Gheorghe Tudoranu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prof. Dr. Gheorghe Tudoranu, circa 1935

Gheorghe Tudoranu (n. 18 mai 1892, Fruntișeni, județul Vaslui – d. 6 februarie 1963, Iași) a fost un medic român, șef de clinică, profesor și decan la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Cu o vastă activitate științifică, didactică și practică, Gheorghe Tudoranu a contribuit în mod deosebit la dezvoltarea învățământului de clinică medicală din Iași.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la 18 mai 1892, în satul Fruntișeni din județul Vaslui, a urmat studiile liceale la Bârlad, iar orele universitare la Facultatea de Medicină din Iași, fiind confirmat doctor în medicină în anul 1919. Gheorghe Tudoranu a parcurs întreaga ierarhie didactică la Iași, de la funcția de preparator în 1919, până la cea de profesor de clinică medicală în 1931.

Concomitent cu activitatea didactică desfășurată la Facultatea de Medicină din capitala Moldovei și de munca spitalicească la Clinica Medicală a Spitalului „Sf. Spiridon”, Gheorghe Tudoranu a fost preocupat de domeniul cercetării științifice. El a petrecut mai mulți ani în străinătate ca bursier al unor clinici de reputație mondială din Bruxelles, Zurich și Pavia, formându-se ca anatomopatolog, fiziopatolog și clinician. Activitatea de clinică și de cercetare s-a desfășurat în domeniul imunologiei, bacteriologiei, a bolilor aparatului digestiv, a balneologiei și a hematologiei.

Prin studiile întreprinse în direcția balneologiei, Gheorghe Tudoranu este considerat unul din pionierii balneologiei românești. El a adus contribuții de seamă la cunoașterea apelor minerale din țara noastră și pentru utilizarea lor în tratamentul bolilor tubului digestiv. Domeniul în care el a excelat și pe care nu l-a părăsit toată viața este acela al hematologiei. În această direcție el este considerat ca unul din fondatorii școlii românești de hematologie. Prin cercetările efectuate în acest domeniu, Gheorghe Tudoranu s-a înscris ca unul dintre cei mai valoroși specialiști, atât în țară cât și în străinătate.

Activitatea științifică a lui Gheorghe Tudoranu s-a concretizat în peste 200 de lucrări publicate în diverse reviste din țară și de peste hotare. A editat mai multe manuale didactice, a scris monografii și a fost, totodată, un talentat publicist și scriitor, în special memorialist. Pentru intensa și bogata activitate desfășurată, a fost distins cu titlul de „Medic emerit” și „Profesor universitar emerit”. Pe plan extern, a fost ales membru al Societății internaționale de hematologie, al Societății europene de hematologie și al Societății internaționale de medicină internă.

Gheorghe Tudoranu a încetat din viață la 6 februarie 1963. Este depus la Cimitirul Eternitatea din Iași, unde figurează pe lista personalităților.