Hîrjauca, Călărași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hîrjauca
—  Sat-reședință  —
Hîrjauca se află în Moldova
Hîrjauca
Hîrjauca
Hîrjauca (Moldova)
Poziția geografică
Coordonate: 47°19′37″N 28°13′18″E ({{PAGENAME}}) / 47.3269444444°N 28.2216666667°E

Țară Republica Moldova
RaionCălărași
ComunăHîrjauca

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștalMD-4421
Prefix telefonic244

Prezență online

Hîrjauca este un sat în raionul Călărași din centrul Republicii Moldova, la cca 60 km nord-est de Chișinău. Este reședința comunei omonime. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor Basarabiei și este una din principalele stațiuni balneologice din Republica Moldova, aici activând sanatoriul „Codru”. La Hîrjauca se află și una din cele mai vechi și importante mănăstiri din Basarabia, construită în anul 1740, la poalele unui deal, care o înconjoară din trei direcții.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Satul este atestat documentar pentru prima dată la 28 iunie 1644 într-un document emis de Vasile Lupu prin care-i întărește lui Ilie Bânzar stăpânirea asupra locului de sat, cumpărat de la fiii Irinei Șănțoaia. În același document, însă, se menționează că aceasta din urmă l-a primit (nu este specificat prin ce modalitate) de la Manea Hrăjavna, care avea uric de la Ștefan cel Mare[1]. Deci la originea denumirii Hârjauca s-ar afla numele boierului, „Hrăjavna”, asta fiind concluzia istoricului Aurel Sava[2]. În document satul este menționat drept „Hrăjavca”.

Rezervația naturală Leordoaia[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală Leordoaia se află în preajma comunei.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sava, Aurel V. (). Documente privitoare la târgul și ținutul Lăpușnei. București: Fundația Regele Carol I. pp. 62–63. 
  2. ^ Sava, Aurel V. (). Documente privitoare la târgul și ținutul Lăpușnei. București: Fundația Regele Carol I. p. XXIV.