Googleplex

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Googleplex este un sediu corporativ al Google. Este situat la 1600 Amphitheater Parkway din Mountain View, California, Statele Unite. Complexul original, cu 2.000.000 de picioare (feet), (ft) (190.000 metri pătrați) de spații pentru birouri, este cea de-a doua dintre cele mai mari clădiri Google, după clădirea Google Eighth Avenue din 111 din Google, pe care compania a cumpărat-o în 2010. „Googleplex” este un complex de clădiri și o referință la googolplex, numele dat numărului 10 googol.

10(10100), sau 10googol.


Facilități și istoria[modificare | modificare sursă]

Partea de Sud a clădirii Googleplex
Fosta intrare în holul Clădirii 40


Campusul original[modificare | modificare sursă]

Campusul SGI[modificare | modificare sursă]

Campusul a fost ocupat anterior de Silicon Graphics (SGI). Spațiul de birouri și campusul corporativ se află într-un loc mai mare de 26 de acri (11 hectare) care conține Charleston Park, un parc public de 5 acri (2 hectare); acces îmbunătățit la Permanente Creek; și drumurile publice care leagă campusul corporativ de Shoreline Park și Bay Trail. Proiectul, lansat în 1994, a fost construit pe locul uneia dintre puținele ferme de lucru din zonă și a fost în proprietatea orașului la acea vreme (identificat drept „Domeniul fermierului” în documentele de planificare). A fost o colaborare creativă între SGI, STUDIOS Architecture, SWA Group și Agenția de Planificare și Dezvoltare Comunitară din City of Mountain View.[necesită citare] Obiectivul a fost să dezvolte în mod complementar sediul corporativ privat și spațiul verde verde alăturat. Deciziile cheie de proiectare au plasat parcarea pentru aproape 2000 de automobile subterane, permițând SWA să integreze cele două spații deschise cu caracteristici ale apei, bazine superficiale, fântâni, căi și locuri. Proiectul a fost finalizat în 1997. ASLA a menționat că proiectul SGI a fost o depărtare semnificativă din campusurile corporative tipice, provocând gândirea convențională despre spațiul privat și public și a premiat proiectul medalionului ASLA Centennial în 1999.

STUDIOS Architecture a fost arhitectul campusului SGI original și a oferit atât arhitectură interioară, cât și design pentru clădirea de bază.

Campusul Google[modificare | modificare sursă]

Fostele facilități SGI au fost închiriate de Google începând cu anul 2003. Clive Wilkinson Architects a finalizat o reproiectare a interioarelor în 2005. În iunie 2006, Google a achiziționat unele proprietăți ale Silicon Graphics, inclusiv Googleplex, pentru 319 milioane de dolari.

O zonă a unui campus Google în josul Charleston Road de la Googleplex


Întrucât clădirile au o înălțime relativ mică, complexul se întinde pe o suprafață mare de teren. Interiorul sediului este mobilat cu articole precum lămpi de umbră și bile gigantice de cauciuc. Holul conține un pian și o proiecție a interogărilor curente de căutare Google live. Facilitățile includ săli de rufe gratuite (clădirile 40, 42 și CL3), două piscine mici, mai multe terenuri de volei cu nisip și optsprezece cafenele cu meniuri diverse. De asemenea, Google a instalat replici ale SpaceShipOne și un schelet dinozaur. Începând cu 2007 site-ul prezintă o serie de panouri solare care acoperă acoperișurile a opt clădiri și două autovehicule solare și capabile să producă 1,6 megavati de electricitate. În momentul instalării, Google credea că este cea mai mare din Statele Unite printre corporații. Panourile furnizează energia necesară pentru 30% din cererea maximă de energie electrică din clădirile lor cu energie solară. Patru servere Bloom Energy de 100kW au fost expediate către Google în iulie 2008, ceea ce face Google primul client al Bloom Energy. Statuile de gazon Android (anterior în afara Clădirii 44 de pe Charleston Road), sunt acum situate în campusul Google la 1981 Landings Drive (la 37°25′6,6 N″122° 05′17 ″ W / 37.4184135 ° N 122.0879531 ° V) și includeți o statuie verde uriașă cu logo-ul Android și statui suplimentare pentru a reprezenta toate versiunile sistemului de operare Android.

Locația[modificare | modificare sursă]

Un autobuz la Campusul Google Sunnyvale
Curtea Googleplex

Googleplex este situat între Charleston Road, Amphitheater Parkway și Shoreline Boulevard în nordul Mountain View, California, aproape de zonele umede din Shoreline Park. Angajații care locuiesc în San Francisco, East Bay sau South Bay pot lua o navetă Google activată Wi-Fi gratuită către și de la serviciu. Navele sunt alimentate cu un amestec de combustibil de 95% motorină și 5% biodiesel și au cea mai recentă tehnologie de reducere a emisiilor. La nord se află Amfiteatrul și Intuitul Shoreline, iar la sud se află complexul de cercetare Microsoft Corporation Silicon Valley, Muzeul de Istorie a Calculatoarelor și Teatrele de Secole. Moffett Field se află în apropiere de est.