrie 2019
Date personale
Nume la naștereLee Ji-eun
Născută (30 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Songjeong-dong⁠(d), Gyeonggi-do, Coreea de Sud[5] Modificați la Wikidata
Cetățenie Coreea de Sud Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață
actriță
textieră[*]
actriță de film
actriță de voce[*]
actriță de televiziune[*]
pop singer[*][[pop singer (singer who sings pop songs)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba coreeană Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeIU[1]
아이유[1]  Modificați la Wikidata
Alma materDongduk Girls' High School[*][[Dongduk Girls' High School (school in Seocho-gu, Seoul, South Korea)|​]]
Seoul Yangnam Elementary School[*][[Seoul Yangnam Elementary School (primary school)|​]]
Eonju Middle School[*][[Eonju Middle School |​]]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate2008–prezent
Partener(ă)Lee Jong-suk[*][[Lee Jong-suk (South Korean model and actor)|​]][2]  Modificați la Wikidata
Nume coreean
Hangul
Hanja
Romanizarea RevizuităI Ji-eun
McCune–ReischauerYi Chiŭn
Nume de scenă
Hangul
Romanizarea RevizuităAiyu
McCune–ReischauerAiyu
Cariera muzicală
Alte numeIU[1], 아이유[1]  Modificați la Wikidata
StudiiDongduk Girls' High School[*][[Dongduk Girls' High School (school in Seocho-gu, Seoul, South Korea)|​]], Seoul Yangnam Elementary School[*][[Seoul Yangnam Elementary School (primary school)|​]], Eonju Middle School[*][[Eonju Middle School |​]]  Modificați la Wikidata
Gen muzical
Tipul de voceSoprano Ilegal[*][3][4]  Modificați la Wikidata
Instrument(e)
  • Voce
  • chitara
  • pian
Case de discuri
Discografie
Listă completăIU discography[*][[IU discography (Wikimedia artist discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online

Lee Ji-eun (în coreeană: 이지은; Hanja: 李 知恩; n. , Songjeong-dong⁠(d), Gyeonggi-do, Coreea de Sud), cunoscută profesional sub numele de IU (în coreeană: 아이유), este o cântăreță, compozitoare și actriță sud-coreeană.

A semnat cu Kakao M (fost LOEN Entertainment, acum Kakao Entertainment) în 2007 ca trainee și a debutat ca si cântăreață la vârsta de cincisprezece ani cu primul ei mini album Lost and Found. Albumele sale următoare, Growing Up și IU ... IM, au adus succes de masă. După lansarea „Good Day” (coreeană: 좋은 날), single-ul principal al albumului ei din 2010 Real, i-a adus faima la nivel național. „Good Day” a petrecut cinci săptămâni consecutive în poziția de top a Gaon Digital Chart din Coreea de Sud, iar în 2019, a fost clasat pe locul întâi pe lista „100 Greatest K-Pop Songs of the 2010s” a Billboard.

Odată cu succesul albumelor sale din 2011, Real + și Last Fantasy, IU a ajuns un nume important pe scena topurilor muzicale din țara sa natală și și-a consolidat imaginea ca „sora mai mică” a Coreei de Sud. De asemenea, în 2011 a inceput sa coumpuna piese ( „Hold My Hand”, care a fost scrisă pentru serialul de televiziune The Greatest Love). Al treilea album al cantaretei IU, Modern Times (2013), a prezentat un stil mai matur care a marcat o abatere de la imaginea ei anterioară, cu mai multe piese care au atins primele 10 poziții pe Gaon Digital Chart. În timp ce lansările sale ulterioare, inclusiv albumele A Flower Bookmark, Chat-Shire și Palette, au continuat să devieze de la stilul adesea intalnit in K-pop, piesele sale și-a păstrat poziția dominantă în topurile muzicale. Chat-Shire a marcat pentru prima dată faptul ca este creditată ca singurul lirician și compozitoar a propriului album.

IU a lansat un total de cinci albume de studio și nouă extended plays în cariera ei, avand pana la momentul actual (aprilie 2021) trei albume numărul unu și douăzeci și cinci de single-uri numărul unu în topurile Gaon Music Charts. Printre artistii solo K-pop a caror muzica are printre cele mai multe vanzari, dintr-o industrie dominată de grupuri, este inclusă pe lista anuală a revistei Forbes Korea Power Celebrity din 2012 și a atins locul trei în acel an. Billboard a recunoscut-o pe IU drept liderul din toate timpurile în topul Korea K-Pop Hot 100 cu cele mai multe melodii numărul unu și artistul care a ocupat poziția numărul 1 pentru cele mai multe săptămâni. Potrivit unui sondaj Gallup Korea, ea a fost cel mai popular idol și artist în rândul sud-coreenilor în 2017.

În afară de cariera sa muzicală, IU a gazduit emisiuni de radio și televiziune, a primit și roluri in filme si seriale. După rolul ei secundar în drama pentru adolescenți Dream High și aparițiile minore în mai multe seriale de televiziune, a jucat în You're the Best, Lee Soon-shin, Pretty Man, The Producers, Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo - rol principal, My Mister - rol principal, Persona - rol principal și Hotel del Luna - rol principal.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f 아이유 (în coreeană), EDAM Entertainment[*][[EDAM Entertainment |​]], accesat în  
  2. ^ https://www.lifestyleasia.com/bk/entertainment/celebrities/iu-and-lee-jong-suk-love-story-everything-to-know/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ IU at 27 – the K-pop idol and Korean drama star who went from a cockroach-infested home to the Crash Landing on You soundtrack (în engleză), South China Morning Post[*][[South China Morning Post (Hong Kong newspaper)|​]], , accesat în  
  4. ^ 아이유 신드롬, 논문에 등장한 '3단 고음'의 진실은? (în coreeană), The Chosun Ilbo[*][[The Chosun Ilbo (newspaper in Korea)|​]], , accesat în  
  5. ^ Namuwiki