Herman Berkovits

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Herman Berkovitz
Date personale
NăscutTârgu Lăpuș
NaționalitateIsraelisraelian
Româniaromân
Cetățenie Israel
 România
ReligieIudaism
Activitate
Alte numeHerman Bercovich
Cunoscut pentrumedicul lui Beniamin Netaniahu
Funcțiemedicul lui Beniamin Netaniahu
Consul Onorific al României în Israel
PremiiCheia Bucureștiului
Cetățean de Onoare al Municipiului București
Ordinul Național Pentru Merit în grad de ofițer

Herman Berkovits este un medic israelian-român. Acesta este cunoscut deoarece este medicul personaj al lui Beniamin Netaniahu.[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Acesta s-a născut la Târgu-Lăpuș, Maramureș și terminat Facultatea de Medicină din Cluj în 1971. Apoi, timp de patru ani a fost apoi medic în două sate din Maramureș și unul din Suceava. În 1975 părăsea România pentru a se stabili în Israel împreună cu familia. Avea să se specializeze la spitalele Bikur Holim și Hadasa din Ierusalim, apoi, din 1981 a fost medic specialist în pediatrie la Spitalul Bikur Holim. Din 1985 conduce propria clinică de medicină pediatrică și generală în orașul Ierusalim. Presa de limbă română din Israel a publicat numeroase articole și interviuri referitoare la activitatea sa profesională și publică, precum și la strânsele legături pe care le are cu România.

În cadrul alegerilor parlamentare din anul 2008 a candidat pentru un loc în Camera Deputaților în colegiul Orientul Mijlociu și Africa, unde a obținut cele mai multe voturi. „Odată cu obținerea celui de-al doilea mandat de premier al Israelului de către Benjamin Netanyahu, în urma cu 8 ani, am fost desemnat oficial ca medic personal al Premierului Israelian. Faptul că un evreu-român este medicul personal al premierului israelian, într-o țară unde sunt foarte mulți medici excepționali, este o onoare pentru mine și pentru școala de medicină de la Cluj, precum și pentru profesorii acestei școli unde se învață o medicină serioasă. Pentru contribuția pe care am avut-o la întărirea relațiilor dintre cele două capitale, București și Ierusalim, mi s-a acordat «Cheia Bucureștiului» și «Cetățean de Onoare al Municipiului București». Datorită bunelor relații pe care le-am menținut în toate mediile am fost numit Consul Onorific al României în Israel și am fost profund emoționat de onoarea care mi s-a acordat“, spune medicul.[2]

Colectiv[modificare | modificare sursă]

Medicul Herman Berkovits a dat o mână de ajutor și victimelor tragediei din 30 octombrie 2015 de la Clubul Colectiv din București. „Am reușit ca o firmă, care produce o unsoare excepțională pentru îndepărtarea țesuturilor afectate grav, să doneze acest medicament în valoare de 150.000 de Euro. În plus, firma a trimis și doi medici specialiști în România pentru a ajuta victimelor“, povestește medicul.

Herman Berkovits a fost decorat de Președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de ofițer, pentru contribuția personală la susținerea și promovarea relațiilor dintre Statul Israel și România.


Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

[[Categorie:]]