Grupul Statuar al Voievozilor din Iași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Grupul Statuar al Voievozilor din Iași
Poziționare
LocalitateIași,Iași Modificați la Wikidata
ȚaraRomânia[1]  Modificați la Wikidata
Adresaintrarea spre dealul Copoului în vecinătatea Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu", în parcul de lângă Casa de Cultură a Tineretului
Edificare
SculptorIon Jalea
Ion Iordănescu
Ion Dămăceanu
SculptorIon Dimitriu-Bârlad
Mihai Onofrei
Iftimie Bârleanu
Data finalizării1 mai 1934
Clasificare
Cod LMIIS-III-m-B-04284

Grupul Statuar al Voievozilor din Iași este un monument din municipiul Iași, format din statuile a opt voievozi, grupate câte două. Monumentul este amplasat actualmente la intrarea spre dealul Copoului în vecinătatea Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu", în parcul de lângă Casa de Cultură a Tineretului.

Șapte din cele opt statui ale Grupului Statuar al Voievozilor au fost incluse în Lista monumentelor istorice din județul Iași elaborată în anul 2004 de către Institutul Național al Monumentelor Istorice: [2]

Singura statuie din Grupul statuar al voievozilor care nu are statut de monument istoric este statuia lui Vasile Lupu.

Istoricul monumentului[modificare | modificare sursă]

Prin proiectul de construcție al Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I” (actuala Bibliotecă Centrală Universitară „Mihai Eminescu”), se intenționa fixarea statuii regelui Ferdinand I, încredințată sculptorului Ion Jalea, la capul scărilor centrale. Fațada urma să fie înzestrată cu grupurile statuare ale marilor domnitori (Dragoș Vodă și Alexandru cel Bun, Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir, Ștefan cel Mare și Carol I, Mihai Viteazul și Ferdinand I), cât și basoreliefuri cu regele Ferdinand I, Carol al II-lea și Regina Maria.

Generalul Ernest Ballif, noul mareșal al Casei Regale, și-a exprimat opoziția față de instalarea grupurilor statuare sus, pe fronton, cerând întărirea zidurilor de susținere. Cu toate acestea, în iulie 1933, s-au fixat de probă machetele de ipsos. Aflat în vizită la Iași, la 1 noiembrie 1933, regele Carol al II-lea a propus așezarea grupului de statui în grădina Fundației, într-o „Galerie a domnitorilor”.

Finalizarea construcției clădirii Bibliotecii Centrale Universitare din Iași a avut loc la 1 mai 1934. În același an a fost amplasat și grupul statuar al voievozilor în fața Bisericii „Prapa Doamna” din apropiere de Fundație. Grupul statuar era proiectat de arhitectul Constantin Iotzu și cuprindea voievozii: Dragoș Vodă și Alexandru cel Bun, Carol I și Ferdinand I, Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul, Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir.

În anul 1970, cei opt domnitori au fost mutați din grădina aflată în vecinătatea actualei Biblioteci Universitare, în părculețul de lângă Casa de Cultură a Studenților. Tot atunci, în locul lui Carol I și al lui Ferdinand I au fost așezați Ioan Vodă cel Viteaz și Petru Rareș. Pentru grupul statuar al voievozilor ar trebui găsit un amplasament adecvat, ei stând acolo într-un provizorat care nu-i avantajează, a declarat arhitecta Ana Maria Zup, director interimar la Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național (DJCCPCN) Iași.[3]

Parcul de lângă Casa de Cultură a Studenților este frecventat la ore târzii din noapte de bande de derbedei, feciori de bani gata, care distrug bunuri și tulbură grav liniștea publică. Ca urmare, în noaptea de 17/18 iunie 2005, Grupul statuar al Voievozilor din Iași a fost vandalizat. După cum constată jurnalistul Constantin Coroiu, "Lui Petru Rareș i-a fost zburat capul, Mihai Viteazu a fost "încălțat" cu adidași împodobiți cu inscripții și desene neroade, cizmele lui Ștefan Cel Mare au fost și ele "modernizate" și vopsite corespunzător, iar buzduganul domnitorului - distrus". [4] Rezultatele vandalismului au fost următoarele:

  • lui Petru Rareș i-a fost smulsă jumătatea de sus a capului
  • figurile lui Mihai Viteazul și Alexandru cel Bun au rămas fără nas
  • buzduganul lui Ștefan cel Mare a fost distrus

Autoritățile locale s-au declarat neputincioase în acest caz. Au fost anunțați gardienii publici și s-a făcut o plângere la poliție pentru stabilirea vinovaților. De asemenea, a fost ridicat capul voievodului, iar ulterior bucățile de piatră au fost lipite de un sculptor cu experiență. [5]

Monumentul propriu-zis[modificare | modificare sursă]

Actualmente, grupul statuar se află în scuarul Casei Tinerului și Studenților și cuprinde pe un vast soclu comun de mică înălțime, statuile următorilor voievozi din istoria ținuturilor moldo-valahe, voievozi care au apărat integritatea teritorială a spațiilor locuite de poporului român: Dragoș Vodă și Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul, Petru Rareș și Ioan Vodă cel Cumplit, Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir.

Sculptorii grupului statuar sunt: Ion Jalea (Dragoș Vodă și Mihai Viteazul), Ion Iordănescu (Alexandru cel Bun), Ion C. Dimitriu-Bârlad (Ștefan cel Mare și Dimitrie Cantemir), Mihai Onofrei (Vasile Lupu), Ion Dămăceanu (Petru Rareș), Iftimie Bârleanu (Ioan Vodă cel Viteaz).

Imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Monuments database,  
  2. ^ Lista monumentelor istorice din județul Iași - 2004
  3. ^ Oltița Cîntec - "Statuile, grija tuturor, grija nimănui". În Evenimentul din 25 iunie 2005.[nefuncțională]
  4. ^ Constantin Coroiu - "Petru Rareș – decapitat, Mihai Viteazu – încălțat cu adidași". În "Gândul" din 20 iunie 2005.[nefuncțională]
  5. ^ Alexandru Stancu - "Grupul statuar al voievozilor, aflat în centrul Iașiului, a fost distrus de persoane necunoscute". În Gardianul din 20 iunie 2005.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ion Mitican - "Urcînd Copoul cu gîndul la Podul Verde" (Ed. Tehnopress, Iași, 2006)
  • Eugen Suceveanu - "Iași. Obiective istorico-turistice" (Iași, 1983)