Haris Alexiou

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Haris Alexiou
Xaris Alexiou, Konzert im Konzertsaal der Universität der Künste, Berlin am 21. Oktober 2006.JPG
Haris Alexiou
Date personale
Născută (66 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Teba, Grecia[2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Grecia Modificați la Wikidata
Ocupație cântăreață
textier
compozitoare Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzical Laïka  Modificați la Wikidata
Prezență online

 Haris Alexiou (în greacă Χάρις Αλεξίου; n. ,[1] Teba, Grecia[2], ca Hariklia Roupaka, în greacă Χαρίκλεια Ρουπάκα) este o cântăreață  greacă . Ea este considerată una dintre cele mai populare cântărețe din Grecia începând cu anul 1970. Ea a lucrat cu importanți compozitori greci, a efectuat cturneein teatre muzicale peste tot în lume, și a primit mai multe premii. Ea a înregistrat peste treizeci de albume și a prezentat albume alături de alți muzicieni. Pe 14 martie 2010, Alpha TV a clasat pe Haris Alexiou ca primul artist de sex feminin în Grecia în epoca discurilor (din 1960), numărul 3 în clasamentul general, cu privire la vânzarea de albume personale certificate cu Aur sau de Platină în discografia  greacă din 1970, în spatele cântăreților George Dalaras și Yiannis Parios. Opt dintre albumele  lansate între 1977 și 2003 au depasit 1,5 milioane de vânzări, singurul cântăreață din Grecia care a reușit să facă acest lucru. Ea are, de asemenea, o audiență în Turcia și ei diverse piese au fost cântate în limba turcă special "Ola Se Thimizoun" (Totul îmi amintește de tine) ca "Olmasa Mektubun" (Fără scrisoare) de Yeni Türkü, Erol Evgin, Măľslăľm Gürses, Sevda Karababa și Pilli Bebek; Spune Spune Spune ca "Telli Telli" (Demoiselle, demoiselle), Pes Mou Pos Ginetai (Spune-mi, cum este posibil?) ca "Maskeli Balo" (bal Mascat) de Yeni Türkü, Athena și Ata Demirer; Mia Pista Apo Fosforo (Un etaj de fosfor) ca "Ei șeyi iac" de (Ardă totul) Sezen Aksu și Duman și ca "Nefes Almak Istiyorum" (vreau să respir) de Yonca Evcimik; Krata Gia La Telos (Păstrați-l până la capăt) ca "Sebahat Abla" (sora mai mare Sebahat) de Măľslăľm Gürses; Fevgo (plec") ca "Durma Yağmur" (Ploaia nu se oprește) să ne plângem.

Ea a trăit în Atena din anul 1958, atunci când ea și familia ei s-a mutat acolo de la Teba. Bunica ei familie au migrat la Teba, în 1924 de la  Seydiköy, Izmir. Numele ei a fost dat unei străzi în Gaziemir.[3]

Biografie[modificare | modificare sursă]

[4] Haris Alexiou apărut în muzică de scenă greacă la începutul anilor 1970. O voce carismatică, combinată cu un mod unic de a efectua și o puternică prezență scenică, foarte curând au condus-o în topurile muzicale. Astăzi, ea este încă în top, mereu muncind din greu, mereu în căutarea de noi modalități de exprimare și dând întotdeauna prestigiu și valoare muzicii usoare și muzicii populare grecești. Ea a lucrat cu cei mai importanți compozitori greci, a concertat  la cele mai mari teatre muzicale, pe toate cele cinci continente și a primit multe premii importante.

Ea are peste treizeci de albume înregistrate, a participat la albume alături de alți artiști de renume sau tineri și promițători, fiind mereu deschisă la noi modalități de exprimare muzicală.

1970[modificare | modificare sursă]

Primul pas important în cariera ei a fost participarea ei cu George Dalaras în albumul Mikra Asia ("Asia mică") scris de Apostolos Kaldaras și Pitagora (Pythagoras Papastamatiou) în 1972. Un album istoric , cel mai mare hit din anii '70 și incluse în " Cele mai mari 100 de Hituri ale Secolului Minos EMI."

În 1973, Alexiou participă la albumele Kalimera ilie (Bună Dimineața, Soare) de Manos Loïzos și Lefteris Papadopoulos, Byzantinos Esperinos (Bizantin Vesper) de Apostolos Kaldaras și Lefteris Papadopoulos și Odos Aristotelous (Strada Aristotelous) de Yannis Rodina și Lefteris Papadopoulos. Întâlnirea cu Manos Loïzos a fost începutul unei prietenii pe tot parcursul vieții și o  cooperare prolifică.

