Hungry Tree

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

„Copacul flămând” înghițind banca de alături

Hungry Tree (literalmente din engleză Copacul flămând) este un arbore aflat pe teritoriul King's Inns⁠(d), în orașul Dublin, Republica Irlanda. Este un specimen obișnuit de platan (Platanus × acerifolia⁠(d)), devenit cunoscut prin învăluirea parțială a unei bănci aflate în imediata proximitate. Astfel, a devenit o atracție turistică și este frecvent fotografiat. „Copacul flămând” a fost subiectul unei campanii de conservare desfășurate de politicianul Ciarán Cuffe⁠(d), membru al Partidului Verde⁠(d).

Descriere[modificare | modificare sursă]

Arborele este amplasat pe teritoriul King's Inns⁠(d) (Inn judecătoresc⁠(d) irlandez), lângă poarta de sud.[1][2][3] Este un specimen de Platanus × acerifolia (sau Platanus x hispanica), o varietate a platanului occidental plantată masiv în Dublin pe parcursul secolului al XIX-lea.[2][4][5] Se estimează că arborele a fost sădit între 1900 și 1940.[6][2] Copacul însuși nu este remarcabil, având o înălțime de 21 m și circumferința tulpinii de 3,47 m.[6][5]

Foarte aproape de locul unde a fost sădit arborele, se află o bancă de fontă instalată la începutul anilor 1800.[4][6] De-a lungul timpului, tulpina copacului a început să „învăluie” speteaza băncii, după care picioarele și locul de așezat.[4] Acest fenomen a atras atenția publicului larg, vorbindu-se că arborele „mănâncă” banca, de unde a provenit porecla de „copac flămând”.[1] Curtea King's Inns este deschisă în fiecare zi de la 7:00 până la 19:30, iar arborele a devenit o atracție turistică.[1][6] Este fotografiat foarte des și a apărut pe coperta ghidului turistic Secret Dublin – an unusual guide, cât și a cărții Dublin, scrisă de artistul Robert Ballagh⁠(d) în 1981.[6][2]

Campanie de conservare[modificare | modificare sursă]

Arborele se află pe lista „Arborilor de patrimoniu” a Irlandei, alcătuită de Tree Council of Ireland⁠(d) (din engleză Consiliul Irlandez al Arborilor).[7] A fost inclus pentru valoarea sa turistică, deși majoritatea arborilor din listă sunt de o vârstă sau raritate deosebită.[5]

Consilierul Ciarán Cuffe⁠(d), membru al Partidului Verde⁠(d), a organizat o campanie în 2017, în care cerea autoritățlor Dublinului să ia sub protecția statului acest arbore. Cuffe argumenta că „Hungry Tree” și arborii învecinați „sunt parte a istoriei părții de nord a orașului istoric. Ca și Blessington Street Basin⁠(d), este o comoară ascunsă. Îi iubesc și nu aș vrea să îi pierd... Acești arbori sunt martori ai istoriei și vârsta lor îi face și mai valoroși."[7] Cererea lui Cuffe a fost respinsă, pe motiv că arborele se află pe terenul unor clădiri care deja beneficiază de protecție. S-a mai discutat și posibilitatea de a lua banca sub protecție, lucru care la fel nu s-a întâmplat, din precauție: dacă banca ar avea statut de protecție, în viitor s-ar putea decide înlăturarea copacului pentru a o păstra.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c O'Connor, Amy (). „Have you heard about the hungry tree in Dublin 7?”. TheJournal.ie (în engleză). Accesat în . 
  2. ^ a b c d e Griffin, Dan (). 'Hungry tree' is slowly eating a cast-iron bench in Dublin”. The Irish Times. Accesat în . 
  3. ^ O Conghaile, Pol (). „Secret Dublin”. Irish Independent. Accesat în . 
  4. ^ a b c „Dublin seeks to protect Hungry Tree”. Wanted in Europe. . Accesat în . 
  5. ^ a b c „Kings Inns, Constitution Hill, Dublin, Co. Dublin”. Tree Council of Ireland. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ a b c d e McNally, Frank (). 111 Places in Dublin that you must not miss (în engleză). Emons Verlag. p. 143. ISBN 9783960410263. Accesat în . 
  7. ^ a b McDermott, Stephen (). „Dublin City councillors seek to protect landmark 'hungry tree'. Dublin Live. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • Bicycle Tree”, un arbore în tulpina căruia este blocată o bicicletă