Husayn Saral

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Husayn Saral este un cetățean turc de etnie kurdă, arestat în România pentru un jaf armat în Turcia. De asemenea a fost suspectat de legaturi cu PKK-ul[1]. Huseyin era cautat prin Interpol din 1998 pentru jaf în grup cu mână armată și executase deja o condamnare pentru omor, în Turcia[1].

A făcut obiectul unei operațiuni speciale a autorităților turce (poliție și servicii secrete) pentru o tâlhărie cu mână armată, săvârșită, împreună cu alți trei compatrioți, împotriva a patru oameni de afaceri turci, în localitatea Diyarbakır, din Turcia, pe data de 16 martie 1998[1]. Tâlharii au furat 500.000 de dolari și peste 22 kilograme de aur iar Huseyin a fugit direct în România, unde a intrat cu un pașaport falsificat, sub numele de Sunal Cebrail[1]. Cu același pașaport fals, Huseyin, alias Cebrail, a fost și la Moscova[1]. A avut câteva afaceri în Târgu-Mureș, Constanța și București[1].

În aprilie 2001, Huseyin a fost reținut la Otopeni de o echipă mixtă, formată din polițisti români și turci[1]. Asupra lui s-au găsit și droguri, iar alte patru persoane suspecte de acte de terorism au fost reținute[1].

Pe 25 septembrie 2001, la judecarea recursului împotriva unei hotărâri a Tribunalului București, de menținere în arest, avocatul acestuia, Ion Neagu a invocat, în baza unei noi legi a extrădării, lipsa de competență a instanței care i-a dat primul mandatul lui Huseyin, drept care, Curtea de Apel l-a pus în libertate[1]. În aceeași zi însă, serviciile secrete turce au aflat despre eliberare și au cerut centrului SECI de la București să fie din nou arestat în vederea extrădării[1].

Dupa re-arestarea acestuia și scandalul apărut în presă, Curtea de Apel nu l-a mai pus în libertate pe Saral, ci a admis, pe 4 octombrie 2001, cererea de extrădare din partea autorităților turce[2]. În noiembrie 2001, autoritățile române l-au extrădat pe Husayn Saral[2]. Polițiștii români l-au transportat pe Saral în Turcia, unde a fost preluat de autorități și încarcerat[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g h i j Expulzat de 2 ori din Romania, kurdul "Tomek" se ascunde in Targu-Mures, sub protectia autoritatilor! Arhivat în , la Wayback Machine., 5 iulie 2004, Julien Tanase, Vocea Harghitei și Muresului, hotnews.ro, accesat la 7 mai 2011
  2. ^ a b c Absolut senzational! Organizatia terorista kurda PKK, e finantata si din Mures!, 21 iunie 2004, Julien Tanase Vocea Harghitei și Mureșului, hotnews.ro, accesat la 7 mai 2011