Sari la conținut

Hauptsturmführer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Însemnele de grad SS-Hauptsturmführer

Hauptsturmführer a fost un grad în SS.

Unii dintre cei mai infami membri ai SS au avut gradul de Hauptsturmführer. Printre aceștia se numără Josef Mengele, medicul infam de la Auschwitz, Klaus Barbie[1], șeful Gestapo-ului din Lyon, Alois Brunner, asistentul lui Adolf Eichmann, precum și Amon Göth[2], care a fost condamnat la moarte și spânzurat pentru comiterea de crime în masă în timpul lichidării ghetourilor de la Tarnow și Cracovia, în lagărele de concentrare naziste de la Szebnie și de la Płaszów, portretizat în filmul Lista lui Schindler.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Klaus Barbie (n. 25 octombrie 1913 – d. 25 septembrie 1991) a fost SS Hauptsturmführer, membru al Gestapo-ului și criminal de război. Era cunoscut ca fiind Călăul din Lyon.
  2. ^ Amon Léopold Göth (sau Goeth), născut la 12 noiembrie 1908, la Viena, mort la 13 septembrie 1946, la Cracovia, a fost un Hauptsturmführer SS și comandantul lagărului de concentrare de la Płaszów. Era numit, datorită cruzimii și sadismului de care da dovadă, „Călăul lui Hitler”. A fost condamnat la moarte și executat.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]