Henric Raspe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Henric Raspe
Heinrich Raspe.jpg
Henric Raspe
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (43 de ani) Modificați la Wikidata
Wartburg, Germania Modificați la Wikidata
Înmormântat Q28977883[*] Modificați la Wikidata
PărințiHerman I de Thuringia[1]
Sofia de Wittelsbach Modificați la Wikidata
Frați și suroriAgnes of Thuringia[*]
Jutta de Thuringia
Konrad von Thüringen[*]
Ludovic al IV-lea de Turingia
Irmgard of Thuringia[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuGertrud von Babenberg[*]
Beatrice de Brabant
Elisabeth of Brandenburg, Landgravine of Thuringia[*]
Gertrud von Babenberg[*] (din )
Beatrice de Brabant (din ) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
OcupațieRegent Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Titluricount palatine[*]
Familie nobiliarăLudovingians[*]
Rege al Romanilor Modificați la Wikidata

Henric Raspe (n. 1204 – d. 16 februarie 1247, Wartburg) a fost landgraf de Thuringia de la 1241 până la moarte, precum și anti-rege al Germaniei în 1246-1247, în opoziție cu Conrad al IV-lea al Germaniei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În 1226, fratele lui Henric Raspe, Ludovic al IV-lea de Thuringia, a murit în drum spre Țara Sfântă, în vederea participării la Cruciada a șasea, iar Henric a devenit regent pentru nepotul său Herman al II-lea, aflat la vârsta minoratului. El a reușit să îi excludă pe nepotul său, ca și pe mama acestuia, Elisabeta de Ungaria, din linia de succesiune, iar din cca. 1231 a devenit landgraf în mod formal.

În 1242 Henric Raspe, împreună cu regele Venceslau I al Boemiei, a fost ales de către împăratul Frederic al II-lea de Hohenstaufen pentru a administra Germania în numele fiului minor al împăratului, Conrad de Hohenstaufen.

După interdictul lansat de papa Inocențiu al IV-lea împotriva lui Frederic al II-lea în 1245, Raspe și-a schimbat opțiunea, iar în 22 mai 1246 a fost ales ca anti-rege, în opoziție față de Conrad al IV-lea. Puternicul stimulent papal care a condus la alegerea sa i-a acordat lui Henric Raspe titulatura depreciativă de "Pfaffenkönig" ("regele popii"). Henric l-a înfrânt pe Conrad de Hohenstaufen în bătălia de la Nidda, în sudul provinciei Hessa, în august 1246, însă a murit la câteva luni după aceea, în castelul Wartburg, din apropiere de Eisenach, în Thuringia.

Căsătorii[modificare | modificare sursă]

În 1228, Henric a fost căsătorit cu Elisabeta (1206-1231), fiica lui Albert al II-lea, markgraf de Brandenburg. După moartea Elisabetei, el s-a recăsătorit cu Gertruda de Babenberg (n. cca. 1210/1215 – d. 1241), fiică a ducelui Leopold al VI-lea de Austria. După decesul acesteia, el s-a căsătorit pentru a treia oară, cu Beatrice (n. 1225-d. 1288), fiica ducelui Henric al II-lea de Brabant.

Toate cele trei căsătorii au fost lipsite de urmași. După moartea lui Henric Raspe fără moștenitori, împăratul a acordat Thuringia ca feud lui Henric al III-lea cel Ilustru de Meissen, fiul surorii lui Henric, Jutta.

  1. ^ The Peerage