Henric Raspe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Henric Raspe (n. 1204 – d. 16 februarie 1247, Wartburg) a fost landgraf de Thuringia de la 1241 până la moarte, precum și anti-rege al Germaniei în 1246-1247, în opoziție cu Conrad al IV-lea al Germaniei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În 1226, fratele lui Henric Raspe, Ludovic al IV-lea de Thuringia, a murit în drum spre Țara Sfântă, în vederea participării la Cruciada a șasea, iar Henric a devenit regent pentru nepotul său Herman al II-lea, aflat la vârsta minoratului. El a reușit să îi excludă pe nepotul său, ca și pe mama acestuia, Elisabeta de Ungaria, din linia de succesiune, iar din cca. 1231 a devenit landgraf în mod formal.

În 1242 Henric Raspe, împreună cu regele Venceslau I al Boemiei, a fost ales de către împăratul Frederic al II-lea de Hohenstaufen pentru a administra Germania în numele fiului minor al împăratului, Conrad de Hohenstaufen.

După interdictul lansat de papa Inocențiu al IV-lea împotriva lui Frederic al II-lea în 1245, Raspe și-a schimbat opțiunea, iar în 22 mai 1246 a fost ales ca anti-rege, în opoziție față de Conrad al IV-lea. Puternicul stimulent papal care a condus la alegerea sa i-a acordat lui Henric Raspe titulatura depreciativă de "Pfaffenkönig" ("regele popii"). Henric l-a înfrânt pe Conrad de Hohenstaufen în bătălia de la Nidda, în sudul provinciei Hessa, în august 1246, însă a murit la câteva luni după aceea, în castelul Wartburg, din apropiere de Eisenach, în Thuringia.

Căsătorii[modificare | modificare sursă]

În 1228, Henric a fost căsătorit cu Elisabeta (1206-1231), fiica lui Albert al II-lea, markgraf de Brandenburg. După moartea Elisabetei, el s-a recăsătorit cu Gertruda de Babenberg (n. cca. 1210/1215 – d. 1241), fiică a ducelui Leopold al VI-lea de Austria. După decesul acesteia, el s-a căsătorit pentru a treia oară, cu Beatrice (n. 1225-d. 1288), fiica ducelui Henric al II-lea de Brabant.

Toate cele trei căsătorii au fost lipsite de urmași. După moartea lui Henric Raspe fără moștenitori, împăratul a acordat Thuringia ca feud lui Henric al III-lea cel Ilustru de Meissen, fiul surorii lui Henric, Jutta.