Institutul Național de Statistică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la INSSE)
Sari la navigare Sari la căutare
Institutul Național de Statistică
Logo ins.png
Logo
Prezentare generală
Fondată12 iulie 1859
SediuBd. Libertății 16, București Sector 5, România Cod poștal 050706
44°25′45″N 26°05′30″E ({{PAGENAME}}) / 44.42925°N 26.09153°E
Șefii agenției
Tudorel Andrei, Președinte
Elena Mihaela Iagăr, Vicepreședinte
Beatrix Gered, Vicepreședinte
Marian Chivu, Vicepreședinte
Prezență online
http://www.insse.ro/cms/ro
Sediul Institutului Național de Statistică. București, august 2009

Institutul Național de Statistică (INS) este un organ de specialitate al administrației publice centrale din România aflat în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.[1]

Statistica oficială în România se desfășoară prin serviciile de statistică oficială și este organizată și coordonată de acest institut.

Funcționarea INS se întemeiază pe principiile autonomiei, confidențialității, transparenței, relevanței, proporționalității, deontologiei statistice și raportului cost/eficiență.

Conducere[modificare | modificare sursă]

În prezent conducerea INS este asigurată de către Tudorel Andrei, președinte, împreună cu trei vicepreședinți:

  • Marian CHIVU, Coordoneaza activitatea urmatoarelor directii generale si directii, conform Ordinului președintelui INS nr.1857/06.11.2017:

- Directia generala de conturi nationale si sinteze macroeconomice - Directia generala de exploatare si gestionare a surselor de date statistice - Directia afaceri europene si cooperare internationala - Unitatea de politici publice

  • Elena Mihaela Iagăr

Coordoneaza activitatea urmatoarelor directii generale, conform Ordinului președintelui INS nr.1856/06.11.2017: - Directia generala de statistica economica - Directia generala de demografie si statistica sociala

  • Beatrix Gered

Coordoneaza activitatea Directiei generale de IT si infrastructura statistica conform Ordinului președintelui INS nr.1858/06.11.2017.

Istoric[modificare | modificare sursă]

A fost înființat în 12 iulie 1859, imediat după Unirea Principatelor [2]. La data de 15 iulie 2009 Banca Națională a României a pus în circulație o monedă de argint dedicată celei de-a 150-a aniversări a înființării, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a Oficiului de Statistică. [2][3].

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]