În 1975, a fost lansat primul ei album personal       12 Cântece ''Laika ''. Una dintre melodii, "Dimitroula",  inițial a cântat în 1930 de către Roza Eskenazi, a devenit un standard. În același an, ea apare în "boites" în Plaka, impunând un nou mod de a prezenta cântecele, complet diferite de cele convenționale din marile cluburi de noapte. Acesta este primul an de după căderea juntei militare, un timp pentru melodii politice și renaștere a cântecelor ,"rebetika"  și Alexiou cântă cântece tradiționale, balade, cântece moderne, și cântece populare și rebetika.

Pentru mulți ani, ea a colaborat cu George Dalaras, Dimitra Galani, Vasilis Papakonstantinou și Yiannis Parios. Concertele ei  pe stadioane și teatre, cu melodii scrise de Manos Loïzos, Lefteris Papadopoulos, Nikolopoulos, Giannis Rodina, Theodorakis, Stavros Kouyioumtzis și alții, au fost mereu succese enorme la public . Popularitatea ei a atins apogeul și de atunci, ea este "Haroula de Grecia".

În 1979, albumul Ta tragoudia tis Haroulas (Haroula Cântece) a fost lansat. Manos Loïzos a scris muzica și versurile au fost scrise de Manolis Rasoulis și Pitagora (Pythagoras Papastamatiou). De pe acest album, "o Fantaros" ("Soldat") devine imediat un mare succes, în timp ce "Ola se thymizoun" ("Toate Lucrurile îmi Amintesc de Tine") este considerat unul dintre cele mai frumoase balade grecești din toate timpurile.

1980[modificare | modificare sursă]

În 1980 începe cu două enorme hit-uri: "Fevgo" ("eu Plec") și "Ximeroni" ("ziuă"). Cântece de Ieri, albumul ei cu Dimitra Galani include balade, care fascinează publicul. În același timp, ea înregistrează și cântece populare tradiționale , rebetika și laika, și dă concerte atât în Grecia, cât și în străinătate.

În 1983 înregistreaza albumul Tsilika, un element de colecție, cu vechi piese rebetika  scrise între 1900 și 1935.

1986 este anul primei colaborări cu compozitorul Thanos Mikroutsikos. Albumul este Agapi ine zali (Amețit cu Dragoste), cu versuri de Alkis Alkeos, Nikos Kavvadias, Andreas Mikroutsikos și Babis Tsikliropoulos titlul melodiei devine un hit imens. Melodiile "Eleni" și "Erotikon" din același album, sunt, de asemenea, extrem de cunoscute . În același an Haroula cucerește publicul francez, după ce cântă în "Théâtre de la Ville", unde obține recenzii favorabile de la presa franceză. După aceea, ea dă concerte în Cipru, Tunisia, Germania și în multe orașe din toată Grecia.

În 1987, faimosul compozitor grec Manos Hadjidakis o invită să apară în clubul său "Sirius" cu "Cântece Imprevizibile ". El o conduce  și mai târziu, el va merge la studioul de înregistrări cu ea. În vara acestui an, ea cântă în concertele lui Hadjidakis, în mai multe orașe grecești.

În 1988 lucrează cu "Fatme" un grup de tineri și talentați artiști. Ea, de asemenea, lucrează împreună cu Paolo Conte, un binecunoscut cântăreț și compozitor italian și au un concert comun la Palace Theatre din Atena. Ea are două melodii înregistrate cu versuri în limba greacă compuse de Lina Nikolakopoulou.

În 1989, "Spectacolul". Este spectacol muzical care se prezintă pentru doi ani, împreună cu Dimitra Galani și Yiannis Parios, în Atena și Salonic. Un album cu același titlu a dus la acest lucru.

1990[modificare | modificare sursă]

Haris Alexiou

1990 începe cu o a doua colaborare cu Thanos Mikroutsikos. Albumul este intitulat Acest Parfum Persista de Ani de zile cu versuri de Lina Nikolakopoulou. În luna octombrie a aceluiași an, ea participă la cel mai important concert al deceniului în Pace și Prietenie Stadionul din Atena. În acest concert festiv, numit "Propria Noastră Noapte", toate numele mari din show business din Grecia  sunt prezente. Yiannis Parios, Thanos Mikroutsikos, Dimitra Galani, Chris nikolopoulos preia controlul balonului nikolopoulos, Alkistis Protopsalti, George Sarris, George Zambetas, Lakis Lazopoulos și legendara Melina Mercouri.

În 1991, ea apare în Attikon Teatrul din Atena, cu un show special, numit În Trei Acte. În primul act cântă cântece de Hadjidakis, Loizos, Mikroutsikos și Bertolt Brecht și Kurt Weill. În actul al doilea, ea găzduiește anumite grupuri de muzică moderna grecească și prezintă cântece scrise de către ea însăși. Cel de-al treilea act este un amestec cu ei hit-uri, vechi și noi. Ea prezintă apoi acest spectacol în Teatrul de Stat al Greciei de Nord, care pentru prima dată a acceptat o cântăreață greacă în stadiul acesteia. Cu concertele ei, stabilește noi standarde pentru spectacole muzicale, cu ajutorul unor echipamente foarte moderne de sunet și lumină  și decoruri impresionante. În toamna anului 1991, împreună cu Costas Hadjis, prezintă un spectacol regizat de Mauro Bolognini la Rex Theatre din Atena și Radio City în Salonic. Alexiou Cântă Hadjis este albumul care urmează.

În 1992 a începe o colaborare cu PolyGram, cu succes, prezentând un nou stil în cântecele ei. Albumul Di' efchon (L'orale) cu muzica de Nikos Antipa și versuri de Lina Nikolakopoulou vine ca ceva destul de proaspete în greacă discografie, oferind o nouă forță pentru a Haroula este deja lungă carieră.

În 1993 de mai sus album este lansat în Japonia, Belgia, Franța și Israel de PolyGram Internaționale. Francezii de TELEVIZIUNE "MCM Internațional" filme și spectacole concertul de la Lycabetus Teatru. În același an, ea călătorește în jurul lumii cu concerte în Cipru, S. U. A., Canada, Israel, mai multe țări europene, și încheie turneul  la Paris, la Teatrul Mogador.

În 1994 albumul ei Hei! este lansat cu muzica de Nikos Antipa și versuri de Lefteris Papadopoulos și Aris Davarakis. În vara aceluiași an, ea apare în Odeonul lui Herodes Atticus cu un spectacol regizat de Mauro Bolognini. În octombrie, este prima ei și extrem de apariție de succes în Japonia.

În 1995, lansează albumul Strada  Nefelis  88 .Melodiile de pe acest album sunt toate scrise de ea. Pentru acest album, în aprilie 1995, la Palais des congrès din Paris, a primit "Premiu Adami", un premiu acordat în fiecare an de Academia Charles Cros pentru artiști distinși. În același an, ea a deschide Studio Nefeli în cazul în care ea prezintă noile ei melodii, creând o nouă atmosferă "Cafe-Teatru" . Dimitri Papajoannou este directorul de spectacol.

În 1996, ea scrie apoi lirică pentru "Nefeli Tango" pe muzica lui  Loreena McKennitt . Acest cântec împreună cu alte înregistrări live din concerte în întreaga lume, este inclus în albumul Întreaga Lume '92-'96. "Nefeli Tango", timp de mai multe luni este una dintre cele zece melodii de top din Lumea Muzicii în Europa.

În vara anului 1997, ca răspuns la invitația de Jocurile Olimpice Comitetul "Atena 2004", ea dă un concert la Pnyka Hill,  foarte aproape de Acropole. Astfel este succesul acestui concert, așa că trebuie să-l repete de două ori în același loc.

1998 este anul albumului Joc de Dragoste, al doilea ei album cu melodii scrise doar de către ea însăși. Înregistrarea a avut loc la Studio Guillaume Spune la Paris cu greacă și muzicieni străini. În același an, ea tururi în America de Nord și de Sud cu Nikos Papazoglou. În decembrie, ea apare în Atena la Diogenis Studio, care este reconstruit în scopul de a satisface cererea publicului, prezentat cu Chris Nikolopoulos. Spectacolul este regizat de Dimitri Papajoannoy din nou.

În octombrie 1999, ea cântă împreună cu un turc celebru cântăreț de sex feminin Sezen Aksu, atât în Atena și Istanbul, pentru victimele de cutremure care a lovit cele două țări în acel an, sub auspiciile Ministerului Culturii. Această cooperare este repetată în vara anului 2000 în Istanbul și Izmir.

2000-prezent[modificare | modificare sursă]

Alexiou în Berlin, octombrie 2006.

În septembrie 2000, este lansat albumul Soapte . Acesta include o piesele realizate de ei și un pian. În octombrie, ea prezintă aceste cântece în Palatul Muzicii din Atena și în anticul Odeon din Epidaurus  însoțită de un mic ansamblu muzical. În același an, ea a fondat propria companie de înregistrări, "Estia", în scopul de a produce viitoarea ei discografie. În decembrie, primul album este lansat Lumină Ciudată. În acest album ea se întâlnește din nou compozitori cu care ea a lucrat cu succes în trecut. Lumină stranie devine Lumiere Etrange și este lansat în toată Europa de către Universal-Franța. În același timp, Haroula   oferind concerte la cele mai prestigioase teatre din Europa, cucerind atât de public, cât și de critici. Turul se încheie cu un triumf aspectul la Teatrul Olympia din Paris.

2002 este o altă creație an pentru Haroula. Ea apare la Sala de Muzică Keramikos, de data asta cântă mai multe melodii "laika" . În acest spectacol, participă Lavrentis Macheritsas și alți tineri artiști Rezultatul este albumul "Keramikos Live".

În 2003, albumul La sfârșitul raiului tau  câștigă de patru ori platină și WORLD MUSIC AWARDS, unul dintre cele mai importante instituții din industria muzicala internațională.  Haris Alexiou câștigă premiul pentru Cel Mai bine Vândut Artist grec pentru sezonul 2003-2004 (2004 World Music Awards).

În 2004, Jocurile Olimpice au avut loc la Atena. Haris Alexiou, cânta la ceremonia de închidere, împreună cu D. Galani, Marinella, Y. Parios, G. Dalaras. În octombrie 2004, a fost lansată compilația retrospectivă într-un album intitulat Antologia . Acest dublu CD-ul este compus din 38 de melodii de la ea albumele precedente și de altele noi. Alexiou ea a selectat melodii incluse, nu doar alegerea cele mai populare, dar, de asemenea, având în vedere semnificația fiecărui cântec pentru ea.

În aprilie 2005, au fost lansate, ediții ale celor  16 albume ale ei, remasterizate și reambalate  sub stindardul Minos EMI . Albumele au fost retipărite, remasterizate digital, iar noi ediții au fost meticulos proiectate (inclusiv în versuri, multe texte informative și fotografii originale de timp de la prima lansare).

În 2006, Haris Alexiou se întoarce cu Vișine și portocale amare, un album reprezentând aspecte tradiționale ale muzicii contemporane. Thodoris Papadopoulos, Smaro Papadopoulou și Makis Seviloglou a scris muzica și versurile, ceea ce sugerează o întoarcere la rădăcinile noastre. Un album care, în ciuda sale neobișnuite de conținut, a reușit să meargă platinum, la doar câteva luni după ce a fost lansat, primirea oamenilor de recunoaștere și dragoste. În timpul verii, ea a făcut o serie de apariții speciale. Împreună cu Dimitra Galani, a dat două concerte dedicate Sofia Vembo la Odeon de Herodes Atticus, un eveniment organizat de Festivalul de la Atena. Ea a dat patru vândut-out concerte împreună cu Sokratis Malamas și Alkinoos Ioannidis, sărbătorind "Melodia" postul de radio 25 de ani de emisie, la Lycabettus theatre din Atena și la "Palais des sports" din Salonic. Aceste concerte au fost înregistrate și un dublu CD și DVD edition va fi lansat în martie 2007. La sfârșitul anului 2006 Haris Alexiou-a asumat un mare turneu prin Europa, oferind o serie de concerte și promovarea internațională de lansare a albumului ei, "Antologie".

La începutul anului 2007, ea a apărut la Atena Concert Hallfor în cinci concerte regia Panos Papadopoulos. Piesele au fost orchestrate de Kostas Papadoukas și orchestră dirijată de către Alexandros Myrat. Alexiou-a dat trei concerte sub titlul "Totul îmi amintește de tine", dedicat Manos Loizos, la Odeon de Herodes Atticus , în iunie 2007, participă la festivitățile pentru aniversarea a 70 de ani de la nașterea sa. Concertele au fost îndreptate către Panos Nikos Papadopoulos Portokaloglou, piesele au fost aranjate de către Kostas Papadoukas, și de iluminat a fost proiectat de către Andreas Sinanos. Grupul "Triphonon" a apărut împreună cu ei pe scenă. Două concerte s-au dat la Salonic, urmat de un turneu de vară în Grecia și Cipru , împreună cu "Triphonon", dedicat marelui compozitor. Pe 22 octombrie albumul Haris Alexiou - Un tribut adus Manos Loizos a fost lansat, conținând înregistrarea live și video-înregistrări din concertele date la Odeonul lui Herodes Atticus anterioare iunie în Festivalul de la Atena. Nikos Portokaloglou și grupul "Triphonon" apar, de asemenea, pe album. Albumul a fost lansat în ambele un dublu CD și dublu CD-DVD ambalaje de Estia înregistrări.

Din Grecia până în Australia, din Rusia până în Africa, din America până în Japonia, Haris Alexiou călătorește în jurul și arată lumii sentimentul de cântecului grecesc. Ea crede cu tărie că prin cântecul grecesc, prin poeți și compozitori, a fost făcută să iubească și să înțeleagă mai bine istoria și cultura țării sale.[5]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Lp-Uri/Cd-Uri[modificare | modificare sursă]

Colaborări[modificare | modificare sursă]

 • 1972: Mikra Asia (de Apostolos Kaldaras, cu George Dalaras)
 • 1973: Byzantinos Esperinos (de Apostolos Kaldaras, cu George Dalaras)
 • 1974: Prodomenos Laos (de Mikis Theodorakis)
 • 1974: Kalimera Ilie (de Manos Loizos)
 • 1974: Gia Rembetes Kai Gia Filous (de Apostolos Kaldaras, cu Dimitris Kondolazos și Kostas Smokovitis)
 • 1974: Robinsones (de Apostolos Kaldaras, cu Yiannis Parios)
 • 1974: Odos Aristotelous (de Giannis Rodina)
 • 1981: am synandisi (de Apostolos Kaldaras, cu Ilias Klonaridis; Alexiou nu creditate)

Solo[modificare | modificare sursă]

 • 1975: 12 Laika Tragoudia
 • 1976: Haris Alexiou 2
 • 1976: Laikes Kyriakes
 • 1977: 24 Tragoudia
 • 1979: Ta Tragoudia Tis Haroulas (cu Manos Loizos)
 • 1980: Ksimeronei
 • 1981: Ta Tragoudia Tis Htesinis Meras (cu Dimitra Galani)
 • 1981: Ta Tragoudia Tis Yis Mou
 • 1982: I Zoi Mou Kyklous Kanei
 • 1983: Ta Tsilika
 • 1984: Emfilios Erotas
 • 1986: am Agapi Einai Zali (cu Thanos Mikroutsikos)
 • 1986: Un Paris
 • 1987: Am Haris Alexiou Se Aprovlepta Tragoudia
 • 1988: Am Nihta Erota Thelei
 • 1990: Krataei Hronia Afti Am Kolonia
 • 1990: Am Diki Mas Nihta
 • 1991: Am Alexiou Tragoudaei Hatzi
 • 1992: Di'Efhon
 • 1994: Ei
 • 1995: Odos Nefelis '88
 • 1996: Gyrizontas Tona Kosmo
 • 1997: Ena Fili Tou Kosmou
 • 1997: Gyrizontas Tona Kosmo Kai Ena Fili Tou Kosmou
 • 1998: A Paihnidi Tis Agapis
 • 2000: Parakseno Fos
 • 2000: Psythyri
 • 2002: Cine Kerameikos
 • 2003: Sistem De Operare Tin Akri Tou Ouranou Sou
 • 2004: Anthologio
 • 2006: Vissino Kai Nerantzi
 • 2006: Gyrizontas Tona Kosmo Kai Ena Fili Tou Kosmou (Ediție Specială)
 • 2007: Alexiou - Malamas - Ioannidis (Notă: Certificat de Platină de IFPI).[6]
 • 2007: Afieroma Sto Mano Loizo
 • 2009: am Agapi Tha Se Vri Opou Kai Na'sai
 • 2012: Live Pallas 2012
 • 2012: Am Tripla
 • 2014: Ta Oneira Ginontai Pali

În tabelul de mai jos, albume personale certificate de aur sau platină, în ordinea descrescătoare a vânzărilor.[7] La vânzări de reeditari nu sunt incluse.

Album Title Y/Μ Label Gold/Plat Sales
Gyrizontas Ton Kosmo, Live '92-'96
1996/04
Mercury
live recording
LP & CD
P
175.000
Os Tin Akri Tou Ouranou Sou
2003/09
EMI
CD
3P
170.000
Gyrizontas Ton Kosmo Kai Ena Fili Tou Kosmou, Live '92-'97
1997/12
Mercury
live recording
CD
2P

[8]

115.000
Di'Efhon
1992/10
Philips
LP & CD
P
110.000
I Agapi Einai Zali
1986/04
Minos
LP & CD
P
100.000
Ta Tragoudia Tis Htesinis Meras
1981/04
Minos
LP & CD
P
100.000
Ta Tragoudia Tis Haroulas
1979/06
Minos
LP & CD
P
100.000
24 Tragoudia
1977/11
Minos
2LPs & CD
P
100.000
Odos Nefelis '88
1995/02
Philips
LP & CD
P
86.000
Anthologio
2004/10
EMI
compilation
2CDs
2P
80.000
Ena Fili Tou Kosmou
1997/04
Mercury
live recording
CD
P
75.000
I Haris Alexiou Se Aprovlepta Tragoudia
1987/04
Minos
LP & CD
G
75.000
I Nihta Thelei Erota
1988/05
Minos
LP & CD
G
68.000
To Paihnidi Tis Agapis
1998/05
Mercury
CD
P
61.000
Vissino Kai Nerantzi
2006/06
EMI
CD
P
50.000
Krataei Hronia Afti I Kolonia
1990/03
Minos
LP & CD
G
50.000
Emfilios Erotas
1984/12
Minos
LP & CD
G
50.000
I Zoi Mou Kyklous Kanei
1982/04
Minos
LP & CD
G
50.000
Ksimeronei
1980/06
Minos
LP & CD
G
50.000
Laikes Kyriakes
1976/12
Minos
LP & CD
G
50.000
Haris Alexiou 2
1976/04
Minos
LP & CD
G
50.000
12 Laika Tragoudia
1975/03
Minos
LP & CD
G
50.000
Afieroma Sto Mano Loizo
2007/10
Estia
live recording
2CDs & DVD
P
40.000
Alexiou-Malamas-Ioannidis Lykabettus Live
2007/03
Estia
live recording
2CDs & DVD
P
30.000
Psythyri
2000/09
Mercury
CD
G
30.000
Ei
1994/05
Philips
LP & CD
G
30.000
Cine Kerameikos
2002/05
Estia
live recording
2CDs
G
25.000
Parakseno Fos
2000/12
Sony
CD
G
25.000
Dos mou mia mera/I diki mou kseni
1998/03
Philips
CD Single
G
11.000

Vinil 45[modificare | modificare sursă]

 • 1970: Otan pini mia gineka

O-parte: "Otan pini mia gineka", H. Alexiou (H. Vasiliades, Pitagora) B-side: "Periexomeno den exeis", Mpampis Tsetinis-Pitsa Papadopoulou (H. Vasiliades, Pitagora)

 • 1971: A parasinthima (Apostolos Kaldaras)

O-parte: "Să parasinthima", Haris Alexiou (Apostolos Kaldaras) B-side: "Oi dyo zitianoi", Yannis Parios (Ap. Kaldaras, G. Samoladas)

 • 1971: Tous antres tha katarasto

O-parte: "Tous antres tha katarasto", Haris Alexiou (G. Hadjinasios, N. Gabriilides) B-side: "Thaho tis grillies anoiktes", Haris Alexiou (G. Hadjinasios, N. Gabriilides)

 • 1971: Irthe am agapi

O-parte: "Irthe am agapi (Efige am agapi)", Haris Alexiou-Tolis Voskopoulos (T. Voskopoulos, E. Lymperopoulos) B-side: "Pali monaxo pentru paidi", Haris Alexiou (T. Voskopoulos, E. Lymperopoulos)

 • 1972: Hasapiko 40

O-parte: "Hasapiko 40", Haris Alexiou (M. Hadjidakis, N. Gatsos) B-side: "Agapi mesa stin kardia", Haris Alexiou (M. Hadjidakis, N. Gatsos)

 • 1972: Den yparxei eftyxia

O-parte: "Hasapiko 40", Haris Alexiou (M. Hadjidakis, N. Gatsos) [la fel ca mai sus] B-side: "Den yparxei eftyxia" Litsa Diamanti (G. Katsaros, Pitagora)

