Gheorghe Chiș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gheorghe Chiș

Gheorghe Chiș (1913-1981) a fost un matematician și astronom român.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în comuna Santău, județul Satu-Mare. În 1935 a obținut licenta în științe fizico-matematice la Universitatea din Cluj, iar în 1949 devine doctor în științe matematice la Universitatea din Cluj. În 1950 devine conferențiar pe un post de matematici generale, post pe care-l ocupă până în 1954, când trece la specialitatea sa, astronomie și astrofizică, iar in 1960 devine titular în această funcție pe care o pastrează pâna în anul 1977, când devine profesor consultant prin ieșirea la pensie.

Ca profesor a predat: matematica generală, analiza matematică, geometria analitică, mecanica și astrofizica.

Activitate științifică[modificare | modificare sursă]

Profesorul Gheorghe Chiș a elaborat peste 100 de lucrări științifice și a scris mai multe cărți. Este inițiatorul observării stelelor variabile și al înființării stației permanente de observare a sateliților artificiali având codul COASPAR 1132.Gheorghe Chis a fost autorul manualului de astronomie , folosit in anii de până la revoluție în liceele și școlile secundare din Romania.

A fost ales membru al Uniunii Astronomice Internaționale (UAI) în 1958 și COSPAR în 1966 și al Comitetului Național Român de Astronomie (CNRA) în 1964.

A fost un explorator devotat al cerului. A colaborat la catalogul hărților fotografice ale cerului, a întocmit tabele de refracție diferențială în vederea determinării pozițiilor cometelor și planetelor mici.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]