Sari la conținut

György Jendrassik

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
György Jendrassik
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Budapesta, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (55 de ani) Modificați la Wikidata
Londra, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Frați și suroriLoránd Jendrassik[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Ungaria
 Regatul Unit
 Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei (–) Modificați la Wikidata
Ocupațiefizician
inginer mecanic[*]
inginer
inventator Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniufizică  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta  Modificați la Wikidata
OrganizațiiAcademia Maghiară de Științe  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul Széchenyi ()  Modificați la Wikidata

György Jendrassik (n. , Budapesta, Austro-Ungaria – d. , Londra, Anglia, Regatul Unit) a fost un fizician și inginer mecanic maghiar.

Motorul Ganz-Jendrassik cu 6 cilindri din 1934
Turbina cu gaz CS-1, Muzeul Tehnic din Budapesta

Jendrassik și-a terminat studiile la Universitatea Tehnică József din Budapesta, apoi la Universitatea din Berlin a participat la prelegeri ale faimoșilor fizicieni Albert Einstein și Max Planck. În 1922 a obținut diploma de inginer mecanic în Budapesta. Din 1927 a lucrat la Ganz Rt, unde a ajutat la dezvoltarea motoarelor diesel, dintre care primele câteva piese au fost realizate cu cilindri unici și dubli; ulterior, s-au dezvoltat versiunile în patru timpi, cu 4 și 6 cilindri, fără comprimare și cu cameră de amestecare a combustibilului.

Mai târziu, a lucrat la turbinele cu gaze și, pentru a accelera cercetarea, a înființat în 1936 Invention Development and Marketing Co. Ltd. În anul următor a realizat un motor cu turbină cu gaz experimental de 100 CP.[1] El a început apoi să lucreze la un motor turbopropulsor, care a devenit prototipul CS-1, produs și testat de Ganz la Budapesta. Cu un design axial cu compresor cu 15 trepte și cu turbină în 7 trepte, acesta a încorporat multe dintre caracteristicile moderne. Cu o ieșire estimată la 1.000 CP la 13.500 RPM, Cs-1 a stârnit interesul pentru industria aeronautică din Ungaria, având potențialul de a genera o generație modernă de aeronave de înaltă performanță, iar construcția a început cu un avion de luptă cu două motoare, Varga RMI-1 X / H. Prima sa probă de zbor a avut loc în 1940, devenind astfel primul motor turbo-propulsat din lume. Cu toate acestea au existat probleme de combustie care au limitat producția la aproximativ 400 CP. Dezvoltarea a fost întreruptă în 1941, când s-a ajuns la un acord pentru fabricarea motorului Daimler-Benz DB 605 în Ungaria.[1][2]

Reputația lui Jendrassik a continuat să crească și a devenit directorul general al fabricii în perioada 1942-1945. Ca o recunoaștere a lucrării sale științifice, a fost ales în 1943 membru corespondent al Academiei Ungare de Științe. După război nu a reușit să continue dezvoltarea turbinelor cu gaz. Politicienii nu au mai avut încredere în el și, prin urmare, el nu s-a mai întors acasă într-una din călătoriile sale în străinătate. A locuit în Argentina pentru o vreme, apoi s-a stabilit în Anglia, unde și-a înființat propriul atelier, devenind, în plus, un consultant al companiei Power Jets.[3] Numărul invențiilor sale înregistrate în Ungaria este de de 77. Ultima sa invenție de mare importanță a fost dispozitivul de compensare a presiunii.[4]

  1. ^ a b Green, W. and Swanborough, G.; "Plane Facts", Air Enthusiast Vol. 1 No. 1 (1971), Page 53.
  2. ^ Gunston World, p.111
  3. ^ http://www.flightglobal.com/pdfarchive/view/1950/1950%20-%201491.html
  4. ^ Lista brevetelor lui György Jendrassik
  • Brodszky Dezső: A gázturbina magyar úttörői (Pionierii maghiari ai turbinei cu gaz). in: Járművek, Mezőgazdasági Gépek. 2. évf. 1955. 6. szám (în: Vehicule, Mașini agricole. Anul 2 / 1955, nr. 6)