Henric al VIII-lea (piesă de teatru)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Henric al VIII-lea
Faimosa poveste a vieții
Regelui Henric al Optulea

History of the Life of King Henry the Eight

Copie după pagina-titlu a primei ediții publicate, 1623
Informații generale
AutorWilliam Shakespeare
Genromance
Acte5
Ediția originală
Titlu originalThe Famous History of the Life of King Henry the Eight
Publicată înFirst Folio
Data publicării1623
Limbă originalăEngleză

Țara premierei Anglia
Personaje

Henric al VIII-lea (titlul original, în engleză este The Famous Hiſtory of the Life of King Henry Eight ) este o piesă istorică colaborativă scrisă de William Shakespeare și John Fletcher, bazată pe viața regelui Henric al VIII-lea al Angliei[1], publicată prima dată în 1623, postum, în ediția First Folio.

Un titlu alternativ, Totul este adevărat, (conform titlului de atunci, All Is True), este înregistrat în documentele timpului, iar titlul de Henry VIII, larg utilizat în secolele ulterioare, nu apare decât la publicarea prima dată a piesei, în First Folio, în 1623.

Varii indicații stlistice indică că unele din scenele individuale fuseseră scrise fie de Shakespeare, fie de colaboratorul său târziu și succesorul său, John Fletcher. Piesa este, în structura sa, într-un anumit mod foarte caracteristic, „tipică” pieselor romanțate shakespeare-iene târzii. Piesa este notabilă, de asemenea, pentru indicațiile sale de folosire ale scenei, mai multe decât în oricare din celelalte piese ale Marelui Bard.[2]

În timpul unei reprezentații a piesei Henry VIII la Globe Theatre, în 1613, un tun folosit la crearea efector speciale, fiind incorect folosit, a incendiat acoperișul teatrului și toate grinzile de susținere a clădirii, determinând incendierea, arderea și distrugerea totală a teatrului, care a fost ulterior refăcut.

Prima pagină a piesei de teatru The Famous Hiſtory of the Life of King Henry Eight, conform tipăririi din Second Folio din anul 1632.

Personaje[modificare | modificare sursă]

Intrigă[modificare | modificare sursă]

Surse[modificare | modificare sursă]

Precum obișnuia adesea în piesele sale istorice, Shakespeare se baza primordial pe celebrele Cronici (în original, Chronicles) ale lui Raphael Holinshed pentru a obține atât efectele dramatice de la sfârșitul pieselor sale, dar și pentru a „menaja sensibilitățile” oficiale ale timpului său. Alte materiale, pe care se baza Marele Bard, erau prezentate fie direct, fie sub formă de sursă sau inspirate, sau adaptate, din ediția din 1570 a lucrării Foxe's Book of Martyrs. Un astfel de exemplu este apărarea Catherinei de Aragon în fața acuzațiilor lui Henry, prezentate în fața curții de justiție numită Legatine Court.[4][5]

De fapt, Shakespeare nu doar prezenta condensat evenimente petrecute într-un interval de două decade, ci amesteca (probabil intenționat) ordinea lor cronologică, ca atare implicând alte concluzii decât cele „oficiale.” Astfel, în piesă se sugerează, fără a se spune direct, că acuzațiile de trădare împotriva Ducelui de Buckingham erau umflate bine și false; menținând în tot decursul evenimentelor din piesă un anumit nivel de ambiguitate față de toate evenimentele „sensibile.”

Rușinea suferită și decapitarea Annei Boleyn (în piesă ortografiat Bullen) sunt evitate cu mare grijă. De asemenea, nicio indicare a corectei succesiuni ale celor patru soții, prezente în piesă (din cele șase existente în realitate), nu poate fi găsită în textul piesei.

Note, referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Hoy, Cyrus (). „The Shares of Fletcher and his Collaborators in the Beaumont and Fletcher Canon”. Studies in Bibliography. 15: 71–90. 
  2. ^ „Henry VIII: Entire Play”. shakespeare.mit.edu. 
  3. ^ Gordon McMullan (editor) King Henry VIII (London, Arden, 2000), pagina 205
  4. ^ G. Blakemore Evans, general editor (). The Riverside Shakespeare. Boston: Houghton Mifflin. p. 977. 
  5. ^ Schwartz-Leeper, Gavin, From Princes to Pages: The Literary Lives of Cardinal Wolsey, Tudor England’s ‘Other King’ (2016), pp. 137-141 [1]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikisursă
Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de The Life of King Henry the Eighth
Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Henric al VIII-lea (piesă de teatru).


Format:Henry VIII