Heartless (cântec de Kanye West)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Heartless
Disc single de Kanye West
Lansare4 noiembrie 2008
FormatDigital download CD single
Înregistrare2008
Genpop
Durată3:31
Casă de discuriRoc-A-Fella, Def Jam
Țara de origineStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
ProducătorKanye West No I.D.
Cronologie – Kanye West
Love Lockdown
(2008)
Heartless Go Hard
(2008)

Heartless este o melodie a artistului american de hip hop Kanye West, lansată pe 4 noiembrie 2008 digital ca al doilea single pentru al patrulea album de studio, 808s & Heartbreak. Piesa, o îndepărtare vizibilă de la melodiile sale de rap anterioare, prezintă West cântând printr-un procesor Auto-Tune către un fost iubit în urma despărțirii unei relații. Piesa a primit aclamări critice, mulți numind-o un punct culminant al albumului său părinte. A debutat pe locul patru pe Billboard Hot 100, unde a ajuns în cele din urmă la numărul doi și a ajuns pe numărul unu pe Billboard Hot Rap Tracks și pe graficul US 100 Hot Airplay.[1] Videoclipul melodiei, care folosește animația rotoscopată, a primit laude din partea criticilor, care au complimentat stilul său de artă și au remarcat inovația. Arta single-cover-ului este de asemenea remarcabilă, deoarece este unică pentru celelalte piese din album, datorită faptului că nu are inimă: de fapt este lipsită de inimă.

Piesa a ajuns să fie acoperită de numeroși artiști, în special de trupa de pian de rock, bazată pe Denver, câștigătorul lui Fray și American Idol din sezonul 8 Kris Allen, toate cele trei versiuni reușind să intre în topuri în absența unei singure lansări fizice. „Heartless” a fost al nouălea single cel mai bine vândut la nivel mondial în 2009, cu vânzări de 5,5 milioane.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „The Billboard Hot 100 – Heartless”. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. . Accesat în . 
  2. ^ „Top 10 Digital Songs 2009” (PDF). International Federation of the Phonographic Industry. p. 7. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .