Haka

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Haka

Haka este un dans specific practicat de māori din Noua Zeelandă. De asemenea, haka este dansul practicat de jucătorii de la echipa națională de rugby a Noii Zeelande.

Haka (pluralul este același ca și singularul: haka) este un strigăt de război tradițional ancestral, dans sau provocare de la poporul Māori din Noua Zeelandă. Este un dans format din diferite posturi efectuat de către un grup, cu mișcări viguroase prin bătăi puternice din picioare cu acompaniament ritmic strigat.Practicarea acestui dans de către echipa de rugby a Noii Zeelande  înainte de meciuri, l-a făcut mult mai cunoscut în întreaga lume.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Deși utilizarea Haka de catre echipa de rugby All Blacks și de catre echipa de rugby Kiwi a făcut familiar un tip de haka, ea a condus la conceptii gresite. Haka nu reprezinta dansuri exclusiv războinice, dar au fost efectuate în mod tradițional de barbati. În timpurile moderne, diverse haka au fost compuse pentru a fi efectuate de către femei și chiar de copii.Haka sunt realizate din diverse motive: pentru amuzament, ca un bun venit pentru oaspeți distinși, sau pentru a recunoaste marile realizări, ocazii sau înmormântări.

Dansul Haka de razboi a fost efectuat inițial de războinici inainte de o batalie, proclamând puterea si priceperea lor, în scopul de a intimida opoziția. Astăzi, Haka constituie o parte integrantă a ceremoniilor formale sau oficiale de bun venit pentru vizitatori distinsi sau demnitari străini, care servește pentru a da un sentiment de  importanta ocaziei.

Diverse acțiuni sunt implicate în cursul unui spectacol, incluzand contorsiuni faciale cum ar fi aratarea albului ochilor și scoaterea limbii, dar și o mare varietate de acțiuni viguroase ale corpului, cum ar fi pălmuirea mâinilor pe lângă corp și bătăi puternice din picioare. La fel ca si cuvintele scandate, sunt folosite si o varietate de strigăte și mormăieli. Haka poate fi înțeleasă ca un fel de simfonie în care diferitele părți ale corpului reprezintă mai multe instrumente. Mainile, bratele, picioarele, vocea, ochii, limba și corpul ca un întreg se combina pentru a-și exprima curajul, nervozitatea, bucuria sau alte sentimente relevante pentru scopul ocaziei.

Legături externe[modificare | modificare sursă]