Gheorghe Piperea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gheorghe Piperea
Date personale
Născut (54 de ani)
Singureni, România
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieavocat
politician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română
limba rusă Modificați la Wikidata
Activitate
Rezidență România
Conducător de doctoratYves Guyon[*][[Yves Guyon |​]][1]  Modificați la Wikidata

Gheorghe Piperea (n. 1 martie 1970, Singureni, Giurgiu, România) este un avocat și profesor de drept comercial care activează în București, România. În perioada 1994-1996, Gheorghe Piperea a fost judecător la Judecătoria Sectorului 1 din București, iar din 1996 este membru al Baroului București.

În 2005 a devenit doctor in drept al Universității din București si al Universității Paris I – Pantheon [2].[necesită citare]

În ultimii ani a fost inițiatorul unor mari procese colective desfășurate în România, fiind cunoscut în special pentru procesele intentate unor bănci comerciale pentru comisioane abuzive introduse în contractele de creditare.[3]

Studiile[modificare | modificare sursă]

In perioada 1990-1994, a fost student al Facultății de Drept a Universității din București, în anul universitar 1994-1995 urmând, in același timp, cursurile Institutului Național al Magistraturii și cursurile de master în dreptul afacerilor ale aceleiași Facultăți de Drept. Conform unui interviu acordat pentru rtv.ro, în anii studenției visa să trăiască, "la 20 de ani după Revoluție, într-o țară normală, unde meritul și munca sunt apreciate"[4].

Activitate profesională[modificare | modificare sursă]

Gheorghe Piperea este fondatorul societății de avocatură "Piperea & Asociatii". A fost pentru o scurtă perioadă judecător (1994-1996), iar din 1996 este membru al Baroului București, fiind ales, în anul 2007, membru al Consiliului Baroului București. Domeniile sale de specialitate sunt insolvența, societățile comerciale, piața de capital, protecția consumatorilor, dreptul transporturilor și dreptul bancar.

Piperea este în același timp profesor de drept comercial și dreptul transporturilor în cadrul cursurilor de licență de la Universitatea din București, și susține și cursul de dreptul falimentului din cadrul programului de studii masterale „Dreptul afacerilor” din cadrul aceleiași universități.

Procesele colective[modificare | modificare sursă]

Conform bursa.ro, în data de 11 iunie 2012 Piperea câștigase 4 procese colective de tip class action (3 cu Erste și unul cu Volksbank), din cele 10 declanșate de el contra băncilor comerciale.[5] El a obținut și încuviințarea executării silite contra băncilor care au pierdut acele procese colective.[6]

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

Tentativa de candidatură la președinție în 2009[modificare | modificare sursă]

Gheorghe Piperea a încercat să candideze la alegerile prezidențiale din 2009. Conform comunicatului de presă oficial, după o experiență de câteva luni, a reușit sa strângă 15.000 de semnături,[7] adică mai puțin de 10% din necesarul pentru admiterea unei candidaturi — de 200.000.[8]

Candidatura pentru parlament, 2012[modificare | modificare sursă]

La alegerile legislative din 2012, Piperea a candidat pentru un loc în Camera Deputaților,[9] în Colegiul 16 din București, aflat în sudul orașului, în sectorul 4, cuprinzând zona Parcurilor Carol I și Tineretului și cartierele vecine.[10]

Piperea nu a reușit să obțină un mandat de parlamentar, primind 6% din voturile din colegiul său și clasându-se pe locul 4 în urma a 3 candidați susținuți politic.[11]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.theses.fr/2005PA010286  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „Teza in cotutela, cu titlul "L'adaptation au droit communautaire de la législation roumaine sur les sociétés et les valeurs mobilières", sustinuta in 2005”. 
  3. ^ Pricop, Roxana (). „Statul îl propune pe avocatul Gheorghe Piperea să administreze insolvența Oltchim”. Ziarul financiar. Accesat în . 
  4. ^ „Gheorghe Piperea candidează pentru Camera Deputaților, ca independent”. RTV.net. . Accesat în . 
  5. ^ „Gheorghe Piperea: Organizăm un proces colectiv contra Credit Europe Bank”. Bursa. . Accesat în . 
  6. ^ Pană, Mădălina (). „Piperea: Am câștigat procese de executare silită a BCR la 4 instanțe”. Income magazine. [nefuncțională]
  7. ^ „Gheorghe Piperea, candidat independent la presedintie, isi anunta retragerea din cursa pentru Cotroceni”. eComunicate.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Candidatii la Presedintie cauta pe internet voluntari pentru a se promova in cursa pentru Cotroceni”. 9am. . Accesat în . 
  9. ^ „Avocatul Gheorghe Piperea, independentul care intră în lupta cu partidele pentru un post de deputat”. B1TV. . Accesat în . 
  10. ^ „ALEGERI PARLAMENTARE DECEMBRIE 2012: Colegiile 11-20. Tu în ce colegiu votezi, la București?”. B365.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ „Biriș și Piperea, doi oameni din mediul de business care și-au încercat forțele în politică: Cercul vicios trebuie să se rupă prin oamenii de afaceri”. . Accesat în .