Hippasos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Hippasos din Metaponte (sau Hippasus, în greaca veche: Ἵππασος) a fost un filozof al Greciei antice din secolul al V-leaî.Hr., ce a aparținut școlii pitagoreice. I se atribuie descoperirea existenței numerelor iraționale.

Viața[modificare | modificare sursă]

Nu prea se cunosc detalii despre viața sa. Se pare că a trăit pe la sfârșitul secolului al V-lea î.Hr. Patria sa de origine a fost Metapontion (azi Metaponto, Italia), Magna Graecia, iar alți autori susțin că ar fi fost Crotone.

Doctrina[modificare | modificare sursă]

În lucrarea sa Metafizica, Aristotel susține că Hippasos considera focul ca fiind elementul primar, cauză a tuturor lucrurilor.

Diogene Laerțiu îl considera pe Hippasos adept al principiului conform căruia universul ar fi limitat ca spațiu și timp.

Lui Hippasos i se atribuie și unele studii de teorie muzicală. Se presupune în acest sens că, utilizând discuri de bronz de diferite mărimi, ar fi descoperit raporturile armonice fundamentale: 2:1, 3:2 și 4:3.

Numerele iraționale[modificare | modificare sursă]

Pitagoreicii susțineau că toate numerele pot fi scrise ca raportul unor numere întregi. Conform unor relatări, faptul că Hippassos demonstrat și a divulgat secretul existenței numerelor iraționale a determinat pedepsirea acestuia. Astfel, conform unor relatări, pentru acest lucru ar fi fost aruncat în apa mării. Alții susțin că pedeapsa i-a fost acordată deoarece a dezvăluit secretul construcției dodecaedrului regulat înscris într-o sferă. În orice caz, astfel de numere iraționale apar și în cazul utilizării raportului de aur pentru construcția pentagonului.

Legături externe[modificare | modificare sursă]