Honuire

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sculă pentru honuire

Honuire, în eng. to hone (a ascuți, a șlefui), este o prelucrare prin așchiere fină pentru aproape toate materialele, în ultima parte de confecționare a unei piese mecanice. Scopul acestei prelucrări este, de a obține forma și măsura exactă în calitatea tribologică (știința frecării) dorită. Honuirea se aplică în special la finisarea cilindrilor motoarelor sau a cilindrilor hidraulici.

Honuirea a fost introdusă în producția de serie, prima dată la uzinele Ford în anul 1923.

Brațul de la mașina de honuire se deplasează atît în lungimea cît și în rotație în jurul acestuia, ca după honuire pe suprafața piesei prelucrate se poate vedea acele încrucișări de lini de prelucrare.

Cînd cursa de honuire este mai lungă, mișcarea în lungime este realizată de brațul mașinii. Cînd cursa de honuire este mai fina (scurtă), atunci mișcările axiale pot fi realizate și de piesa în prelucrare.

Honuirea se poate face pe mașină de strunjit orizontal sau vertical, dar de obicei sunt mașini speciale pentru această prelucrare. Sculele pentru honuire, sunt prevăzute la partea de prelucrare cu materiale ca; diamantul, corindonul sau alte materiale foarte durabile.

O honuire mai nouă este honuirea cu laser, care prin exactitatea ei poate reduce uzura piesei honuite, remarcabil față de cele honuite clasic.