 • 1972: Mais

O-parte: "Mais", Haris Alexiou (G. Metsikas, M. Fakinos) B-side: "Tosa kai tosa ximeromata" Haris Alexiou (G. Metsikas, M. Fakinos)

 • 1972: O marmaromenos vasilias, de pe LP-ul Mikra Asia

O-parte: "O marmaromenos vasilias", Haris Alexiou (Ap. Kaldaras, Pitagora) B-side: "Mes stou Vosporou ta stena", [George Dalaras] (Ap. Kaldaras, Pitagora)

 • 1973: Maria mine ta kitrina de la PL O, ti kosmos mpampa!

O-parte: "Maria mine ta kitrina", Haris Alexiou (V. Dimitriou) B-side: "Aspra, kokkina, kitrina, de exemplu", Haris Alexiou (D. Moutsis, G. Logothetis)

O-parte: "San louloudi tsakismeno", Haris Alexiou (S. Kougioumtzis, K. Athanasiou) B-side: "Efyge a treno gia tin dysi", Haris Alexiou (S. Kougioumtzis, K. Athanasiou)

 • 1973: Paei paei manoula mou

O-parte: "Paei paei manoula mou", Haris Alexiou (T. Soukas, Pitagora) B-side: "Să prosklitirio", Haris Alexiou (T. Soukas, Pitagora)

 • 1973: Kampana tou esperinou, de pe LP-ul Vyzantinos Esperinos

O-parte: "Kampana tou esperinou", Haris Alexiou (A. Kaldaras, L. Papadopoulos) B-side: "Kai na 'mouna să palikari", George Dalaras (T. Soukas, Pitagora)

 • 1974: Ti talaiporia, de pe LP-ul Aspro Mavro

O-parte: "Ti talaiporia", Haris Alexiou (G. Hadjinasios, S. Tsotou) B-side: "Kai na 'mouna să palikari", Yannis Parios (G. Hadjinasios, S. Tsotou)

 • 1974: Poios să kserei, de pe LP-ul Kalimera ilie

O-parte: "Poios să kserei", Haris Alexiou (Manos Loizos) B-side: "Kalimera ilie", Kostas Smokovitis și Aleka Aliberti (Manos Loizos)

 • 1975: Na kseres fișier...

O-parte: "Na kseres fișier", Haris Alexiou (Nasos Nakas) B-side: "Its rizes t' ouranou", Yannis Parios (Nasos Nakas)

 • 1975: Dimitroula mou, de la LP 12 Laika tragoudia

O-parte: "Dimitroula mou", Haris Alexiou (vechi cântec popular) B-side: "Pos la lene", Haris Alexiou (H. Vasiliades, Pitagora)

 • 1976: Elenitsa, de la LP 12 Laika tragoudia

O-parte: "Elenitsa", Haris Alexiou (vechi cântec popular) B-side: "Tsachpin", Haris Alexiou (vechi cântec popular)

 • 1976: Erinaki, de pe LP-ul Haris Alexiou 2

O-parte: "Erinaki", Haris Alexiou (vechi cântec popular) B-side: "O, doctore", Haris Alexiou (vechi cântec popular)

 • 1976: am garsona, de pe LP-ul Haris Alexiou 2

O-parte: "am garsona", Haris Alexiou (vechi cântec popular) B-side: "Ela pare-mi", Haris Alexiou (G. Sarris, L. Papadopoulos)

 • 1977: Esenane tha dialega, de pe LP-ul Laikes Kyriakes

O-parte: "Esenane tha dialega", Haris Alexiou (S. Kougioumtzis, L. Papadopoulos) B-side: "Treis am ora nychta", Haris Alexiou (S. Kougioumtzis, M. Eleftheriou)

 • 1977: Matia mou matia mou, de pe LP-ul Laikes Kyriakes

O-parte: "Matia mou matia mou", Haris Alexiou (S. Kougioumtzis, L. Papadopoulos) B-side: "Ta mavra koroideveis", Haris Alexiou (S. Kougioumtzis, M. Eleftheriou)

 • 1981: O fantaros (juke box 45 rpm single)

O-parte: "O fantaros", Haris Alexiou (M. Loizos, M. Rasoulis), de la PL Ta tragoudia tis Haroulas B-side: "Ksimeronei", Haris Alexiou (A. Vardis, H. Alexiou), de la PL Ksimeronei

