Uciderea Alexandrei Măceșanu și a Luizei Melencu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Gheorghe Dincă)

Alexandra Mihaela Măceșanu (n. 15 septembrie 2003)[1] și Mihaela Luiza Melencu (n. 2 decembrie 2000)[2] sunt două tinere din zona Municipiului Caracal, România, dispărute pe parcursul anului 2019, Luiza (originară din localitatea Radomir, județul Dolj) dispărând în data de ,[2] iar Alexandra (originară din localitatea Dobrosloveni, județul Olt) pe .[1]

Alexandra Măceșanu a apelat serviciul de urgență 112 de 3 ori în ziua de , la ora 11:05, reclamând că a fost răpită, sechestrată și violată într-o casă din municipiul Caracal.[3] De-a lungul întregii zile, Poliția a încercat să identifice locul în care se afla Alexandra, dar a reușit acest lucru abia în cursul nopții următoare și a putut executa un mandat de percheziție abia a doua zi la orele 6.[3] În urma anchetei preliminare, a fost arestat proprietarul imobilului respectiv, Gheorghe Dincă, acesta recunoscând că le-a ucis pe cele două tinere.[4]

Proasta gestionare a cazului a stârnit revoltă publică[5] și a dus la demisia sau demiterea ministrului Afacerilor Interne, Nicolae Moga,[6] inspectorului general al Poliției Române, Ioan Buda,[7] prefectului județului Olt, Petre Neacșu[7], directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale, Ionel-Sorinel Vasilca [8] și a altor oficiali.

Autor[modificare | modificare sursă]

Suspectul pentru comiterea ambelor crime este Gheorghe Dincă din Caracal.[9] A ajuns în atenția publicului la sfârșitul lunii iulie 2019, după ce Alexandra Măceșanu a sunat de trei ori la serviciul de urgență 112, spunând că a fost răpită și violată de Dincă după ce a fost luată la ocazie de acesta. În cursul anchetei a ieșit la iveală că este suspectat de comiterea unei alte răpiri,[10] iar autoritățile române cercetează alte posibile crime. Ducea o viață în aparență retrasă, trăind separat de propria familie și practicând mecanica auto, taximetria neautorizată, precum și diverse munci necalificate ziliere.

Avocatul lui Dincă, Alexandru Bogdan, a declarat agenției naționale de știri Agerpres din România că clientul său „a mărturisit crimele sale”: „Clientul meu a spus că cele două adolescente au mers cu el în mod voluntar, dar că în ambele cazuri, un conflict a izbucnit la scurt timp după care le-a lovit, loviturile provocând moartea lor".

Dincă a fost condamnat la 30 ani de închisoare, dar a făcut apel.[11][12] Curtea de Apel Craiova judecă apelul în secret.[13][14] Pe 30 mai 2023, Curtea de Apel Craiova a menținut sentința de 30 ani închisoare stabilită de Tribunalul Olt.[15]

Reacții[modificare | modificare sursă]

Șeful Poliției Române a fost demis pentru modul în care a gestionat acest caz.[16] La fel, a fost demis și prefectul județului Olt. Ministrul de Interne, Nicolae Moga, deși proaspăt numit, și-a înaintat demisia.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a afirmat, prin purtătorul de cuvânt, că a procedat în mod corect în ceea ce privește marja sa de competență.[necesită citare]

DIICOT a emis certificatul de deces al Alexandrei Măceșanu, pe care familia ei a refuzat să-l primească.[17]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Măceșanu Alexandra-Mihaela”. Poliția Română. 
  2. ^ a b „Melencu Mihaela Luiza”. Poliția Română. 
  3. ^ a b „Filmul crimelor din Caracal. Ce s-a întâmplat pas cu pas de la dispariția Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu”. Știrile Pro TV. . 
  4. ^ „BREAKING NEWS. Gheorghe Dincă a recunoscut ambele crime. DIICOT: Alexandra a fost ucisă imediat după apelurile la 112”. Digi 24. . 
  5. ^ „Revolta și solidaritatea de la Colectiv revin furtunos. Proteste în mai multe orașe: Tragedia din Caracal, un nod într-o rețea de distrugere”. Mediafax. . 
  6. ^ „Ministrul de Interne Nicolae Moga a demisionat, după șase zile de la depunerea jurământului”. Digi 24. . 
  7. ^ a b C. D. (). „Șeful Poliției Române și prefectul de Olt - demiși. Ministrul de Interne: Lucrurile nu au fost cum ar fi trebuit să fie. HotNews.ro. 
  8. ^ https://romania.europalibera.org/a/cazul-caracal-șeful-sts-și-a-dat-demisia/30081106.html
  9. ^ „Suspect admits killing missing Romanian teenager”. – via www.bbc.com. 
  10. ^ „Gheorghe Dincă, suspect într-o altă crimă”. REALITATEA.NET. 
  11. ^ Ștefan, Andrei (). „Gheorghe Dincă și-a aflat condamnarea. În total, sunt 108 ani de închisoare, dar a scăpat mai "ieftin"!”. national.ro. Accesat în . 
  12. ^ Pricop, Sebastian; Ungureanu, Laurențiu; Oprea, Adriana (). „Gheorghe Dincă, condamnat la 30 de ani de închisoare pentru uciderea Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu”. Libertatea. Accesat în . 
  13. ^ Coltuc, Daniel (). „Cazul Caracal se va judeca în secret. Adevărul din spatele unei decizii bulversante: "Se tem că Dincă îi va da în gât pe anchetatori". Fanatik.ro. Accesat în . 
  14. ^ Nora, Baldovin (). „Decizie neașteptată în cazul Caracal. Gheorghe Dincă va fi judecat în secret”. B1TV.ro. Accesat în . 
  15. ^ Marin, Aldezir (). „Gheorghe Dincă, condamnat definitiv pentru violarea și uciderea a două copile”. Accesat în . 
  16. ^ https://www.news24.com/World/News/romania-suspect-admits-killing-two-teenage-girls-charged-with-murder-20190729.  Parametru necunoscut |name= ignorat (ajutor); Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  17. ^ Popa, Claudiu (). „Răsturnare de situație în cazul Caracal de Crăciun. Alexandra Măceșanu, scoasă de pe listă! Familia, în lacrimi”. Capital. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]