Harper (editură)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Harper Publications
Face parte dinHarperCollins  Modificați la Wikidata
Fondată în  Modificați la Wikidata
Fondator(i)James Harper[*][[James Harper (American publisher and politician (1795–1869))|​]]  Modificați la Wikidata
SediuNew York City
Prezență online

Harper este o editură americană, care operează în prezent ca marcă a grupului editorial global HarperCollins.

Istoric[modificare | modificare sursă]

J. & J. Harper (1817-1833)[modificare | modificare sursă]

Portretul lui Joseph Wesley Harper, realizat de Eastman Johnson, c. 1880

James Harper și fratele lui, John, de meserie tipografi, au fondat compania de editare de carte J. & J. Harper în 1817. Alți doi frați, Joseph Wesley Harper și Fletcher Harper, s-au alăturat la mijlocul anilor 1820.

Harper & Brothers (1833-1962)[modificare | modificare sursă]

Compania și-a schimbat numele în „Harper & Brothers” în 1833. Sediul editurii era situat în 331 Pearl Street, vizavi de Franklin Square din Manhattan (aproape de locul în care se află astăzi Podul Brooklyn).

Harper & Brothers a început publicarea revistei Harper's New Monthly Magazine în anul 1850. Frații au publicat, de asemenea, Harper's Weekly (începând din 1857), Harper's Bazar (începând din 1867) și Harper's Young People (începând din 1879).

George B. M. Harvey a devenit președinte al Harper's pe 16 noiembrie 1899.[1]

În 1924, Cass Canfield s-a alăturat companiei Harper & Brothers și a deținut o varietate de poziții executive până la moartea sa în 1986.[2] În 1925, Eugene F. Saxton s-a alăturat companiei ca redactor și a fost responsabil cu publicarea multor autori cunoscuți, inclusiv Edna St. Vincent Millay și Thornton Wilder.[3] În 1935, Edward Aswell s-a mutat la Harper & Brothers ca redactor adjunct și a devenit în cele din urmă redactor-șef. Aswell l-a convins pe Thomas Wolfe să plece de la Scribners, și, după moartea lui Wolfe, a publicat romanele postume Web și The Web and the Rock, You Can't Go Home Again și The Hills Beyond.[4]

Harper & Row (1962-1990)[modificare | modificare sursă]

În 1962, Harper & Brothers a fuzionat cu Row, Peterson & Company pentru a deveni Harper & Row. Editura Marshall Pickering a fost achiziționată de Harper and Row în 1988. Marshall Pickering fusese formată în 1981 prin fuziunea a două edituri creștine. Marshall Morgan and Scott, o editură predominant baptistă cu sediul la Londra, care a dobândit o serie de edituri de-a lungul anilor, cum ar fi Bagsters (editorii Bibliei începând din 1794) și Oliphants. Pickering and Inglis era o editură veche cu sediul la Glasgow, care publica o serie de cărți în mare măsură pentru biserica nonconformistă din Scoția.

HarperCollins (1990–prezent)[modificare | modificare sursă]

News Corporation (acum News Corp) a lui Rupert Murdoch a achiziționat Harper & Row în 1987 și William Collins, Sons în 1990. Numele acestor două edituri naționale (Harper & Row, în Statele Unite și Collins în Regatul Unit) au fost combinate (împreună cu torța de pe logo-ul Harper și fântâna de pe logo-ul Collins) pentru a crea HarperCollins, care și-a extins rețeaua sa internațională prin mai multe achiziții ale unor edituri independente. Marca Harper a început să fie folosită în loc de HarperCollins în 2007.

Autori și ilustratori[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „HARPER & BROS. REORGANIZE.; G.B.M. Harvey, Editor and Proprietor of The North American Review, Elected President of the Firm”. . Accesat în . 
  2. ^ „CASS CANFIELD, A TITAN OF PUBLISHING, IS DEAD AT 88”. The New York Times. . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  3. ^ „The New York Times: Sunday 27 iunie 1943”. Accesat în . 
  4. ^ „The New York Times: Thursday 6 noiembrie 1958”. Accesat în . 
  5. ^ „Harper Lee, Author of 'To Kill a Mockingbird,' Is to Publish a Second Novel”. The New York Times. . Accesat în . 
  6. ^ „Men Who Make Pictures”. The Weekly Wisconsin. . p. 6 – via Newspapers.com. Howard Pyle works almost exclusively for the Harpers. 
  7. ^ [ID-ul „Charles Dudley Warner” introdus nu este recunoscut de sistem. Utilizați un ID de entitate valid. „Harper & Row, Harper & Brothers”] Verificați valoarea |url= (ajutor). Encyclopædia Britannica. 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Surse primare[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]