Helmuth Frauendorfer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Helmuth Frauendorfer
Helmuth Frauendorfer-GIMP.jpg
Jurnalistul Helmuth Frauendorfer
Date personale
Născut 5 iunie 1959
Voiteg, Republica Populară Română
Naționalitate  România, origine șvăbească
Cetățenie Germania Germania
Ocupație poet, jurnalist de limba germană
Limbi limba germană  Modificați la Wikidata
Studii Facultatea de Filologie la Universitatea din Timișoara
Activitatea literară
Operă de debut Am Rande einer Hochzeit"

Helmuth Frauendorfer (n. 5 iunie 1959, Voiteg, județul Timiș, Banat, România), poet și jurnalist de limba germană originar din România.

În anul 1965, familia sa s-a mutat la Timișoara.

A fost un apropiat al poeților din Grupul de Acțiune Banat.[1]

Din anul 1979 a început să apară cu regularitate în publicații periodice de limbă germană din România.

A urmat studii de anglistică și germanistică la Facultatea de filologie din Universitatea din Timișoara, absolvite în 1984.

În perioada studenției a fost redactor al suplimentului literar al unei publicații studențești, a condus o trupă de teatru studențesc și a fost membru al unui cerc de literatură.

După absolvire a fost angajat ca profesor. În 1984 a fost reținut timp de cinci zile, interogat și bătut de ofițeri de securitate, pentru "acțiuni ostile statului"[2]. A primit interdicție de a mai publica în Banat[2]. Cu toate acestea, Editura Kriterion din București i-a publicat volumul de versuri Am Rande einer Hochzeit.

În 1986 a încercat să se angajeze corespondent la publicația Neue Literatur, aparținând Uniunii Scriitorilor din România. La cererea Uniunii Scriitorilor din România a ieșit din învățământ pentru a putea fi angajat la Neue Literatur. Cu toate acestea, în cursul unei ședințe a Uniunii Scriitorilor din România, directorul acesteia l-a declarat "persona non grata" iar Uniunea Scriitorilor nu i-a mai decernat un premiu ce-i fusese acordat. Începând din această perioadă, a rămas șomer[2].

Pe 26 ianuarie 1987, a făcut cerere de emigrare din motive politice. În consecință, a primit imediat interdicția de a mai publica în România.

În decembrie 1987 a emigrat în Germania, stabilindu-se în Berlinul de Vest.[3]

Din 1998 trăiește și muncește la Berlin și Dresda, iar din 2000 la Berlin și Leipzig.

Este scriitor liber profesionist și colaborator extern permanent pentru emisiunile politice de televiziune Kulturreport și Fakt (la postul ARD) și Wir (la postul MDR), unde realizează reportaje și emisiuni tip magazin.

În 1996 a scris un articol în care își exprima impresia că, deși trecuseră deja șase ani de la căderea lui Ceaușescu, oamenii mai trăiau cu trauma dictaturii în suflet.[4]

În 2010, Helmuth Frauendorfer a realizat filmul documentar “Cu spatele la zid”, despre scriitorii români de etnie germană, care au fost în vizorul securității.[5]

Scrieri[modificare | modificare sursă]

Volume de versuri:

  • Am Rande einer Hochzeit, Editura Kriterion, București, 1984
  • Landschaft der Maulwürfe, Editura Dipa, Frankfurt am Main, 1990

Analize social-politice

  • Der Sturz des Tyrannen. Rumänien und das Ende einer Diktatur (Căderea unui tiran. România și sfârșitul unei dictaturi), Editor, împreună cu Richard Wagner, Editura Rowohlt, Reinbeck bei Hamburg, 1990;
  • Die Demokratie der Nomenklatura. Zur gegenwärtigen Lage in Rumänien (Democrația nomenclaturii. Despre situația actuală în România), Editura Heinrich-Böll-Stiftung, Köln, 1991.

Distincții[modificare | modificare sursă]

  • Premiul Fundației Henning-Kaufmann pentru păstrarea purității limbii germane (Preis der Henning-Kaufmann-Stiftung zur Pflege der Reinheit der deutschen Sprache) (1989).
  • Premiul de încurajare al premiului pentru literatură Adam-Müller-Guttenbrunn (1982)

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]