 • 1982: Omorfe mou kosme

O-parte: "Omorfe mou kosme", Haris Alexiou (Nasos Nakas-Nanopoulos) B-side: "Parapono", Haris Alexiou (Nasos Nakas-Nanopoulos)

 • 1985: Kokkino Garifallo, de la Yannis Parios' LP Ego ki esy

O-parte: "Kokkino garyfallo", Yannis Parios și Haris Alexiou (Nikos Ignatiadis) B-side: "Minunat mandolin [Kokkino garifallo]", Yannis Parios și Haris Alexiou (Nikos Ignatiadis, S. Fassois)

 • 1985: Gia ta paidia

O-parte: "Gia ta paidia", Haris Alexiou, Bessy Argiraki, Anna Vissi, Tolis Voskopoulos etc. (A. Papadimitriou. Univ. Dr. Nikolaou) B-side: "Gia ta paidia [Instrumental]", Haris Alexiou, Bessy Argiraki, Anna Vissi, Tolis Voskopoulos etc. (A. Papadimitriou. Univ. Dr. Nikolaou)

 • 1986: Mplexan oi grame mas, din Fatmé e LP Vgainoume ap' la tunel

O-parte: "Mplexan oi grame mas", Fatmé feat. Haris Alexiou (Nikos Portokaloglou) B-side: "Pote tha se varetho", Fatmé (Nikos Portokaloglou)

 • 1990: Mia pista apo fosforo

O-parte: "Dimitroula mou [1990 acoperi]", Haris Alexiou (vechi cântec popular) B-side: "Mia pista apo fosforo", Haris Alexiou (Th. Mikroutsikos, L. Nikolakopoulou), de la PL Krataei xronia afti am kolonia

 • 1992: Magissa, de pe LP-ul Di' Efhon (promo single)

O-parte: "Magissa", Haris Alexiou (N. Antipa, L. Nikolakopoulou) B-side: "Di' Efhon", Haris Alexiou (N. Antipa, L. Nikolakopoulou)

 • 1992: Na ziso eu na pethano, de pe LP-ul Di' Efhon (promo single)

O-parte: "Na ziso eu na pethano [Extended New Version]", Haris Alexiou (N. Antipa, L. Nikolakopoulou) B-side: "am sinavlia", Haris Alexiou (N. Antipa, L. Nikolakopoulou)

 • 1994: Ei, de pe LP-ul Ei! (promo single)

O-parte: "Ei", Haris Alexiou (N. Antipa, L. Papadopoulos) B-side: "S' Ehasa", Haris Alexiou (N. Antipa, L. Papadopoulos)

 • 1995: Oi filoi mou, de pe LP-ul Odos Nefelis '88

O-parte: "Oi filoi mou", Haris Alexiou (Haris Alexiou) B-side: "Minoraki", Haris Alexiou (Haris Alexiou) [9]

Eșantioane video: Alexiou în concerte, emisiuni TV, videoclipuri, spectacole de film[modificare | modificare sursă]

Concerte și emisiuni TV video[modificare | modificare sursă]

Videoclipuri[modificare | modificare sursă]

Film cu videoclipuri[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b "Haris Alexiou", Gemeinsame Normdatei, accesat la 17 octombrie 2015 
 2. ^ a b "Haris Alexiou", Gemeinsame Normdatei, accesat la 12 decembrie 2014 
 3. ^ Numele de Haris Alexiou este dat de o stradă
 4. ^ Site-ul oficial http://www.alexiou.gr/
 5. ^ Elijah Wald (2007). Global minstrels: voices of world music. CRC Press. ISBN 978-0-415-97930-6. https://books.google.com/books?id=kCfjxH9JfOsC&lpg=PT162&dq=Haris%20Alexiou&pg=PT165#v=onepage&q=&f=false 
 6. ^ Ελληνικό Chart”. Ifpi.gr. Există o versiune arhivată la 25 decembrie 2011. http://www.webcitation.org/64CoSZA56. Accesat la 7 aprilie 2012. 
 7. ^ Dragoumanos, Petros (2009).
 8. ^ Ελληνικό Chart”. Ifpi.gr. Există o versiune arhivată la 15 noiembrie 2011. http://www.webcitation.org/63Dc35E55. Accesat la 7 aprilie 2012. 
 9. ^ Oază Revista, Aprilie 2009

Legături externe[modificare | modificare sursă]