Grădina artistului de la Giverny

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Grădina artistului la Giverny
Descriere generală
ArtistClaude Monet
Datare1900
Materialeulei pe pânză
Genarta peisajului[*]  Modificați la Wikidata
Dimensiuni81,6 × 92,6 cm
AmplasareMusée d'Orsay, Paris, Franța
ColecțieMusée d'Orsay  Modificați la Wikidata
Curent artisticimpresionism  Modificați la Wikidata

Grădina artistului de la Giverny este o pictură în ulei pe pânză din 1900 a pictorului francez Claude Monet, aflată acum la Musée d'Orsay, Paris.

Este una dintre numeroasele lucrări ale artistului din grădina sa de la Giverny din ultimii treizeci de ani de viață. Pictura prezintă rânduri de iriși în diferite nuanțe de violet și roz așezate în diagonală în planul imaginii. Florile sunt sub copaci care, permițând lumina rotită, schimbă tonul culorilor lor. Dincolo de copaci este o imagine asupra casei lui Monet.[1]

În contextul operei lui Monet[modificare | modificare sursă]

Monet avea 60 de ani în anul în care a finalizat această pictură și a produs un număr imens de lucrări. A ajuns să aibă un succes extraordinar, fiind la fel de faimos.[2] În acest moment, el analiza ceea ce vedea din ce în ce mai mult până când, potrivit lui William Seitz, „subiectul, senzația și obiectul pictat au devenit aproape identice”.[3]

În 1900, anul acestei picturi, s-a angajat în două proiecte majore - o serie despre râul Tamisa din Londra și o altă serie a grădinilor sale cu apă din Giverny, inclusiv unele dintre faimoasele sale picturi de nuferi, precum Nuferii (acum în Muzeul de Arte Frumoase din Boston).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „The Artist's Garden at Giverny”. Studio of the South. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Shackelford, George TM (). Monet and the Impressionists. Sydney, Australia: Art Gallery of New South Wales. pp. 123–125, 173. ISBN 9781741740295. 
  3. ^ Cited in Pool, Phoebe (). Impressionism. London: Thames and Hudson. p. 230.