Goană după aur

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Goana după aur sau febra aurului (engleză: Gold Rush) a avut loc în secolul al XIX-lea în Australia, Brazilia, Canada, Africa de Sud și Statele Unite, în timp ce alte căutări mai mici după aur au avut loc în alte locuri.

Goana după aur este o perioadă de migrație pripită și masivă de muncitori în mai multe zone rustice în care a existat o descoperire dramatică a unor cantități mari de aur. De obicei, se referă mai ales la Goana după aur din California din 1849 .

În secolul al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea au existat mai multe căutări de aur majore. Bogăția permanentă care a rezultat a fost distribuită pe scara largă din cauza costurilor reduse ale migrației și a ușurinței de intrare în diferite teritorii. În timp ce mineritul de aur era neprofitabil pentru majoritatea săpătorilor și a proprietarilor de mine, unii oameni au făcut averi mari, la fel și unii negustori și transportatori au avut profituri mari. Creșterea rezultată în furnizarea de aur din lume a stimulat comerțul mondial și pe cel al investițiilor. Istoricii au scris pe larg despre migrație, comerț, colonizare și despre istoria mediului asociată cu goana după aur.

Locuri[modificare | modificare sursă]

Zone în care au avut loc goane după aur: