Rândunică de deal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Hirundo domicola)
Rândunică de deal
Stare de conservare

Risc scăzut (LC) (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Passeriformes
Familie: Hirundinidae
Gen: Hirundo
Specie: H. domicola
Nume binomial
Hirundo domicola
Jerdon, 1841

Rândunica de deal (Hirundo domicola) este o specie de pasăre din familia Hirundinidae. Se reproduce în sudul Indiei și în Sri Lanka. Această pasăre este asociată cu coastele, dar se răspândește din ce în ce mai mult în zonele montane împădurite.[2] Anterior a fost considerată o subspecie a rândunicii de Pacific.[3]

Această specie este o rândunică mică de 13 cm. Spatele și creștetul capului sunt de un albastru-închis, cu aripi și coadă maro, fața și gâtul sunt ruginii. Se deosebește de rândunica de hambar și este strâns înrudită cu rândunica australiană prin coada sa mai scurtă și mai puțin bifurcată.[2][4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ BirdLife International (). Hirundo domicola. IUCN Red List of Threatened Species. 2012. Accesat în . 
  2. ^ a b Turner, Angela K; Rose, Chris (). Swallows & martins: an identification guide and handbookNecesită înregistrare gratuită. Houghton Mifflin. ISBN 0-395-51174-7. 
  3. ^ Balakrishnan, Peroth (mai 2010). „Breeding biology of the Hill Swallow (Hirundo domicola) in Western Ghats, India”. Journal of the Bombay Natural History Society. 107 (2): 109–115. 
  4. ^ Grimmett, Richard; Inskipp, Carol; Inskipp, Tim (). Pocket Guide to Birds of the Indian Subcontinent. London: Christopher Helm Publishers Ltd. ISBN 0-7136-6304-9.