György Dalos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
György Dalos
Gyorgy Dalos at Leipzig book fair.png
György Dalos la Târgul de Carte din Leipzig 2010
Date personale
Născut (74 de ani)
Budapesta, Ungaria
Naționalitate maghiar
Cetățenie Flag of Hungary.svg Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupație istoric, scriitor, publicist, jurnalist, traducător
Limbi   Modificați la Wikidata
Studii Universității Lomonosov din Moscova
Activitatea literară
Specie literară publicistică, romancier
Note
Premii   Modificați la Wikidata

György Dalos (n. 23 septembrie 1943, Budapesta, Ungaria) este un istoric și scriitor maghiar. El este cunoscut mai ales ca autor al romanelor 1985 (1983), o continuare a romanului 1984 de George Orwell, și Oaspetele din viitor: Ana Ahmatova și Isaia Berlin.

Viața[modificare | modificare sursă]

S-a născut într-o familie maghiară de origine evreiască. După moartea tatălui (în 1945, într-un lagăr de concentrare), a fost crescut de bunica sa. Între 1962-1967 a fost student al Facultății de Istorie a Universității Lomonosov din Moscova. După terminarea studiilor a lucrat în Budapesta în calitate de muzeolog. În 1964 apare prima sa carte de poezii. În 1968 a fost condamnat la 7 luni condiționat pentru participarea la mișcarea maoistă. Fiind lipsit de dreptul de a i se publica, a început să traducă. În 1977 a stat la începuturile mișcării de opoziție față de Partidul Comunist din Ungaria. În 1984 a fost invitat în Berlin prin filiera Serviciului German pentru Schimb Academic (DAAD). A fost colaboratorul grupului de cercetători ”Europa de Est” la Universitatea Bremen. În 1988-1989 a fost co-editor la ziarul ilegal de opoziție din Germania de Est "Ostkreuz".

Între 1995-1999 a fost directorul Institului pentru Cultura Ungară din Berlin. Din 2009 György Dalos este membru al Consiliului Internațional al Serviciul Austriac pentru Străinătate.

O anumită perioadă de timp a locuit în Viena, unde a lucrat în calitate de publicist și a scris pentru reviste și radiouri germane. Este membru-corespondent al Academiei de Artă din Saxonia. În acest moment locuește în Berlin unde lucrează pentru ziarul german ”Freitag”.

Premii[modificare | modificare sursă]

Opera[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]