Gustav Richter

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gustav Richter
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Stadtprozelten, Bavaria, Imperiul German Modificați la Wikidata
Decedat (84 de ani) Modificați la Wikidata
Kaiserslautern, Renania-Palatinat, Germania Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul German
 Germania Nazistă
 Republica Federală Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiejurist Modificați la Wikidata

Gustav Richter (n. , Stadtprozelten, Bavaria, Imperiul German – d. , Kaiserslautern, Renania-Palatinat, Germania) a fost un ofițer SS german, aghiotant al nazistului Adolf Eichmann și expert în probleme evreiești (Judenberater) în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Richter era un nazist devotat. El a fost membru al Partidului Muncitoresc Național-Socialist German (Partidul Nazist) și a făcut parte din elita SS (Schutzstaffel).

Activitatea sa în România[modificare | modificare sursă]

În aprilie 1941 Richter a fost trimis la București (România), în calitate de consilier pe probleme evreiești. El a colaborat îndeaproape cu ambasadorul Germaniei în România, baronul Manfred von Killinger.

După ce a vizitat Berlinul în septembrie 1941, Richter s-a întors în România, unde a rămas până în august 1944. Richter a insistat pentru reintroducerea măsurilor represive la adresa evreilor români. La 3 septembrie 1941, ca urmare a intervenției sale, a fost reaprobat ordinul prin care evreii din România erau obligați să poarte steaua galbenă.

Misiunea principală a lui Richter a fost efectuarea unui recensământ al tuturor evreilor din România. El a plănuit internarea în ghetouri și ulterior exterminarea a 300.000 de evrei români, după deportarea lor în lagărul de exterminare Belzec de pe teritoriul ocupat al Poloniei. O altă sarcină încredințată lui era prevenirea emigrării evreilor (inclusiv a copiilor) din România în Palestina aflată sub mandat britanic.

La 22 iulie 1942 Richter a primit permisiunea de la Conducătorul (șef de stat) României, Ion Antonescu, și de la ministrul de externe Mihai Antonescu pentru a-i deporta pe evreii din România la Belzec. Cu toate acestea, planul lui Richter de deportare a evreilor români la Belzec a eșuat.

Richter a reușit să împiedice emigrarea deportaților, în special a orfanilor, din Transnistria în Palestina, în conformitate cu instrucțiunile detaliate pe care le-a primit direct de la Eichmann și de la Ministerul de Externe al Germaniei.

La 23 august 1944 forțele militare române apropiate regelui Mihai I au organizat o lovitură de stat, au înlăturat guvernul condus de Ion Antonescu (dictatorul militar al României), au scos România din Axa Berlin-Roma-Tokio și au hotărât ca România să treacă de partea aliaților. Richter se afla în clădirea Ambasadei Germaniei de la București, unde a fost capturat de forțele regale române și predat forțelor militare sovietice.

Prizonier de război[modificare | modificare sursă]

La 21 ianuarie 1945, în timp ce afla în custodia sovietică imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, Richter a împărțit celula de închisoare cu diplomatul suedez Raoul Wallenberg la închisoarea Lubianka. La 1 martie 1945 Richter a fost mutat din celulă și nu l-a mai văzut niciodată pe Wallenberg. El a depus mărturie în Suedia în 1955 că Wallenberg a fost interogat cel puțin o dată de către sovietici timp de aproximativ o oră și jumătate. Potrivit lui Richter, acest interogatoriu a avut loc la începutul lui februarie 1945.

După mai mulți ani petrecuți în lagărele de prizonieri din Uniunea Sovietică, Richter a fost judecat și condamnat în 1951 pentru crime de război. În 1955 a fost predat autorităților din Republica Federală Germania, care doreau să-l judece. Pregătirile pentru procesul lui Richter au demarat în Germania în 1961, dar procesul lui a început abia în decembrie 1981. Principala acuzație care i s-a adus a fost elaborarea unui plan de deportare a evreilor români la Belzec. La începutul anului 1982 Richter a fost condamnat la patru ani de închisoare, dar a fost eliberat pe motiv că și-ar fi ispășit deja această sentință în închisorile din Uniunea Sovietică.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Reuters (). „Ex-Nazi Officer Convicted” – via NYTimes.com.