Hotelul Biasini din Cluj-Napoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Hotelul Biasini din Cluj)
Fostul Hotel Biasini

Fostul Hotel Biasini
Clădire
Stil arhitecturalclasicist
LocCluj-Napoca
OrașCluj-Napoca[1]  Modificați la WikidataCluj-Napoca  Modificați la Wikidata
Țară România
AdresăStr. Avram Iancu (fosta str. Petőfi Sándor) nr. 20
Actualii beneficiariGaetano Biasini
Coordonate46°45′58″N 23°35′26″E / 46.7661802°N 23.5905486°E ({{PAGENAME}})
Începută1837
Terminată7 august 1840

Hotelul Biasini din Cluj-Napoca este o clădire din secolul al XIX-lea pe strada Avram Iancu nr.20 (fosta str. Petőfi Sándor), lângă intrarea la Cimitirul Hajongard.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Gaetano Biasini (1790-1847) a sosit în oraș ca instructor de spadă, iar după căsătorie a obținut dreptul de cetățean al Clujului. În 1818 a deschis o școală de spadă privată în clădirea Redutei, iar în 1824 o școală publică de spadă. În 1837 a cumpărat clădirea care funcționase ca han și a transformat-o în hotel. La parter era o cafenea, și tot aici era stația pentru cursa dintre Budapesta și București. (Distanța Budapesta - Cluj era parcursă în vreme bună în trei zile.) Până la 1870 oficiul poștal local funcționase în spațiul închiriat de la hotel. Cafeneaua hotelului a devenit în acea perioadă locul favorit al studenților români, care organizau aici întâlniri și manifestări. Tot la cafenea Nicolae Bălcescu și Sándor Petőfi au avut o serie de discuții prin care s-a încercat unificarea revoluțiilor de la 1848, discuții eșuate însă datorită unor divergențe dintre cei 2 lideri.

Aici au stat:

După înființarea hotelului New York (astăzi Continental), hotelul Biasini a decăzut, și-a pierdut rangul original. În anul 1913 la parter a fost deschis un cabaret. În aprilie 1926 proprietarul de atunci a închis hotelul și cabaretul, transformând clădirea în bloc de locuințe.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


  1. ^ Monuments database,