Henrietta Szold

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Henrietta Szold.

Henrietta Szold (n. 21 decembrie 1860 la Baltimore; d. 13 februarie 1945 la Ierusalim) a fost un lider al mișcării sioniste din SUA, pedagog și asistentă socială evreică stabilită în Palestina mandatară. Ea a fondat organizația femeilor evreice Hadassah în anul 1912, fiind președintele acestei organizații până în 1926. De asemenea a condus organizația sionistă de asistență Aliyat Hanoar, dedicată ajutării copiilor și tinerilor evrei care din diferite colțuri ale lumii au emigrat în Palestina mandatară, apoi în Statul Israel. A fost membră în Vaad Leumi (Comitetul National), organul oficial de reprezentare a cetățenilor evrei ai Palestinei sub regimul mandatului britanic.

Henrietta Szold a creat mișcarea Femeile Hadassah. Deși avea caracter sionist, acestă organizație a luptat pentru acordarea asistenței medicale atât evreilor, cât și arabilor din Palestina. Din nefericire, acest demers era privit cu ostilitate de către fundamentaliștii islamici arabi, ale căror trupe, în 1948, au organizat o ambuscadă și au asasinat mai mulți doctori și asistenți evrei de la spitalul Hadassah.

De asemenea, această organizație a salvat mii de copii evrei, a căror destinație ar fi fost lagărele de concentrare naziste.

Legături externe[modificare | modificare sursă]