Sari la conținut

Gorilă vestică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gorilla gorilla

Mascul de gorilă vestică
Stare de conservare

specie în pericol iminent[1]
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
DomeniuEukaryota
SupraregnHolozoa
RegnAnimalia
SubregnEumetazoa
ÎncrengăturăChordata
SubîncrengăturăVertebrata
InfraîncrengăturăGnathostomata
SupraclasăSarcopterygii
ClasăMammalia
SubclasăTetrapodomorpha
InfraclasăElpistostegalia
SupraordinEuarchontoglires
OrdinPrimates
MagnordinBoreoeutheria
SubordinHaplorhini
InfraordinSimiiformes
ParvordinCatarrhini
SuprafamilieHominoidea
FamilieHominidae
SubfamilieHomininae
TribGorillini
GenGorilla
Nume binomial
Gorilla gorilla[2][3]
Savage, 1847
Areal de răspândire

Gorila vestică (Gorilla gorilla) este o primată din Africa, una dintre cele două specii ale genului hominid Gorilla. Mare și robustă, cu masculi cântărind aproximativ 168 de kilograme, specia se găsește într-o regiune din Africa central-vestică, izolată geografic de gorila estică (Gorilla beringei). Părul speciei vestice este semnificativ mai deschis la culoare.

Gorila vestică este a doua primată vie ca mărime după gorila estică. Sunt recunoscute două subspecii: gorila vestică de câmpie (Gorilla gorilla gorilla gorilla) se găsește în cea mai mare parte a Africii de Vest, în timp ce gorila Cross River, numită și gorila vestică de râu (Gorilla gorilla diehli) este limitată la o zonă mai restrânsă din nord, la granița dintre Camerun și Nigeria. Ambele subspecii sunt clasificate ca fiind pe cale de dispariție.

O descriere oficială a speciei a fost furnizată de Thomas Savage în 1847, alăturând noua specie unei descrieri anterioare a cimpanzeului ca Troglodytes gorilla într-un grup de simieni estici pe care l-a denumit „orang”. Populația este recunoscută ca două subspecii:

Imagine Subspecie Populație Distribuție
Gorilă vestică de câmpie (Gorilla gorilla gorilla) 276,000 Angola, Camerun, Republica Centrafricană, Republica Congo, Republica Democrată Congo, Guineea Ecuatorială și Gabon.
Gorilă Cross River (Gorilla gorilla diehli) 250-300[4] Camerun, Nigeria.

Gorilele vestice sunt în general mai deschise la culoare decât gorilele estice. Gorilele de vest au părul negru, cenușiu sau gri-maroniu închis, cu o frunte maronie. Masculii măsoară în medie 167 cm, deși ajung la o înălțime de până la 176 cm, având o greutate medie de 168 kg, iar femelele între 58 și 72 kg.[5] Gorilele vestice captive au o greutate medie de 157 kg la masculi, și de 80 kg la femele.[6] Gorila Cross River diferă de gorila vestică de câmpie atât prin dimensiunile craniului, cât și ale dinților.

  1. ^ The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2[*][[The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2 |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  2. ^ Integrated Taxonomic Information System, , accesat în  
  3. ^ Mammal Species of the World[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  4. ^ „Animal Info – Gorilla”. AnimalInfo.org. Accesat în . 
  5. ^ Kingdon, Jonathan (). Mammals of Africa: Volume II. Bloomsbury Publishing. p. 45. ISBN 978-1-4081-2257-0. 
  6. ^ Leigh, S. R.; Shea, B. T. (). „Ontogeny and the evolution of adult body size dimorphism in apes”. American Journal of Primatology. 36 (1): 37–60. doi:10.1002/ajp.1350360104. PMID 31924084. 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]