Giovanni da Pian del Carpine

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Giovanni da Pian del Carpine
Date personale
Născut1182[1][2] Modificați la Wikidata
Magione, Umbria, Italia Modificați la Wikidata
Decedat (70 de ani)[3] Modificați la Wikidata
Bar, Comuna Bar, Muntenegru Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[4] Modificați la Wikidata
Ocupațieexplorator
preot catolic[*]
diplomat
istoric
scriitor
misionar Modificați la Wikidata

Giovanni da Pian del Carpine (n. 1185, Perugia - d. august 1252, Italia) a fost un călugăr franciscan, urmaș al Sfântului Francisc de Assisi. A fost trimis ca reprezentant al bisericii în țările Europei de Nord, în Africa, iar mai târziu a fost trimis misionar în Asia Centrală de către Papa Inocențiu al IV-lea.

Misiunea din Asia[modificare | modificare sursă]

Europa trăia sub dominația mongolilor sosiți de pe stepele Asiei. Era deci nevoie să se facă pace cu urmașii lui Gengis Khan pe care europenii sperau să-i convertească la creștinism. De aceea, au trimis acolo călugării, luptătorii credinței și rugăciunilor, însă fără bani sau alte bunuri materiale. Giovanni era conducătorul unei misiuni sărace formată din trei membri, dar unul dintre călugări a fost nevoit să renunțe.

Expediția[modificare | modificare sursă]

În mai 1245 papa a binecuvântat călugării și le-a dat o scrisoare în limba latină pe care trebuia să o înmâneze ”regelui tătarilor și poporului său” în care le cerea să-i primească cu bunătate și prietenie pe purtătorii scrisorii. Fratele Giovanni avea deja 63 de ani și în ciuda trupului său masiv, mergea pe jos cu ușurință. Era pregătit să înfrunte frigul, foamea, setea și ale greutăți, ca să poată răspândi credința pe tărâmuri îndepărtate ca ”ambasador al marelui Rege” cum singur și-a spus.Giovanni a trecut prin Germania, Cehoslovacia, Polonia și a ajuns la Kiev, a trecut Donul, Volga și munții Ural apoi s-a îndreptat spre masivul Karakorum până când a ajuns în țara mongolilor.

Meritul lui Giovanni[modificare | modificare sursă]

Giovanni a petrecut patru săptămâni în curtea marelui Khan și a trăit 13 luni printre mongoli. A obținut o mulțime de informații despre conducerea imperiului, despre tot felul de unelte, despre religie, îmbrăcăminte, alimente. În jurnalul său de călătorie dă o descriere detaliată despre acest popor. Meritul lui a fost că a descris toate experiențele la un nivel atât de științific și clar, cum nu o făceau cei dinaintea lui. În afară de acestea a întocmit o hartă precisă a locurilor văzute. Informațiile date de el despre Asia Centrală au dat o imagine clară față de cea deformată pe care o avea Europa despre pământul mongolilor.

Giovanni s-a întors în Italia în 1247, unde a primit misiuni diplomatice. Era un om popular, care avea un mod interesant de a povesti, însă traversarea a trei continente l-a obosit. A murit în august 1252 în Italia.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Giovanni da Pian del Carpine, SNAC, accesat în  
  2. ^ Giovanni da Pianô Carpine, Catholic Encyclopedia, accesat în  
  3. ^ https://www.britannica.com/biography/Giovanni-da-Pian-del-Carpini  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Cusin Lella, 1000 de întrebări despre oameni celebri, Ed. Alexandra