Sari la conținut

Golful Drin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Golful Drin
Date geografice
Localizare40°46′0″N 19°31′0″E ({{PAGENAME}}) / 40.76667°N 19.51667°E
Țări riveraneAlbania

Golful Drin (în albaneză Gjiri i Drinit sau Pellgu i Drinit) este un bazin oceanic al Mării Adriatice din Marea Mediterană aflat pe coasta de nord a Albaniei.[1][2] Aproape în formă de coasă, se întinde imediat din Delta Buna în nord, de-a lungul orașului port Shëngjin, până la Capul Rodon, în sud.[3] Țărmul golfului este o combinație de mică adâncime de plaje de nisip, dune de nisip, capuri, zone umede de apă sărată și de apă dulce, estuare, păduri de pin și de coastă, stufărișuri și pajiști de coastă.

Litoralul golfului are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și este presărat de faleze și plaje de relief fluvial.[2] Regiunea este drenată de numeroase râuri și a format un ecosistem și are o biodiversitate caracteristică. Este numit după râul Drin care străbate o zonă muntoasă spre coastă, cu toate acestea, râurile Ishëm și Mat se varsă în golf. În ceea ce privește peisajul plat, țărmul golfului este punctat cu zone umede și lagune extinse care se schimbă continuu ca dimensiune și formă.

Orașul Shëngjin se află în Golful Drin

Biodiversitatea golfului este relativ ridicată și au fost stabilite mai multe zone protejate de-a lungul coastelor, printre care zona protejată Buna-Velipoja din nord, rezervația naturală Kune-Vain în centru și rezervația naturală Patoku-Fushë Kuqja în sud. De asemenea, este clasificată ca zonă importantă pentru păsări și plante, deoarece în golf trăiesc numeroase specii de păsări și plante.[4][5] Regiunea se află în principal în zona de acumulare a râului Drin, care este recunoscut oficial ca o zonă importantă de biodiversitate.[6][7][8]

Golful este unul dintre cele mai importante locuri din Marea Adriatică pentru țestoasele marine.[9] Pe plajele sale cuibăresc și se hrănesc 2 specii importante pe cale de dispariție de broaște țestoase, inclusiv țestoasa verde mare (Chelonia mydas) și broasca țestoasă Caretta caretta.[10] În afară de celebrele țestoase de mare pe cale de dispariție, care se găsesc în aproape toate coastele, acesta găzduiește balene, cum ar fi balena lui Cuvier (Ziphius cavirostris) și delfini ca de exemplu delfinul dungat (Stenella coeruleoalba), delfinul lui Risso (Grampus griseus) și delfinul obișnuit (Tursiops truncatus).[11][12]

  1. ^ Fjalor enciklopedik Shqiptar (ed. Akademia e Shkencave e RPSSH). Tirana, Albania. . 
  2. ^ a b „OUTLOOK ON SEAWATERS DYNAMICS AND GEOLOGICAL SETTING FACTORS FOR THE ALBANIAN ADRIATIC COASTLINE DEVELOPMENTS” (PDF). itc.upt.al (în engleză). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  3. ^ Sokol Marku, Eleni Gjani. „The evolution of Holocene Transgression in Drini Bay. Northewstern Albania” (PDF). jieas.com (în engleză). pp. 1–8. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  4. ^ BirdLife International. „Drini Delta”. datazone.birdlife.org (în engleză). p. 1. 
  5. ^ IUCN, World Wide Fund for Nature, Plantlife. „Important Plant Areas of the south and east Mediterranean region” (PDF). portals.iucn.org (în engleză). p. 75. 
  6. ^ „The natural wealth and legacy of the Drin River Basin: inspiring our collective actions” (PDF). act4drin.net (în engleză). p. 7. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  7. ^ „Drin River Basin The blue heart of the Balkans” (PDF). mio-ecsde.org (în engleză). p. 4. 
  8. ^ Rivers of Europe (în engleză) (ed. Klement Tockner, Urs Uehlinger, Christopher T. Robinson). Academic Press, 2009. . ISBN 9780080919089. 
  9. ^ „Monitoring and Conservation of Important Sea Turtle Feeding Grounds in the Patok Area of Albania 2008‐2010 PROJECT REPORT” (PDF). vliz.be (în engleză). pp. 1–68. 
  10. ^ „Loggerhead turtles (Caretta caretta) foraging at Drini Bay in Northern Albania: Genetic characterisation reveals new haplotypes”. fupress.net (în engleză). Tirana, Albania. pp. 1–8. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  11. ^ United Nations Environment Programme MEDITERRANEAN ACTION PLAN. „STATUS AND CONSERVATION OF CETACEANS IN THE ADRIATIC SEA” (PDF). cbd.int (în engleză). p. 22. 
  12. ^ „Inland observations of Common Bottlenose Dolphins Tursiops truncatus (Montagu, 1821) in the delta of the Bojana/Buna River, Albania and Montenegro” (PDF). dlib.si (în engleză). pp. 1–4. 
  • Coasta Mării Adriatice din Albania
  • Biodiversitatea Albaniei
  • Geografia Albaniei
  • Arii protejate din Albania