Heckler & Koch UMP

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Heckler & Koch UMP

Heckler & Koch UMP45

Heckler & Koch UMP (în germană Universale Maschinenpistole) este un pistol-mitralieră dezvoltat și fabricat de Heckler & Koch. Compania a dezvoltat UMP cu scopul de a înlocui Heckler & Koch MP5, deși ambele sunt încă produse.[1] Arma a fost adoptată de numeroase țări printre care Brazilia, Canada și Statele Unite. Un număr limitat de versiuni cu calibru .45 ACP au fost achiziționate de către 5th Special Forces Group⁠(d), grup al Forțelor Armate Speciale ale SUA. Aceasta a fost utilizată și în timpul insurgenței irakiene⁠(d), fiind una din puținele pistoale-mitralieră adoptate de armata Statelor Unite în operațiunile militare recente.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Arma a fost proiectată în anii 1990 de Heckler & Koch (H&K), reprezentând o alternativă mai ieftină și mai ușoară la MP5.[2] UMP a început să fie produs în 2000[3] și era special construit pentru armata americană și forțele de ordine[4] deoarece MP5 nu era disponibil în variante cu calibru .45 ACP, cartușul fiind popular în Statele Unite, dar nu și în Europa.[5] În ciuda îmbunătățirilor și costurilor reduse, aceasta nu a înlocuit pistolul-mitralieră MP5.[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Heckler & Koch – Group Website”. Heckler-koch.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Roller-Delayed Revival: The Heckler & Koch SP5K”. American Rifleman (în engleză). Accesat în . 
  3. ^ „UMP Info Sheet” (PDF). HK USA. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  4. ^ „UMP9”. HK USA (în engleză). Accesat în . 
  5. ^ McCollum, Ian (). „H&K UMP: An H&K SMG Made for .40 and .45”. Forgotten Weapons (în engleză). Accesat în . 
  6. ^ Gao, Charlie (). „Forget Stealth and Missiles: Meet the Russian Army's Greatest Guns (All in One List)”. The National Interest (în engleză). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]