Giuseppe Guarneri del Gesu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Giuseppe Guarneri del Gesù (21 august 169817 octombrie 1744) este singurul lutier a carui instrumente rivalizeaza cu cele ale mult mai celebrului Antonio Stradivari.

Note biografice[modificare | modificare sursă]

Viața sa este învaluită în mister: se spune că a fost întemnițat o perioadă deși nu există nici o dovadă în acest sens. Instrumentele sale cunoscute astăzi, puține la număr (aproximativ 180) se disting printr-un sunet complex, tumultos, plin de bogăție și profunzime armonică, dar și printr-un finisaj ce îl depașește din punct de vedere artistic pe mai cunoscutul sau rival Stradivari, care avea alt tip de genialitate. Daca intre anii 1720-1730 se cunosc putine instrumente facute de maestru, incepand cu anii 30-35 productia sa creste prin cantitate si calitate, ajungand ca in anii 1738 - 1739 sa stabileasca noi standarde in luterie si sa redefineasca "perfectul" in sunetul viorii. Segmentul de piata a lui Del Gesu era in principal muzicienii, in comparatie cu Stradivari care lucra cu precadere pentru nobili, case regale si biserici. Pretul viorilor sale era mult mai mic ca ale lui Stradivari. Guarneri lucra repede, in graba, neglijand multe detalii neesentiale. Produsul final era o vioara a carui principal scop era sa sune cat mai bine, iar calitatea finisajului era uneori mediocra. Cu toate acestea, gradul de uzura al viorilor maestrului dovedesc o preferinta clara a muzicienilor de a le canta cu precadere. Violoniști celebrii ca Joseph Joachim, Eugène Ysaÿe, Fritz Kreisler, Jascha Heifetz, Isaac Stern, Leonid Kogan, Henryk Szeryng, Itzhak Perlman, Gidon Kremer, Pinchas Zukerman și nu în ultimul rând, George Enescu și-au încredințat măiestria acestor viori.

Se pare ca maestrul Giosefo Bartolomeo Guarnerio (cum i se pronunta numele pe vremea sa) s-a stins din viata intr-o saracie lucie, la fel cum au trait mai toti marii lutieri astazi celebri, singurii care faceau exceptie erau familiile Amati si Stradivari. Statul Roman detine vioara "Cathedral" ex- Enescu, incredintata in acest moment reputatului violonist Gabriel Croitoru.[necesită citare]

Legături externe[modificare | modificare sursă]