Ghiorghi Kvirikașvili

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ghiorghi Kvirikașvili
Date personale
Născut (56 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Tbilisi, Republica Sovietică Socialistă Gruzină, URSS Modificați la Wikidata
Cetățenie Georgia Modificați la Wikidata
Ocupațieeconomist
politician
medic Modificați la Wikidata
Al 12-lea prim-ministru al Georgiei Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deIrakli Gharibashvili[*]
Succedat deMamuka Bakhtadze
Al 13-lea sak̕art̕velos sagareo sak̕met̕a ministri Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat det̕amar beruč̕ašvili[*][[t̕amar beruč̕ašvili (politiciană georgiană)|​]]
Succedat demixeil ǰanelije[*][[mixeil ǰanelije (politician georgian)|​]]
Minister of Economy and Sustainable Development Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat devera k̕obalia[*][[vera k̕obalia (politiciană georgiană)|​]]
Succedat deDimitri Kumsișvili[*]
sak̕art̕velos parlamentis cevri Modificați la Wikidata

Partid politicVisul Georgian[*]
New Rights[*][[New Rights (Defunct political party in Georgia)|​]]
Alma matert̕bilisis saxelmcip̕o samedic̕ino universiteti[*][[t̕bilisis saxelmcip̕o samedic̕ino universiteti (medical university in Tbilisi, Georgia)|​]]
Universitatea de Stat din Tbilisi[*]
Universitatea Illinois
Semnătură
Prezență online

Ghiorghi Kvirikașvili (în georgiană გიორგი კვირიკაშვილი, n. , Tbilisi, Republica Sovietică Socialistă Gruzină, URSS) este un politician și economist georgian, primul ministru al Georgiei din decembrie 2015 din partea partidului „Visul Georgian”. El a îndeplinit în trecut funcțiile de ministru al economiei și al stabilității dezvoltării (2012- decembrie 2015), viceprim-ministru (iulie 2013-decembrie 2015) și, pentru o scurtă perioadă - ministru de externe (septembrie - decembrie 2015). Kvirikașvili s-a făcut cunoscut pentru eforturile sale de promovarea integrării Georgiei în spațiile european și euro-atlantic și pentru sporirea investițiilor externe în țara sa. Ca pregătire profesionala, el este medic, profesie pe care a încetat să o practice, și economist.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Anii de tinerețe[modificare | modificare sursă]

Născut în 1967 la Tbilisi, pe atunci în Uniunea Sovietică, Ghiorghi Kvirikașvili a absolvit prestigiosul liceu-internat de matematică și fizică Komarov din capitala Georgiei. Apoi în anii 1986-1988 a făcut serviciul militar în armata sovietică. În anul 1995 a terminat studii de medicină la Universitatea de medicină din Tbilisi, iar apoi a făcut studii de economie la Universitatea din Tbilisi. În 1988 a obținut titlul de master în studii financiare la Universitatea Ilinois în Statele Unite.

Cariera profesională și politică[modificare | modificare sursă]

În anii 1993-1999 Kvirikașvili a îndeplinit funcții de director general în mai multe bănci din Georgia, iar în anul 1999 a fost adjunctul șefului biroului de fisc și probleme monetare din cadrul Cancelariei Președintelui Georgiei. În anii 1999-2004 el a fost deputat în parlament din partea partidului „Noua Dreaptă” și membru în comisia economică a Parlamentului. După Revoluția Trandafirilor care l-a adus la președinția țării pe Miheil Saakașvili, Kvirikașvili s-a întors în lumea afacerilor. Între anii 2006-2011 a fost directorul general al Băncii Kartu aflată sub controlul magnatului financiar Bidzina Ivanișvili.

Ministru al economiei, viceprim ministru și ministru de externe[modificare | modificare sursă]

După intrarea lui Bidzina Ivanișvili în politică, Kvirikașvili s-a alăturat mișcării politice a acestuia, „Visul Georgian” și din 2012, după victoria în alegerile parlamentare Kvirikașvili a fost cooptat în guvernul Ivanișvili ca ministru al economiei si al stabilității dezvoltării. În iulie 2013 a fost numit și vice-prim ministru. El a continuat sa detină aceste funcții și în guvernul Irakli Garibașvili format în 2013 după retragerea în culise a lui Bidzina Ivanișvili.În septembrie-decembrie 2015 a deținut și portofoliul afacerilor externe.

Prim ministru[modificare | modificare sursă]

Dupa demisia primului ministru Irakli Garibașvili, partidul Visul Georgian l-a desemnat pe Kvirikașvili ca nou șef de guvern. La 30 decembrie 2015 parlamentul a votat încrederea în noul său guvern cu 86 voturi pentru și 28 contra. Guvernul Kvirikașvili s-a concentrat asupra creșterii economice și promovării inițiativei private. Noul premier a declarat ca relatiile georgiene-americane trebuie să fie șira vertebrală a stabilității,a dezvoltării economice și a democratizării în regiune.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ghiorghi Kvirikașvili

New York Times: Georgia Lawmakers Approve a New Prime Minister, 30.12.2015

  1. ^ a b Giorgi Kwirikaschwili, Brockhaus Enzyklopädie 
  2. ^ a b Giorgi Kwirikaschwili, Munzinger Personen, accesat în  
  3. ^ a b Davos 2014 Participant List